Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hibák az új történelemkönyvben

via Index

2016. július 13. 10:26 | 65 hozzászólás

A történelmi bűnöket relativizáló nyilatkozatairól ismert Szakály Sándor volt a tizenkettedikes állami kísérleti történelemkönyv egyik szakértője, írta meg a Magyar Nemzet.

A kamenyec-podolszki deportálásokat idegenrendészeti eljárásnak nevező, a numerus clausust mentegető Szakály a Veritas intézet igazgatójaként segíthetett annak a tankönyvnek a megírásában, amelyben hibák egész sorát fedezték fel.

A tankönyv korábban azért került a figyelem középpontjába, mert olyan új tankönyveket kellett megrendelniük a tanévkezdésre a középiskolai történelemtanároknak, amelyek a mai napig nem hozzáférhetők. Sem nyomtatásban nem jelent még meg a tankönyv, sem az interneten. A régi könyvek hiába kaphatók, a kerettanterv ősztől jelentős változásokon esik át, amelyeket csak az új kiadvány követ.

A könyveket végül a múlt héten töltötték fel a köznevelési portálra, így a történelemtanárok mostanra tudhatják, tévedések és hibák egész sora került a történelemkönyvbe. Az esélyegyenlőségről szóló fejezetből kifelejtették például a fogyatékkal élőket.

Tovább...


A cikk eredetije: Hibák az új történelemkönyvben


91 -46

Hozzászólások

lilla- képe

lilla-
2 éve

Ez viszont tökéletesen igaz!

 

Úgy gondolom, hogy bárhonnan is közelitjük meg tragédia ami az országban történik. Tönkremegyünk, és még a lelkeket is megmérgezték. Ezt nem fogjuk 50 év alatt sem kiheverni.

lilla- képe

lilla-
2 éve

Dehogy mossa! Éppenhogy megmarad az egyik is és mellé sorakozik a másik, más tartalommal de máig ez tartja össze az orbáni rezsimet, ezért van annyi támogatója máig, a kisemmizettek körében is, mert azt hiszi, hogy Orbán a nemzetét védi, és azt védeni neki is kötelessége. És mivel arra Orbánt tartja egyedül hivatottnak, Ezért őt is védi és támogatja.Ez a csapda! Így válik a nemzete az isteni imádata tárgyává, és pattan is, ha azt érzi, hogy a "nemzetét bánccsák" Márpedig azok akik nem magyarok helybőll megteszik, azzal hogy vannak. 

//Csakhogy az a magyar , akire mondják, és akit nem tartanak magyarnak az aktuális megmondók, azok ellen mindenféle felmerül --...

/

Kösz, hogy most egyik kutatót sem minősítetted! 

Már hogyne lenne, hiszen összemossa a kettőt! Ha nincs akkor pedig hogy stimmelne a nemzetisten kifejezés. Magam részéről jó kutatást kivánok, attól függetlenül, hogy én nem tartom szerencsés kifejezésnek!

Akkor még egy: Esztergomból mondjuk Kisbérre egyszerübb úgy eljutni, ha átmegyek a hidon a  hidon, és Komáromig Szlovákián át jövök!

Hozzáállásunkról egy példa, lehetőségeink kihasználására, több csodás városaink közül most Esztergomot emelném ki:az osztrákok, hogy csak egy példát mondjak csodálatos turisztika központtá tenné. A szlovákok is, hiszen Párkány saját látványosságaként hirdeti a Bazilikát, sőt a turistákat szállitó kisvonatok átjárnak Párkányból Esztergomba, és fordítva. Persze mert ez a csodálatos város is a pártpolitikai csatározások áéldozatává vált miközben egyes városrészei, egyes műemlékei tönkremennek!

Sajnos ez így igaz! Tragédia ami történik!

