A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Így fedezi a lopást a kormány

via Stop

2015. április 11. 09:06 | 0 hozzászólás

Az erőforrás minisztérium (EMMI) nem vizsgálja a Híd a munkába program pénzköltéseit, mivel azokat a NAV rendben találta. A NAV azért találta rendben, mert megkérdezték az EMMI-t: történt-e visszaélés és a tárca szerint nem. Az ügy lezárva. Magyarország, 2015.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által vezetett Híd a munkába projekt kapcsán még Hadházy Ákos, LMP-s politikus tett feljelentést. Az ellenzéki párt sokat foglalkozott a Farkas Flórián, fideszes politikus által felügyelt programmal - nem hiába. Mint kiderült: számos, finoman fogalmazva, visszaélésre gyanút adó pénzköltésre derült fény. Ilyen a projekt keretében - indokolatlanul - vásárolt, százmilliós értékű budai ingatlan, milliós kifizetések irodabútorokra és autóbérlésre. Hadházy feljelentést is tett az esettel kapcsolatban, amelyet Lázár János kancellária miniszter névtelen feljelentésnek és híresztelésnek titulált.

A jelek szerint a rendőrség sem vette sokkal komolyabban az ügyet, mint Lázár. Hadházy kézhez kapta a nyomozást elutasító határozatot, amelyből kiderült, miként fedezik egymást és Farkast a kormányzati szervek. A feltételezett költségvetési csalással kapcsolatban az adóhatóság nyomozói kezdtek kutakodni, mégpedig időt és energiát nem kímélő módszerrel: megkérdezték az emberi erőforrások minisztériumát, szerintük rendben van-e minden az ORÖ háza táján.

A Balog Zoltán vezette tárca - milyen meglepő - azt válaszolta a NAV-nak, hogy a legteljesebb mértékben. Ezek után az adónyomozók le is zárták a vizsgálatot - néhány nap múlva pedig Balog közölte: nincs szükség további vizsgálódásra a program kapcsán, hiszen a NAV is mindent rendben talált.

Ezzel szemben néhány civil, akik sem titkos adatgyűjtést, sem fedett nyomozást nem végeztek, érdekes eredményekre jutottak az ügy kapcsán. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Lakatos Oszkár, az ORÖ Lungo Drom-os tagja, illetve Vajda László, a Lungo Drom alelnöke vette a fáradtságot és elolvasta a nyilvánosan beszerezhető dokumentumokat és elszámolásokat. Ezekből kiderült, hogy olyan közmunkások nevére számoltak el Farkasék például benzinköltséget - nem egy esetben havi négymillió (!) forintot - akik mit sem tudtak arról, hogy egyetlen fillérrel is gazdagodtak volna. Szintén furcsa, hogy a 2013-as, dunai árvíz idején önkéntes - vagyis ingyen - munkát végző romák után 13 millió forintot fizetett ki az ORÖ, természetesen nem az önkénteseknek. Egyéb trükkökkel - posta- és utazási költségek címén - százmilliókat tűntettek el olyan emberek nevének felhasználásával, akik semmit sem tudtak a visszaélésről.
Amire néhány önkéntes civil képes volt, arra sem az adóhatóság, sem az EMMI, sem a rendőrség. Valószínűbb, hogy nem a szaktudás hiányzott a hivatalos szervek részéről, sokkal inkább a bűncselekmény felderítésének valódi szándéka.

Ezek után pedig Farkas Flórián közlemény tudatta a nyilvánossággal: mindenkit beperel becsületsértéséért, aki nem a gyanús pénzköltésekkel kapcsolatba hozza a nevét. Megteheti, hisz a Fidesz őt megvédi.


A cikk eredetije: Így fedezi a lopást a kormány


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges