A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Íme az év grafikonjai

via Index

2015. december 28. 12:29 | 1 hozzászólás

Szenved a magyar gazdaság a munkaerőhiánytól, nem nagyon tudnak mit kezdeni a kormányok a gyermekszegénységgel, elképesztő mennyiségű közmunkás dolgozik Magyarországon, egyre kevesebb ember kerül be a felsőoktatásba, vissza fognak esni a beruházások, nem csökkent érdemben az államadósság, de az adósság belső szerkezete sokat javult.

Közgazdászokat kértünk arra, küldjék el, melyik volt szerintük idén a legérdekesebb grafikon, és írjanak hozzá rövid magyarázatot is.

Szenved a magyar gazdaság a munkaerőhiánytól

Balatoni András, az ING közgazdásza: Az egyik kérdőíves felmérés keretében negyedévről negyedévre megkérdezik a vállalatokat, hogy mi képzi a termelés bővülésének korlátját, miért nem tudnak növekedni. Az egyik lehetséges válasz a munkaerőhiány.

Némi algebrai bűvészkedés után a nyers adatokból elő lehet állítani a lenti ábrát (érdeklődőknek itt van lehetősége elolvasni a részleteket). Az ábra megmutatja, hogy a munkaerőhiány a gazdasági növekedést átlagosan (ezt reprezentálja a nulla érték), átlagosnál jobban (pozitív értékek), vagy az átlagosnál kevésbé korlátozza (negatív érték).

Magyarországon elképesztő mértékben emelkedett és történelmi csúcsra ugrott az elmúlt időszakban az olyan vállalatok részaránya, amelyek a munkaerő-hiányra panaszkodnak.

Tovább...


A cikk eredetije: Íme az év grafikonjai


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Láttam már szebb  grafikont is...