Csak egy példát emlitenék: Litvániát. Valamikor nagy birodalom volt( Varsótól-Kievig), azután kis államként dobálta a sors egyik király kezéből a másikba, egyik diktátor kezéből a másikba. Óriási problémáik voltak az oroszokkal most megoldották. Europai állammá váltak, úgy hogy az ott élő oroszokat sem bántják. Eurójuk van, és mutatoikkal már megelőztek bennünket. Beszélhetnénk a másik két volt szovjet tagállamról is, ők nem a legvidámabb barakkban éltek, és mégis ők is lehagytak bennünket.Mi pedig trianonozunk, kommunistázunk és sorolhatnám.

lilla- képe

lilla-
2 éve

És pontosan leírtad a "nemzetisten " lényegét! :) 

Bocs!

95 -94
dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Trianon "helyrerakása" akkor következhetne be, ha végre valahára lenne egy egyesült Európa. Határok nélkül, külön állampolgárság és egyéb nyavalyák nélkül. De hát a "dicső múltra" játszani egyeseknek hasznos, mert a néphülyítés felülírja az egyéb problémákat... Sajnos. Hogy a népünk mikor fog felébredni, azt sajnos még megjósolni se merném.. Tartok tőle, nagyon sokára.

lilla- képe

lilla-
2 éve

Korrekt voltál! Kösz! 

/csak a tanulmányok egyike sem ezt mondja. Igaz nekem két évembe telt míg megértettem, de azt hiszem én még akartam is megérteni. /

Ennek a dolognak nincs köze a valódi hithez/ateizmushoz. Semmi! 

Ez osztja magyarokra, és nem magyarokra a nemzetállam lakóit. Az a magyar, akire mondják :)

A magyarokat kell megvédeni.Nemzeti lesz minden. a többi meg mehet a levesbe.

/emiatt aljas a népszavazási feltett kérdés/

Ha akarnál erre fordítani még időt, akkor megérné. Ha nem, elég az, hogy tudomást szereztél róla.

Azért nem fogalmaztam át, mert így is nyámnyorgásnak minősítetted , meg fából vaskarikának, pedig csak nem értetted meg . Ne sértődj meg ez nem szövegértési probléma! Ez előismeret hiány inkább. No meg hit abban, , hogy kutatók tudnak-e a gyakorlat számára fogódzót adni.

 

Az acsarkodás évszázadokon átivelő! A két nép elég sok borsot tört egymás orra alá, de ahogya Dmolnár emlitette a liftes eset a hülyék mindenütt vannak kategoriába tartozik!

Röviden kommentelem: Nemzethit, ez jobb mint a nemzetisten. Azonban ez nem helyettesithető  az univerzalis istenhittel.

Példa: ateista vagyok, de magyarkodok, darutollat hordok, Nagy-Magyarország matrica van a kocsimon, és bőszen szidom a románokat ,cseheket , szlovákokat, franciákat.

Mondjuk katolikus vagyok, minden vasásranp ott ülök a templomba, de magyarkodok, darutollat hordok stb..

Tehát ez a nemzetisten nem potolja sem az istenhitemet, sem az istentagadásomat, az egy másik dolog!

Roppant szép dolog ezen elnyammogni egy tudományos konferencián, de fából vaskarika, még a Gerő féle is amikor a zsidóságra akarja ráhuzni ezt a kifejezést. 

Nagyszüleink két háborút, szüleink egyet szenvedtek végig, mi valóban szerencsések vagyunk!

Sajnos nem látom jelét annak, hogy Trianont is a helyére raknánk, annak ellenére, hogy minden magyar számára fájó pont. A Trianon előtti állapot sohasem fog visszaállni, éppen ezért nagy felelőtlenség arra játszani egyesek részéről, Főleg azoknak hamis, akik éppen azokat hirdetik dicső politikai elődjeinek, akik sokat tettek azért, hogy ez így legyen. 

Bizony és számukat nézve szaporodnak. Ott is és ugrásszerűen itt is, köszönhetően orbánék fasiszta ideologiájának!

