A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ismét cigányoztak a parlamentben

via Népszava Online

2013. szeptember 17. 11:05 | 0 hozzászólás

Nem avatkozott közbe az Országgyűlés elnöke tegnap,

Nem avatkozott közbe az Országgyűlés elnöke tegnap, amikor interpellációjában a jobbikos Apáti István arról beszélt, hogy az egyre nagyobb méreteket öltő iskolai erőszak elkövetőinek "nagy része a cigány kisebbséghez tartozik", a jelenség pedig "a mértékét tekintve nyugodtan nevezhető terrornak".

A képviselő nem említett konkrét felméréseket, csupán egyetlen, idén júniusi esettel próbálta igazolni feltevését, ahol egy 12 éves fiút próbáltak társai közösülésre kényszeríteni. A Jobbik politikusa egyúttal helyes lépésnek nevezte az iskolarendőrök alkalmazását. Válaszában Kontrát Károly belügyi államtitkár kiemelte: a rendőrség a nemzetiséget, származást soha nem vizsgálja, vagy tartja nyilván.

A cigányozás virtuális "stafétáját" ezután a szintén jobbikos Mirkóczki Ádám vette át, aki írásbeli kérdésében kizárólag roma származásúak által elkövetett bűncselekményekre hivatkozva beszélt a rossz közbiztonsági helyzetről. A cibakházi katolikus esperes halála kapcsán például úgy fogalmazott: "Az elkövető V. Renátó volt, az eltérő kultúra itt is letette névjegyét a bűncseleklmények képzeletbeli asztalára".

Válaszában Kontrát Károly azt mondta, a kormányváltáskor "nem ígérték azt, hogy nem követnek el egyetlen bűncselekményt sem az országban", de ha elkövetnek, akkor a rendőrség mindent megtesz annak felderítése érdekében. Az államtitkár ezúttal már nem reagált a jobbikos képviselő romákkal kapcsolatos "célozgatására".


A cikk eredetije: Ismét cigányoztak a parlamentben


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges