Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Itt a londoni jóslat: agresszív lépéseket tehetnek Matolcsyék

via Privátbankár blog

2014. május 20. 09:55 | 7 hozzászólás

A negatív áprilisi inflációs adat jelentősen növelte annak az esélyét, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábbi várakozásokkal ellentétben folytatja monetáris enyhítési ciklusát - jósolták londoni pénzügyi elemzők.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott stratégái felülvizsgált prognózisukban a fogyasztói árindex 0,1 százalékos éves összevetésű múlt havi csökkenésénél is meglepőbbnek nevezték azt a tényt, hogy a magyarországi inflációs ütem 2012 vége óta folyamatosan elmarad az előrejelzésektől. Ez a ház szerint azt jelzi, hogy a magyar gazdaságban a hosszas monetáris enyhítési sorozat ellenére is drámai mértékben enyhült az inflációs nyomás, jóllehet ebben része volt a hatósági közműdíj-csökkentéseknek is.

Májusban újra vághatnak

A TD Securities londoni szakelemzőinek várakozása az, hogy az éves összevetésű magyar infláció az idei év nagy részében 1 százalék alatt marad, emellett a magyar befektetési eszközök mérsékelt kockázati felára is kedvez a monetáris enyhítés folytatásának.

A ház ennek alapján még további 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést vár az MNB részéről, két 0,10 százalékpontos lépésben. A cég előrejelzése szerint ezek közül az elsőt a magyar jegybank monetáris tanácsa várhatóan már e hónapban végrehajtja.

A ház szerint ugyanakkor - jórészt éppen az eddigi közműdíj-csökkentések belépő bázishatásai miatt - 2014. végétől már a magyarországi infláció ütemes gyorsulása várható. A cég elemzői 2014. végére 1,8 százalékos tizenkét havi inflációval számolnak, és azt várják, hogy az inflációs ütem jövőre eléri az MNB 3 százalékos célszintjét.

Ennek alapján a TD Securities londoni közgazdászai fenntartják azt a prognózisukat, hogy az MNB az idei negyedik negyedévben monetáris szigorításba kezd. A ház 2014. negyedik negyedévére 0,45 százalékpontos, 2015 negyedik negyedévéig összesen 0,75 százalékpontos kamatemelést vár a felülvizsgált előrejelzésében szereplő 2,30 százalékos MNB-kamatmélyponthoz képest.

Más még agresszívabb csökkentésre számít

Más nagy londoni házak is felülvizsgálták már azt a korábbi várakozásukat, hogy a magyar jegybank befejezte az enyhítési ciklust. A City elemzői közösségében a TD Securities hétfői prognózisában szereplőnél jóval agresszívabb mértékű további kamatcsökkentési előrejelzések is vannak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az áprilisi inflációs adatok ismertetése után közölték, hogy az idei és a jövő évi átlagos inflációra szóló előrejelzésüket egyaránt 0,4 százalékponttal 0,3 százalékra, illetve 2,5 százalékra csökkentették, és most már azzal számolnak, hogy az MNB további 0,30 százalékponttal 2,20 százalékra mérsékli alapkamatát az idén.

Az MNB-kamatcsökkentések folytatására adott előrejelzésüket a JP Morgan londoni közgazdászai azzal indokolták, hogy az infláció messze az MNB legutóbbi prognózisa alatt jár, a forint az elmúlt hónapban erősödött, az eurójegybank (EKB) általánosan várt kamatcsökkentése előtt kedvezőek a piaci kondíciók, és mindez a ház elemzői szerint szélesíti az MNB enyhítési mozgásterét.

Ennek alapján a következő kamatcsökkentést az MNB akár ebben a hónapban is végrehajthatja, és ha a piaci kondíciók engedik, az idei év végéig akár 2,00 százalékra is csökkenhet a magyar jegybank alapkamata - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

Akár 2 százalékig is elmehetnek

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői ugyanezt jósolták új, felülvizsgált előrejelzésükben. A ház közölte, hogy eddig 2,30 százalékos alapkamaton várta az MNB enyhítési ciklusának végét, de most már 2,00 százalékon valószínűsíti a kamatmélypontot.

A cég elemzői havonta 0,10 százalékpontos lépésekben jósolják az enyhítési ciklus folytatását, vagyis még öt havi folyamatos kamatcsökkentéssel számolnak.

Módosított előrejelzésük indoklásában a Barclays közgazdászai kiemelték, hogy az alacsony inflációs, sőt deflációt idéző környezet az MNB-t akár a forint valamelyes további gyengítésére is ösztönözheti, enyhítendő annak a kockázatát, hogy deflációs várakozás alakul ki, ami bizonyos fogyasztási kiadások halasztására késztethetné a magyar háztartásokat.


A cikk eredetije: Itt a londoni jóslat: agresszív lépéseket tehetnek Matolcsyék


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Szia plalyA!

Sajnos azt hiszem, jól látod te is, meg a kinti elemzők is a helyzetet. :0(

 

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedved Victorb!

Nem,  nem az alacsony hitelkamatokra van szüksége a magyar gazdaságnak, hanem befektetőkre, pénzre és  végrehajtható gazdaságpolitikára.

A befektetők menekülnek, a várható defláció miatt - tőkekivonás történik

Pénz nincs az IMF és a Világbank nem ad hitelt, az Eu-s pénzek is vékonyan csörgedeznek. Végrehajtható gazdaságpolitika meg megint nincs – az elzárkózó, népi, nemzetieskedő kapitalizmus nem vonzó senkinek.

