A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Iványi Gábor: Akit gyűlöletbe mártogatnak, az gyűlölni is fog

via Népszava Online

2018. augusztus 27. 12:06 | 0 hozzászólás

„Itt vagyunk mi, magyarok, akik soha nem szántunk kellő energiát másra, mint hogy sajnáljuk önmagunkat, ahelyett, hogy az elmúlt száz évnek a kisiklásait, bűneit, hibáit rendbe tegyük. Lehet, hogy ez huszonöt évbe telik, de ha ma elkezdenénk, akkor talán huszonöt év múlva lenne eredménye. Ezt a szemétdombot nem lehet sokáig magunk előtt tolni.”

– Ön a múlt héten felhívást tett közzé, amelyben arra kér egyházakat, szervezeteket, intézményeket és magánszemélyeket, hogy közösen tegyenek valamit a magyar–szerb határon éheztetett menedékkérőkért. Volt ennek bármi foganatja?

– Hatszázan írták alá a felhívásunkat, és néhány nap alatt több mint 4 millió forint adomány érkezett. Van köztük százezres tétel, de sok a 300 forintos pénzadomány is.

– A felhívás az egyházaknak is szólt, bármelyikük reagált már rá? – Az egyházak lassabban szoktak reagálni, úgyhogy még nem tették. De nincsenek illúzióim. Az ilyenfajta együttes cselekvésre ritkán adnak pozitív választ. A 2006-os libanoni háború idején egy Slomi nevű észak-izraeli településre vittünk segélycsomagokat. Rengetegen aggódtak akkor a palesztin gyerekekért, ahogy mi is, de úgy gondoltuk, hogy a háború miatt kiürült izraeli városka gyerekei legalább akkora traumaként élik meg a helyzetet. Ezért felhívtuk a többi magyarországi egyházat, hogy „az Izrael iránti szeretetüket ne csak a bibliai Izraellel szemben éljék meg, hanem a ma élőkkel szemben is”. Erre a körlevélre egyetlen válasz érkezett, hogy én ne oktassam ki őket, hogy ebben a helyzetben mit kellene tenniük. Két évvel ezelőtt a röszkei határra vittünk élelmiszert, amikor észrevettük, hogy a senki földjén várakozóknak nincs vécéjük. Én akkor is kiabálni kezdtem, hogy ez elfogadhatatlan, mert fertőzésveszélyes és méltatlan is az emberhez. Volt akkor éppen egy egyházvezetői tanácskozás, ahol megszólítottam a kollégákat, hogy atyám fiai, én vinnék vécét, gyertek velem! Senki nem jött. De egy kicsit úgy jártunk, mint most, amikor minket nem engedtek be ugyan a tranzitzónába, de végül adtak enni a menedékkérőknek. Odavittünk 12 mobilvécét, amiket persze nem engedtek felállítani. Viszont néhány nap múlva mind a két oldalon lett vécé.

Tovább...


A cikk eredetije: Iványi Gábor: Akit gyűlöletbe mártogatnak, az gyűlölni is fog


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges