A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

'Így viselkedik egy megfélemlített, elbizonytalanított rendőrség'

via Vasárnapi Hírek

2014. május 12. 11:22 | 2 hozzászólás

"Arról szólnék, hogyan történhetett meg az, amin Pásztor István "meglepődött": hogy senki nem volt a Kossuth téren, aki meg tudta volna védeni őt az inzultustól." - Jogászszemmel: Védtelenül. Sándor Zsuzsa írása.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem tesz feljelentést a Kossuth téri inzultus miatt. Azt azonban elvárja, hogy a magyar hatóságok hivatalból járjanak el ügyében.

Mint az közismert, Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos képviselő, a Kossuth téren tartott tüntetés szervezője hangosbeszélőn lehazaárulózta Pásztor Istvánt. Szavain néhány mélymagyar asszonyság felhergelődött, és ordenáré szavak kíséretében lökdösték, leköpdösték a Parlamentből távozó vajdasági képviselőt.

Sokan „értékelték” már Gaudi-Nagy Tamás és legjobb barátnéja, Morvai Krisztina, no mega nekivadult asszonyok szavait és tetteit.

Én inkább arról szólnék, hogyan történhetett meg az, amin Pásztor István „meglepődött”: hogy senki nem volt a Kossuth téren, aki meg tudta volna védeni őt az inzultustól. Igaz, a rendőrség garázdaság miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, elő is állítottak valakit pénteken, és a köztársasági elnök is elítélte a botrányos történéseket. Jogászszemmel vizsgálatra most a rendőrség eljárása szorul.

Nem tudom eldönteni, hogy rendőreink ennyire szakszerűtlenek vagy ennyire gyávák. A közismert videofelvételen jól hallatszik, ahogy egy ott álló rendőr annyit mond: „asszonyom, fejezze be!”. És ezzel a maga részéről feltehetően békésen szemlélte tovább az eseményeket. Az ORFK szerint „a rendőrök ott és akkor úgy ítélték meg, hogy amit Pásztor sérelmére a döntően idősödő hölgyekből álló társaság elkövetett, nem hivatalból üldözendő cselekmény”. Vagy úgy.

Bizonyára még sohasem olvasták a rendőrségről szóló törvényt. Az ugyanis azt írja, hogy a „rendőrség végzi a bűncselekmények megelőzését, megakadályozását, valamint közreműködik a szabálysértések megelőzésében”. Meg még azt is, hogy „a rendőrség védelmet nyújt az életet, a testi épséget (…) közvetlenül fenyegető vagy sértő cselekménnyel szemben”.

Feltételezzük – sajnos alappal –, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök egyike sem tudta az orra előtt zajló eseményt jogilag minősíteni. Nem tudta eldönteni, hogy tettleges becsületsértésnek, garázdaság szabálysértésének, netán garázdaság bűntettének a szemtanúja. Valójában ez mindegy is. Annyit azért csak észrevettek, hogy legalább egy aprócska szabálysértés csak megvalósul akkor, amikor lökdösnek, leköpnek, fenyegetnek egy képviselőt. Vagy akárkit. Ilyenkor „a rendőr a további intézkedés megtétele céljából elfogja és az illetékes hatóság elé állítja azt, akit szándékos bűncselekmény elkövetésén tetten értek; illetve, aki a szabálysértést az abbahagyásra irányuló felszólítás után is folytatja” – mondja a törvény. Láttuk, hallottuk: a felbőszült asszonyság az „abbahagyásra irányuló felszólítás” után sem hagyta abba.

Így viselkedik egy megfélemlített, elbizonytalanított rendőrség.

De hogyan vélekedjünk arról az ügyvédi kamaráról, amelyik az ellenfeleit lámpavasra szánó, hazaárulózó, az európai uniós zászlót ablakon kihajító ügyvédet még mindig megtűr tagjai között?

És mit gondoljunk arról a pártról, amelyik – miközben gyűlöli a „gyarmatosító” Európát – kezét- lábát összetöri, hogy Morvai Krisztinát, az uszító Gaudi-Nagy Tamás odaadó hívét megszavaztassa uniós képviselőnek? És mit gondoljunk magunkról, akik mindezt eltűrjük?


A cikk eredetije: 'Így viselkedik egy megfélemlített, elbizonytalanított rendőrség'


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

A rendőrség jó része a szélsőjobbos rendpártiság híve. Ez sajnos tényállás, úgy hiszem. Emlékezzetek a "rendvédelmi szakszervezet", vagy milyen elnevezésű csoportosulásra. Ez az egyik ok, amiért nem nagyon akaródzik nekik fellépni a szélsőjobb ellen. A másik pedig, hogy valójában még a normálisabbja is el van bizonytalanodva, mert ugye az elmúlt jó pár év alatt (úgy 1991-től) azt szokták meg, hogy bármit csinálnak a szélsőjobb (vagy focihulligán, vagy nevezzük bárhogy) ellen, úgyis ők lesznek a fogók.. Hát akkor inkább nem csinálnak semmit.. És, ahogy kitűnik, nem is lesz ebből semmi bajuk. Legalábbis én nem tudok fegyelmi eljárásról ebben az ügyben sem.. 

faluvegi képe

faluvegi
4 éve

Elfogadhatatlan szamomra, hogy a magyar rendorseg nem tud, vagy nem akar megvedeni valkit, legyen az egy magyar, vagy Magyarorszgon latogatoban levo kulfoldi allampolgar,

A felelosseg nemcsak a kopkodeke, hanem aze is, aki uszitotta oket.