100 -99
dmolnar képe

dmolnar
2 éve

A kép mindig vegyes, mert mint említettem volt, hülyék mindenütt vannak, nem csak nálunk. Tudod, ha olyan eset fordulna elő, mint veled, hogy az egymással magyarul beszélgetők nem akarják érteni, amit mondok, nekem annyi a reakcióm (magamban), hogy ezek ostobák. És kész. Nem mondom, hogy "ezek a szlovákok". Mert annak nincs értelme. 

Hogy milyen nyelv lesz a távolabbi jövőben. Nos egy biztos, nem az angol. Legalábbis nem az az angol, amit mi irodalmi nyelvként ismerünk. Már az amerikai angol is jelentősen más mint az eredeti, no pláne, hogy sok spanyol és egyéb jövevényszó is használatban van. A jövő nyelve valamiféle kutyulék lesz több nyelvből és a lehető legegyszerűbb nyelvtannal. Ami persze nem zárja ki, sőt., hogy megmaradjanak egyes területeken a régi nyelvek is. Mert ettől lesz színes a világ. De az a nyelv, amit mindenki beszélni fog, az már más lesz. (Kár, hogy az eszperanto nem tudott meggyökeresedni, pedig az mentes mindenfajta "nemzeti" tudattól és jól is lehetett volna használni)

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Viszont ez csak annyit jelent (és nem többet), hogy hülyék mindenütt vannak a világon... Itt is és ott is... 

lilla- képe

lilla-
2 éve

Ez egy 20 oldalas tanulmány, ha autentikusat akarsz. Szerintem megéri végig olvasni! 

https://www.academia.edu/24248748/Nemzetisten_%C3%A9s_arioz%C3%B3fia?auto=download 

én Így rövidíteném:

"A nemzet szakralizálásával jellemzett folyamatban arról a jelnségről beszélünk, amikor a nemzet veszi át Isten szerepét, vagyis pótvallásként a nemzet válik...az imádat tárgyává " 1. oldal 

" Ebben a folyamatban lassan háttérbe szorult az istenhitű univerzális vallás , helyét felváltotta egyfajta nemzethit. Ez annyiban progresszív volt, hogy elfedte a rendi ..különbségeket, viszont az identitást nem a demokrácia alkotta, hanem egy újfajta istenség. a nemzeti identitás mindenek fölé került. A nemzeti értékeknek egyfajta megkérdőjelezhetetlenséget tulajdonítottak.Így a nemzetből világi "istenség lett Gerő szavaival " nemzetisten" ---4. oldal!

Átfogalmazhatnám, de nem teszem. Ha meg akarod ismerni átfutod, ha nem nem!  

http://www.magyarpaxromana.hu/kiadvanyok/soa/gero.htm 

ez sem hosszú és kissé érthetőbb is! 

Kicsúszok az időből, de ahogy tudok jövök, és válaszolok !

 

Ha a lényegét leirod az jó, miért ne kommentelném? Nyilván úgy nem fogok rá reagálni, hogy hülyeség, de azt gondolom leirhatom, hogy egyetértek vele, vagy nem, és hogy miért!

Stur autonomiát kivánt a Magyar Királyságon belül a szlovákoknak. Ebben benne van a Habsburgokkal szakitás is. Nem keverendő össze Stur Hurbánnal a szlovák felkelés vezetőjével. Hurbán a magyarok ellen harcolt, még Habsburg segitséggel is. A felkelést a magyar honvédsereg könnyen leverte. az a honvédsereg ahol több mint tízezer szlovák harcolt, köztük Stur hivei is!  

lilla- képe

lilla-
2 éve

Azért több! Mert a saját népük érdekei között ott volt az önállósodási törekvés is és Stur nem a magyarokkal közösen képzelte azt el, miután a nyelvújítás is szerepelt 

de itt van egy írás, ez avatottan mondja el, amit én csak átfogalmaznék! http://www.pozsonyikifli.sk/hu/Friss-kifli/Kultura/Reflexiok-Demmel-Jozsef-Stur-monografiajarol.html

