A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hová tűntek a közmunkások?

via Index

2017. augusztus 23. 11:12 | 0 hozzászólás

A kormány radikálisan elkezdte lefaragni a közmunkások számát. Egy évvel ezelőtti állapothoz képest kb. 50 ezerrel kevesebben kapnak munkát. A Policy Agenda legfrissebb elemzésében annak próbált utánajárni, hogy mi lett ezekkel az emberekkel?

Ahogy arról már sokszor írtunk, a közmunkarendszert élesen kritizálták az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, a szakértők, és az Európai Bizottság is főleg a rendszer rossz hatékonysága miatt. Volt olyan időszak az elmúlt években, hogy a tömeges közmunkarendszer egyszerre havi átlagban 200-220 ezer embert is foglalkoztatott, mindezt a minimálbér töredékéért, gyakran kitörési lehetőségek nélkül.

A kormány főként a munkaadók nyomására döntött úgy, hogy csökkenteni kell a közfoglalkoztatottak számát. Elfogadták azt a munkaadói szervezetektől indult hipotézist, hogy főleg az idénymunkák idején a közmunka csak növelte a munkaerőhiányt.

A Belügyminisztérium adatai alapján 2017. júniusában átlagos havi létszámban a tavalyi 246 ezer fő helyett már csak 184 ezer fő dolgozott közmunkában. Ez a KSH adatai szerint ez év első félévében 172 ezer főt jelentett, míg tavaly ugyanebben az időszakban 201 ezer főt.

Tovább...


A cikk eredetije: Hová tűntek a közmunkások?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges