A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hogyan tovább magyar baloldal?

via ATV

2016. február 5. 10:27 | 25 hozzászólás

Hogyan tovább magyar baloldal? Az ATV Start vendége Lendvai Ildikó az MSZP korábbi elnöke.


A cikk eredetije: Hogyan tovább magyar baloldal?


Hozzászólások

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Egy művelt nőről így beszélni, botrányos! Minden esetre, téged minősít. Akik, a valós politikai helyzet elemzése, mások véleményének elfogadása nélkül, csak a balhét, a sértegetéseket eszkölik, azok tényleg okosan teszik, ha kerülik ezt a kis csapatot. Egyébként, vedd tudomásul, hogy mindnyájan volt MSZP tagok, illetve pártoló tagok voltunk, és vagyunk. A külömbség köztünk és közted---és vagytok egy páran még-- az, hogy mi nem verjük a mellünket,a párt-hovátartozásra, nem vagyunk DK tagok, azonban, semmivel sem baloldalibb párt az MSZP, mint a DK és ezt ha tetszik, ha nem, de el kell fogadni. /Csak megjegyzem, hogy mindkét párt hemzseg a liberális eszméktől, az elképzelésük is liberális alapokon nyugszik./ Ha azt akarjuk, hogy a baloldali pártok egységesen lépjenek fel a jelen kormányzat ellen, közös programmal próbálják meg a lehetetlent a választásokon, akkor nem kell annyira utálni a másik pártot sem, mert az Ő szavazataik nélkül sajnos, az MSZP semmire nem megy. Ha ezt nehezen tudod és az elvbarátaid megérteni, akkor tényleg nincs miért marasztalni, nem fogsz hiányozni. A gyűlöletnek semmi értelme!   

plalyA képe

plalyA
3 éve

Na, akkor most az interjuban elhangzottakkal foglalkozunk, azzal,hogy mit is kéne tenni az MASZP-nek, vagy egymás macerálása a fő cél. 

Nos ilyenkor hol van a kedves Elen Ripley, meg a többi- hogy rászóljon a békétlenkedőkre- hogy nem oda buda. Vagy mi van? 

Ki és kit akar szétverni? Meg hol akarja szétverni?

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

Rólad tényleg nem tudjuk :) :) :) 

Bocs!

lilla- képe

lilla-
3 éve

Ki az a többes szám, akire most fujsz?

Ki az a tietek ? egy éve regiztél, mi meg évszázada :)  

Tudjuk egymásról ki s miféle--Téged pedig bármiféle dühöngős vagy is--még NEM  tudjuk kristálytisztán--a hangnem alapján akár jobbikos lehetsz, mert azokon a fórumokon divat leginkább a témához való hozzászólás helyett a személyek  birizgálása. 

Bár most itt egy homályos csoportképző kifejezés, amelyről nem tudjuk kiket tartasz mögé:"tietek" 

 

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
3 éve

Te itt ne határozz meg semmit, senkinek. Én nem vezetek be veled semmit. Vezesd be a déká oldalán ha még nem verte szét a csapatod. Most már teljesen úgy viselkedtek, mintha a tietek lenne ez a lap

lilla- képe

lilla-
3 éve

Hát gyertek! de beszéljetek pont olyan hangon velünk, ahogy mi tesszük Veletek--ha már ragaszkodsz a csoportképzéshez. Mi itt nem igen!

De ezt is bevezethetjük! Ha akarod nincs akadálya!

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
3 éve

Nem írom meg a véleményemet rólad, mert nem szeretném ha kitiltanának. Mindenesetre ha a környezetemben lenne egy ilyen valaki mint te, már régen lehánytam volna. Azt azért tudd, hogy miattatok nem jöttem eddig sem ide. És sajnos nem csak én, hanem mások is ezért kerülik a kapcsolatot.

plalyA képe

plalyA
3 éve

Nos, szigorúan elhatárolódva, minden Gyurcsány fan-tól, és anti Gyurcsány fantól, csak is azzal foglalkozva, amit Lendvai Ildikó mondott.

A mondandónak vannak értelmes hozadékai, csak éppen ez az értelmes hozadék nem egészen olyan, mint, amit a Lendvai Ildikó elmondott. Pontosabba az a furcsa, hogy éppen ő mondja. Ugyan is ő prakticista és az amit elmondott a megvalósítás nem egy közeli hozadékkal rendelkező folyamat, hanem egy igen távoli jövőben profitáló folyamat.  Inkább pragmatista mint sem prakticista.Szerintem ő ezt az egészet nem is igen gondolta komolyan.

jentős előre lépés az, hogy az Együttműködést nem pártkeretek között képzeli el az MSZP- hanem úgymond társadalmi téren – ez mindenképpen új dolog.  Ehhez azért van némi szükségesség, nem csak elégségesség. A civil mozgalmak részéről bizonyos fokú kompromisszumkészség, ami a közeljövőben nem igen lesz meg.

Nem utolsó sorban az is, hogy  össztársadalmi téren lássák a most rétegproblémként jelenkező dolgokat és az arra adható alternatívákat. Azaz a Pedagógus civil kezdeményezés ne csak a pedagógusok érdekeit lássa, hanem mondjuk a szociális munkások érdekeit is és ehhez legyen konszenzus hajlama. Addig, amíg ez nincs meg csak is a populizmus lesz a jellemző erre a kezdeményezésre.  Vagyis felmerül a civilmozgalmak felelősségének kérdése is.

Ami tetszett: Végre kimondta valaki, hogy az összefogás az egy kudarc. Kudarc volt 2014-ben, és kudarc lenne most 2018-ban is.

AZ összefogás kudarcos megnevezés - amelyet nem kell használni” – valóban,  de a tartalmát sem, mert az is biztosíték a fiaskóra.

Most csak az MSZP-vel foglalkozva- (bár Lendvai, megint sikeresen kisajátította az MSZP részére az egész baloldal megnevezést – ami megint csak a prakticista voltát bizonyítja) a civil mozgalmak megszólítása csak is az ” élet mindennapi kérdéseinek alkalmazásával” lehetséges. Még pedig olyan módon, hogy az MSZP sajnos elég gyengécske, de annál lelkesebb aktivista hálózatát meg kell erősíteni és a pártvezetés metodikáját át kell alakítani ( Lásd Tóbiás interjú)

Az aktivisták tudnak részt venni a civil mozgalmakban sokszor úgy, hogy nem is szükséges az, hogy tudják (sőt inkább kívánatos az , hogy ne tudják), hogy az MSZP tagjai, vagy szimpatizánsai. A közismert politikusok, viszont nem – (nekik nem is az lenne a feladatuk, hanem a támogatás – de ez egy másik mise) Ehhez az aktivistákat fel kell készíteni, értő és tudó aktivisták kellenek, akik képesek vitára az adott civilmozgalomban, szakszervezetekben, - azaz képesek orientálni az adott civilmozgalmat vagy szakszervezetet. Ez nem új dolog- a két világháború között az illegalitásban dolgozó Kommunista Párt használta ezt a módszert, s akkor is működőképes volt, most is az. A nemzeti szolipszizmust nem lehet más úton ellensúlyozni, ahogy nem lehet a baloldal, demokrácia  deficitjét sem kiküszöbölni ( azon most nem kéne vitát nyitni, - hogy ez a demokrácia deficit kinek a bűne)

Ehhez a pártvezetés részéről minden támogatást meg kell adni. Decentralizált vezetést megvalósítani a központi vezetőség irányelv szintű ajánlásokkal vezet, az igazi irányítási séma a helyi szervezeteknél működik.(Ez sem új dolog)