"Olyan személyiségként ábrázolja Štúrt, aki korának kontextusában a nyelv, intézmények és a nemzeti identitás kialakítása által szavakkal és tettekkel is határozottan artikulálta a szlovák nemzeti közösség igényeit. Gazdagító és sok szempontból inspiráló szemléletmódjával átfogó képet fest Ľudovít Štúrról mint emberről."

de van kismillió, én ezt választottam

lilla- képe

lilla-
2 éve

Tudom röviden is megmagyarázni meg hosszan is. Csak akkor teszem meg, ha utána nem kommenteled, csak annyit írsz, hogy mennyi elfogadható belőle a számodra. Nekem 2 évbe tellett mire úgy megértettem, hogy már vállalkozni merek arra, hogy a lényegét leírjam. 

Ezen tudást nem kell elfogadni, csak tudni kell erről, mert enélkül a tudás nélkül nehéz a hazafiságot---a patriotizmust-- a nacionalizmust --a sovinizmust szétkülönböztetni. Ha érdekel akkor megkisérelem érthetően és RÖVIDEN megfogalmazni a lényeget.

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Ez lemaradt, pedig nagyon szeretem, és énekelni kéne mennél többet, s követni is az EGÉSZ VILÁGON!

https://www.youtube.com/watch?v=xwJQffbssxo

John Lennon - Give Peace a Chance 

Sőt! A családokban is, mert ott is sok a békétlenség, a konfliktus, a széthúzás, az egyet nem értés! :(((
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Ez a határ-dolog érdekes!
Mikor kislány voltam, bennem is felvetődött a kérdés:
Minek vannak határok a szoc blokk országai között? Legalább ezek szűnnének meg!Teljesen értelmetlennek tartottam gyerekfejjel...
Leveleztem Pozsonyba egy magyar kislánnyal ugyanis, de menni még nem lehetett ide-oda...

Nos, felvilágosítottak a felnőttek, hogy ennek főleg GAZDASÁGI (vám...) okai vannak.

Győlölködésről akkoriban még nem tudtam. Meg trianonról se. Csudálkozva meredtem némelyik színes szódásüvegre, melyen volt egy rajz (országunkból elvett terület, mint később megtudtam), és alá volt írva: "Nem, nem soha!"...
Én meg NEM értettem, mi akar ez lenni?!:(((

Béke? Hááááát... Néhol bizony most is"dühöng"!
Örülhetünk, hogy mi aránylag megúsztuk az életünket eddig háború nélkül, mert a II. v.h. idején még én pici voltam. A déli szomszédainknál dúló konfliktus meg közvetlenül nem érintett, nem arrafelé (Barcs) lakunk.

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Ejnye-bejnye! Még mindig nem tudják elfelejteni Toldi Miklóst?! :DDD
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

A Lilla által betett wikis infó szerint én is úgy vettem ki, hogy mindketten a SAJÁT népük érdekeiért szálltak síkra. KÖZÖS ellenségünk voltak a Habsburgok, ennyi...
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Hát sajnos, az én tapasztalatom szerint is elég vegyes a kép!
Még a határmenti - sőt a ketté tépett Komárom - Komarno-Révkomárom, vagy népiesen "Túlkomárom"! - területén is.
Ugyanis ott élnek a férjem rokonai, a férjem nevével azonos vezetéknevű nagybácsi, aki a múlt hónapban hunyt el.

Tény, hogy mikor nekünk még CSAK 5 "ablakunk" volt az útlevelünkben, ők már korlátlanul jöhettek hozzánk. Jöttek is!
Főleg vásárolni divatos butikos cuccokat a nagylánynak, mert náluk olyasmi nem volt... De voltak praktikus ruházati és egyébb árucikkek.
Ott vettünk pl. mosdókagylót, jó nagyot!
És pléddel védtük a koccanástól. Nem volt belőle gond a határon a hídon. Meg a füstölt halból sem.
Viszont panaszkodott a nagynéni pár évvel ennek előtte (70-es évek), hogy nekik a magyar vámos kiönttette a komáromi zöldségesben vásárolt krumplit, egyebet... Mire volt ez jó?!:(((

Aki tudott magyarul, általában Komarnoban sem akart érteni magyarul, holott előtte ott beszélgettek a két eladó egymás közt magyarul... Úgy éreztem magam, mint akit arcul vágtak!
Annál is inkább, mert én debreceni voltam, s ha valaki idegen nyelven szólt, hatványozottan figyeltünk, ha segítséget kért, hogy megértsük, mit akar? Kézzel, lábbal, arcmimikával, mindennel magyaráztunk egymásnak.