 Az állami szabályozás  ( például az energia szektorban) nem egyenlő a piac szabályozásával mert csak bizonyos területeken érvényesül és más területeken pedig marad a piac hektilussága ez többet árt mint használ – kedves Victorb.

Aztán a szociktól átvett egyenes KKV-támogatási rendszer pedig csak azt eredményezi, hogy a KKV-k  a piaci kockázatot kerűlik, és politikai kockázattal cserélik fel.

Ez meg a termelést visszaveti (azt a keveset is) és az innovációt is lassítja. Nem véletlen az államadósság lassú emelkedése kedves Victorb.

Aztán még lehetne sorolni az intő jeleket, de természetesen te úgy sem hiszed el, akkor meg minek.

Sajnos az elemzők véleménye igen csak helyes és az előrejelzéseik inkább a pozitív kategóriába vannak, mint sem a negatív kategóriába - azaz szépítik a helyzetet.

Azt gondolom, hogy ők is tisztába vannak azzal, hogy bizony a magyar gazdaság az összeomlás szélén áll és ez mind az Orbáni fülkeforradalomnak köszönhető

victorb képe

victorb
4 éve

Így még kevésbbé helyes. :)

A cikk kitért arra is, hogy a defláció elkerülésére gyengítheti a forintot.

A gazdaságnak egyébként most van szüksége segítségre, tehát most kellenek alacsony hitelkamatok. Most nem akarok Simorral példálózni, de az akkori kamatokkal nagyon megdrágította a gazdasági növekedést, a termelést. Az volt az úgynevezett ortodox jegybank...

plalyA képe

plalyA
4 éve

Bocsi: "Hatalomvának alárendeli az erkölcsi tartását" -  így helyes a mondat.

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves Victorb!

Azt gondolom, hogy senki sem mondta azt hogy Matolcsy buta ember lenne.

Aki átrágta magát a 2009-es vitairatán amely a Magyar Gazdaság 15 éves hosszútávú prognózisának egy alapvetését jelenítette meg, az semmiképpen nem mondhatja hogy buta ember lenne.

Hogy elvtelen? Az egy másik kérdés. Az elvtelen ember nem buta, hanem nagyon is okos- bár erkölcsi tartása nemigen van.

S hogy Matolcsynak van –e ilyen? Hát arra pedig bízvást mondhatjuk, hogy nincs. Hatalomvágyát alárendeli az erkölcsi tartásának, azaz elvtelenné válik. Bizonyította ezt azzal is, hogy bár 2009-ben ( Március 27-én volt a programjának – vitairatának – bemutatója egyébként), amikor a Bajnai kormány elkezdte megvalósítani mindazokat a lépéseket amelyeket többek között ő is javasolt (és vezére, Orbán olyan nagy lendülettel méltatott a bemutatón) – szeptemberre már saját elvei ellen foglalt állást, csak azért mert nem a FIDESZ, hanem egy „Szakértő – kormány” ( Itt a szakértő kormány a maga teljes jelentésében értendő és nem úgy hogy a terület szakértőiből álló kormány) kezdte el megvalósítani.

Ha nem elvtelen, akkor erre rá kellett volna mutatnia még a „Vezérrel” szemben is – de nem tette.

A másik oldala a kérdésnek a jelenlegi intézkedések hosszútávú hatása. AZ alacsony jegybanki kamat, illetve a közfogyasztás államilag szabályzott ára, azt eredményezi, hogy defláció léphet fel.  S bár a deflációnak van pozitív hatása is (mint például a forint erősödése mondjuk az irányadó valutákhoz képest) de ez egyben hátrányt is jelent. A pénz értékének felértékelődése egyenes arányban áll a termékek leértékelődésével, ez viszont a lakosság részéről egy spekulatív vásárlási kedvhez vezet ( azaz várok még mert lesz az olcsóbb is)

Ennek meg az a hatása, hogy a termelés összeomlik. ( Mint voltál szíves többször rámutatni, a Magyar gazdaság nem egy délceg termelési szintet produkál – bekövetkezik az 1933-as összeomlás)

Másrészről a befektetők egy nagyon erős forint és alacsony jegybanki kamat esetén, elhúznak másfele, azaz nagymérvű tőkekivonás következik be, ami mintegy deflációs spirál működik. Azaz lesz pénze a dolgozónak dögivel, de nem lesz mit érte vásárolni ( by Oroszország a 90-es évek után) A társadalom fellazulása a következő lépés – a sok pénz és kevés áru – egyértelmű a fekete gazdaság megerősödése – ami a defláció végén is megmarad, csak akkor egy beláthatatlan inflációs rátához fog vezetni.

Úgy, hogy gondolom, hogy bár Matolcsy okos ember, és mindezekkel tisztában van, ha most nem mond ellent a Vezérnek, akkor bizony a romokba fogják taszítani az országot. Kérdés a következő: Mer-e ellent mondani a Vezérnek? S ha igen akkor mi lesz ennek a személyére nézve a következménye?

Kíváncsian várom a fejleményeket.

victorb képe

victorb
4 éve

Unortodoxia műküdik. Talán nem is olyan buta ember az a Matolcsy.

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Játszadoznak...:(