Visszaadni az osztályöntudatot, és az együvé tartozás (szolidaritás) értékét. Ma, a társadalom döntő többsége vagy a munkás rétegben, vagy pedig a munkanélküliek rétegében található ( a kettő között mind kapcsolatrendszerileg, mind művelődéshez jutás szempontjából, mind anyagi vonatkozásban az a különbség, hogy az egyiknek van munkája, a másiknak meg nincs). E két réteg közötti átjárás, szinte a mindennapok létkérdése. Ezeket a rétegeket vissza kell hozni az együvé tartozás táborába, és mind kapcsolati tőke építésében, mind pedig a műveltség fokozásának elősegítésében, ezekre a civil mozgalmakra (amelyekben természetesen ott találhatók, ne adj isten még talán vezető szerephez is jutó aktivisták vannak. – ezt, csak csendesen mondom) lehet támaszkodni. A szakmai kollégiumok becsületének visszaadása, a minőségi munka védjegye, és a magasabb bérezés lehetősége egy-egy olyan húzóerő, amely elősegíti ezeket a mozgalmakat. Nem új dolgok ezek - nagyon is autentikus módszerek és utak - ajánlom figyelmébe minden kedves fórumozónak Lukács György:” Még egyszer az illúziók politikájáról” szóló művét- ahol pontosan ezekről ír. Aztán a történelem meg bebizonyította, hogy bizony nagyon is működőképes még Magyarországon is. Ennyit röviden arról, hogy mit is jelentene Martin Schulz kijelentése: hogy vissza az autentikus értékekhez a baloldalon.

Csak hogy ez egy hosszú folyamat, és nem gondolom, hogy ezt 2018-as választásokig végre lehet hajtani- Szerintem, ha ezt Lendvai úgy gondolta, hogy végre lehet hajtani akkor bizony megint csak a prakticizmus beszélt belőle. Ez az út bejárható, kemény és küzdelmes, és pragmatikus, de meg lehet csinálni. Gátat lehet vetni lilla nemzetistenének, meg Jobbiknak meg mindennek, amiről szokott beszélni. Persze ehhez nem egy DK-s szemlélet szükséges, hanem, nagyon is autentikus szemlélet kell. Az általuk un.  progresszív baloldali szemlélettel nem igen lehet ilyet kivitelezni, azt hiszem- az csak tűzoltó munka.  De ez legyen a DK gondja.

lilla- képe

lilla-
3 éve

Akkor ki is gyűlölködik? 

Ugyanis itt nincs senki aki gyurcsányista lenne, csak olyan van , aki megtalálta a bűnbakot, és Gyurcsány-fóbiás :) :) :) 

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

igaz viszont, ha nem favorizálják az összefogást, most Orbánnak végtelenített korlátlan hatalma van--de a dk-nak is az mszp-nek is meg az lmp-nek is van frakciója. Talán!

összességében viszont nem lett volna olyan, aki képes legyen eljuttatni a társadalmat addig, hogy most már legalább ébredezzen. 

Ha most is a kölcsönös utálat megakadályozza azt, hogy normális párbeszéd legyen, hát ismét Orbán!

bár én azt gondolom, hogy ilyen megalázkodó viselkedésbe sem kell belemenni, mint amit itt látunk --igaz az tette lehetővé, hogy az lmp képviselője megakadjon a hülyeségeiben http://www.atv.hu/videok/video-20160205-kozoktatas-miert-most-telt-be-a-pohar  

Egyébként tanulságos figyelni  a két ember kommunikációs stratégiáját--nem feltétlenül amit mondanak

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
3 éve

Majd akkor hagyom abba, amikor úgy gondolom. A semmitmondó vita meg az, amit ti folytattok itt Gyurcsány érdekében.

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
3 éve

Egyszer csak tudomásul veszed, hogy ezen az oldalon semmi keresnivalója nincs Gyurcsánynak. És a követőinek sem. Várom a napot amikor kiraknak innen benneteket.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Szerintem, itt hagyjuk abba! Ilyen semitmondó vitának nem vagyok híve, politikai látásmódunk amúgy is nagymértékben eltér!

lilla- képe

lilla-
3 éve

Ez teljesen téves meglátás. A magát ma már mérsékelt radikálisnak nevező GyF -nek van igaza!

/épp tegnap mondta: amit a népek nem szeretnek--hiába ésszerű nem lehet végbevinni!

