Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hullanak a cégek, mint a legyek

via Pécsi Stop

2014. január 2. 13:43 | 1 hozzászólás

Több mint 33 ezer céget töröltek 2013-ban a cégbíróságok Magyarországon, ami 16 százalékkal meghaladja a 2010-es negatív rekordot, és 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Magyarország jobban teljesít...

Sorban állnak a földbe

A cégtörlések nagy számát a 2012-ben indított felszámolási és végelszámolási eljárások dömpingje magyarázhatja - jegyzi meg az Opten. Egy év alatt 33 137 céget töröltek a cégbíróságok, míg az eddigi rekordévnek számító 2010-ben 28 714 cég szűnt meg.
Az Opten szerint a törlések hátterében 61 százalékban a felszámolások, 19 százalékban pedig a végelszámolások álltak, és csak a dobogó legalsó lépcsőfokát foglalták el a kényszertörlések 5 százalékkal.

Ezek az arányok a közeljövőben alaposan átalakulnak, mivel a kényszertörlések szerepe erőteljesen növekszik: a 2012-es 6 022 kényszertörléshez képest 2013-ban 14 917 ilyen eljárást regisztrált az Opten, augusztus óta pedig a friss kényszertörlések száma minden egyes hónapban meghaladta a felszámolások és a végelszámolások együttes összegét - mutatott rá közleményében az Opten.

A felszámolások csökkenése nem a gazdaság állapotának javulását mutatja, hanem technikai okokra vezethető vissza - idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját. Ezt bizonyítja, hogy a felszámolások a nagyvállalatokat sem kerülik el: a felszámolási toplista élén a 26 milliárd forintos árbevételű Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. áll, de a 10 legnagyobb eljárás alá került cég együttes éves árbevétele a speciális helyzetű Mal Zrt. nélkül is megközelíti a 100 milliárd forintot.

A cégek számának lassú eróziója nagyban köszönhető a 2013-ban a piac tisztulása érdekében hozott jogszabályoknak - írta az Opten. Egyebek között a cégvezetők azonosító adatainak szigorított nyilvántartása, a fizetési határidőkre és késedelmi kamatokra vonatkozó változtatások, vagy a kft-k kötelező törzstőke-emelése mind szigorítás irányában hatnak. Az online pénztárgép beszerzési kötelezettség is afelé mutat, hogy az életképtelen, vagy éppen "adómentes" kereskedésből élő cégek működésük beszüntetése mellett döntenek.

A kft-k kötelező törzstőke emelése 2013-ban még nem befolyásolta érdemben a cégfluktuációt, de 2014-ben, illetve 2015-ben már biztosan érezteti hatását a cégstatisztikákban, mivel várhatóan több tízezer vállalkozás fog az átalakulás vagy a végelszámolás mellett dönteni - mondta az Opten ügyvezetője, hozzátéve, hogy ez további megszűnési hullámokat indít majd, így idén várhatóan 40-45 ezer céget is törölhetnek.

Eközben Pécsett...

Az egyébként is béna kacsaként vergődő baranyai megyeszékhelyen legutóbb Matyi Dezső vesszőfutása verte ki a biztosítékot. Ő egyelőre a fociból szállt ki, még nem tudni pontosan, mi van a háttérben, de előrelépésnek a pécsi sport- és üzleti életben aligha nevezhető.

Az MSZP arra hívta fel a figyelmet: 2011-ben közel 5000, 2012-ben csaknem 4400 vállalkozás adott be záró bevallást, azaz szűnt meg Pécsett. Tóth Bertalan szocialista politikus felhívta a figyelmet: a vállalkozók már 2011-ben látták, hogy milyen adóterhek várnak rájuk. Míg 2009-ben 1 egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét, 2010-ben 108, 2011-ben 1024, 2012-ben pedig 1290.
 


A cikk eredetije: Hullanak a cégek, mint a legyek


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Valaki tüntesse már el a légycsapót...