Ilyen volt az összefogás is 2014-ben. Nem szerették, akiket érintett volna--egyébként most se szeretik! /

Ezért aztán hiába mondja bárki még most is, hogy egy és csak egy jelőlt legyen ! A népek nem fogják hagyni annak az egynek a kiválasztódását. Mert nem szeretik ezt a gondolatot.

Errre előválasztás nem jó, mert akkor kampány lesz, és megint a jobb beszélő, de enm biztosan a jobb --fog pálmához jutni, valószínűleg az, akinek a párt támogatása nagyobb lesz, Hogy aztán a NÉPEK el ne fogadják--akiknek szavazni kell majd rá :(

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Igazad van, valóban nehéz dolog ez!
Az ember nem tudja, melyik ujját harapja?
Mert akármelyiket is, mindegyik fájni fog! :(((

Velük se jó, nélkülük se jó...
Mindenképpen egy nevető harmadik lesz a befutó, sajnos! 

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
3 éve

Undorítóan viselkedtek 2014-ben.

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
3 éve

Felesleges magyarázkodnod. Azt, hogy "te és a hozzád hasonlók" csak egyféle képpen lehet érteni. Esetleg írhattad volna, hogy a te véleményed és a tiédhez hasonló vélemények. A szövegértelmezéssel nem nálam van a baj.

piranha53 képe

piranha53
3 éve

A 2014-es összefogásnál úgy gondoltam, hogy Gyurcsányék a háttérbe maradnak, megelégedvén az első húszból két hellyel, nem ők beobégattak gyűléseken. Nem vették észre akkor hogy fanjaikon kivül ők örvendtek a legnagyobb közutálatnak.

Egy választásnál nem azokat a kimüvelt koponyákat kell nézni, aki itt vagy a facén estékent át azon elmékedik, hogyan jöhetne egy jobb világ, hanem a Szaniszló táltos baromságain csámcsogó egszerű polgárt is. Azt az ingadozót is aki csalodott a baloldalban, és lehet hogy sohasem akar szavazni menni. Azt az embert is aki csak azért szavazott a szocikra, vagy valamelyik baloldali alakulatra, hogy a fidesz ellen szavazzon!

Hát nehéz dolog ez!

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Hogy tisztázzuk, nem azt mondtam, hogy aki nem szeretné a baloldal programjainak összefésülését és valamiféle közös eővel való fellépését a következő választáson, az nem ember! Nagyon kérlek, hogy ilyen csúsztatással ne gyere, mert ezzel átlépsz egy határt! A te és hozzád hasonló, a szövegből is kiderül--lehet, hogy nehezen tudsz értelmezni leírt szöveget, de az a Te bajod--, hogy itt csupán arra az egy-pár emberre gondolok, akik folyamatosan szítják az ellentéteket a baloldali pártok között /MSZP-DK/, és nem képesek tudomásul venni, hogy egyenként indulva ezek a pártok, csak azt érik el, hogy vagy nem kerülnek be a parlamentbe, de hogy ha be is kerülnek, magyarázza meg valaki, hogy annak mi lenne az értelme, főleg, ha a marakodás eredményeképpen a választó még meg is büntetné a baloldalt és a FIDESz-nek ismét 2/3-a lenne. Pedig, ennek van a legnagyobb esélye. Ez lenne a jó?

Egyébként, nem kell a sarat dobálni egyik párt szimpatizálóinak sem, ugyan is nem vitás, hogy a DK is be be szól az MSZP-nek, azonban elég a tavalyi Szanyi nyilatkozatokat átolvasni, bizony azok sem voltak piskóták.

Különben írhatsz bár mit, én előre borítékolni merem, hogy a végén közösen fognak nekiindulni a választásnak, mert a szeretett politikusaink továbbra is jól szeretnének megélni! És legyen bármilyen pártállású, ezen a tényen kár is vitázni, mert a "politika" erről is szól!

Mégegyszer kérlek, először olvasd el a hsz-t, azt értelmezd és ne próbálj olyan dolgot állítani, ami nincs!

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
3 éve

"Te és a hozzád hasonlók..." azok milyenek? Talán bizony nem is emberek! Az a helyzet, hogy a "Te és a hozzád hasonlók" erőltették bele az állandó összefogás mantrával az mszp-t a 2014-es összefogásba. Az egész arra volt jó, hogy gyengítsék az mszp-t és bejuthasson a déká a parlamentbe. Az mszp és a déká soha az életben nem fog többet össze, mert ha igen, akkor a szocialista pártot nagyon soka elhagyják. Senki nem mondja, hogy egyes településeken ne működjenek együtt majd a választáskor, de össznépi összefogás többet soha nem lesz a dékával. Ezt a dékások nagy elszúrták az állandó arrogáns mocskolódásaikkal. Az ellentéteket meg nem Sugovica szítja, hanem azok, akik még az élő fába is belekötnek, ha az mszp valamit mond, vagy kezdeményez.

lilla- képe

lilla-
3 éve

Csakhogy itt Ildikó továbbment! 

választási mozgalomról beszélt! 4 percnél!

a 12. perctől pedig egészen jól , csak ma kissé idealisztikusan beszél. 

Egyértettem Vele!

http://hvg.hu/itthon/201606_masodik_a_jobbik  

ez meg riasztó!

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Ne is haragudj, de ennél rosszabb elképzelést még a legnegatívabban gondolkodó, baloldali embernek tartott szavazó sem mondhat! Hogy miért? Ezek szerint Te és a hozzád hasonlók, megelékszenek azzal, hogy a FIDESZ fölényesen ismét választást nyer, a JOBBIK simán a legerősebb ellenzéki párt lesz ismét, az MSZP és a DK , azaz mindkettő veszít mandátumokat, de az előjelek szerint nagyjából egyforma számba kerülnek be a parlamentbe, esetleg az LMP nagynehezen megüti a szintet, a többi csak elveszi a szavazatok egy részét, ugyanakkor nem üti meg az 5 %-ot! És most mond. Kinek lesz ez jó? Egyedül a FIDESZ-nek, tehát, Nem is akarod , hogy egyáltalán valami kis esélyt adjunk annak, hogy legalább megszorítsuk a FIDESZ-t, mert előfordulhat az is, hogy ismét két harmadot szerez. A ma nyilvánosságra hozott közvéleménykutatási adatok hatalmas FIDESZ előnyt prognosztizálnak a többi ellenzéki párthoz viszonyítva. Tehát, a gondolkodásod, bravó4  Csak így tovább, ez esetben nincs és nem is lenne szükség baloldalra, nem de? Vagy, azt hiszed,hogy van olyan baloldali párt, aki egyedül valamit is fel tudna mutatni. Arra nem gondolsz, hogy így csak egymástól vennék el a szavazatokat, ebben az esetben még biztosabb lenne a FIDESZ 2/3-a.

Mindezekből látszik, hogy sokakat az önös érdek, a békétlenség és a szemellenzék motivál. Pedig , illene végre tudomásul venni, hogy az ellenzéknek csak egy programmal, a civileket messzemenőkig bevonva, lehet egyáltalán esélye arra, hogy sikerrel felvegye a választási küzdelmet.

Azt meg nem kell unos untalan froclizni, hogy melyik párt, mely személy mikor és miben hibázott. Fekete-fehér nincs a politikába. Rá kell bízni a pártvezetőkre a hogyan továbbot. Ők a hatalom érdekében elkövetnek olyan megáűllapodásokat is, amire most nem is gondolsz, godolunk! Ha valakik, hát Ők aztán tudják, hogy a létük a tét és ezért ha akarod, ha nem, de Ők ennek tudatában cselekedni is fognak. Nekünk, meg nem szítani kell az ellentéteket, ha nem a választók megnyerése érdekében, ikább tompítani kell!

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Bizony meg van a tapasztalat. Ami egyáltalán nem pozitív. :(

Sugovica képe

Sugovica
3 éve

A tapsztalat már megvan... :( Nem lenne jó, ha az MSZP közösködne a DK-val... Induljon minden párt külön 2018-ban!!