Viszont!
Mikor Pozsonyban voltunk orvosavatón a Commenius egyetemen, utána az ebédnél csodálkozva hallottuk, hogy egy CSEH nagybácsi a kis 5 éves unokáját magyarra tanította. és a kis krapek, mikor megtudta, mi magyarok vagyunk, rögtön odajött hozzánk beszélgetni. Aranyos volt, érdekesen ejtette a szavakat, de helyesen fogalmazott.

Szóval vegyes a kép...

Tudod, az én lányom Németországban van férjnél, már szinte perfekt beszéli a nyelvet, azt tanulta a zenegimiben is. Én sajna franciás voltam, így nem tudok németül szinte semmit. A lányom férje német, és eleinte tudott az unokám JÓL magyarul is, mert egyszerre tanulta a két nyelvet, mikor elkezdett beszélni, nem volt könnyű dolga, emiatt később kezdett beszélni, mint általában a gyerkőcök. De mióta iskolás, egyre kevésbé akarja érteni, mit mondok, és beszélni meg már egyáltalán nem akar! :(((

Egy biztos!

Majd a távolabbi (nagyon távolabbi!) jövőben az ANGOL lesz a világnyelv, ezt a számítógépes világ "eldöntötte"...
Ez van! Illetve LESZ, csak én már nem érem meg...

Verés...
Sajnos, egy időszakban sok síelni menő diákot ért ilyen atrocitás, és a mi buszunkat is megdobálták kővel pont az ottani etnikum kis süvölvényei!!:(((

 

Bizony fájó dolog ez minden magyarnak, most nem a nacionalista, irredenta dolgokra gondolok. Trianon alakulhatott volna másképpen is, de ez hosszú történet.

Ami viszont rendkivül bosszantó hogy jelenleg amikor tényleg eltünhetnének a határok, nemcsak a földrajzira gondolok, hanem a lelkiekre is, mindkét oldalon indőnként a zavaros fejekben előtör az utálat és a gyülölködés, azért az nagszerű dolog hogy nem a többség az ilyen.

Jut eszembe egy pár hete történt dolog. Egy balti főváros szállodájában várunk a liftre, csomagostól.( Két csoport érkezett, így nagy sor van. Mivel a kilencediken kaptunk szobát, nem akartam felvinni gyalog a bőröndjeinket. Türelmesek vagyunk, mindaddig amig berobban a várakozók közé két cseh hölgy majd az egyik megjegyzi: ostoba magyarok. Egy cseh férfi rögtön hozzáfűzi: szégyelem hogy ilyen honfitársaim is vannak. A béke megmaradt!

 

 

Azért az nem teljesen egyértelmű, hogy Stúr és Kossuth ugyanazért harcoltak! 

Magam sem pofonért járok Szlovákiába, nincs himezett pólom sem. Azért más egy határmenti terület és más egy északibb. Nem mondom, hogy megvernek, de nem fogadnak kitörő lelkesedéssel, és ha tudnak is magyarul majdnem mindig letagadják.

 

A mór uralom 700 év volt! zavarosnak éreztem az elöző hozzászólásodban a 700-1400 év meghatározást.

1492-ben Granada spanyolok általi elfoglalásával ért véget a mór uralom, és akkor kezdödött Spanyolország un. aranykora.

Vissza a témához: Három pápai rendeletről van szó: 2 Callixtustól, 1 pedig VI. Sándortól.

Nem keverendő össze Callixtus juniusi és augusztusi rendelete. Nyilván a juniusi nem szólhatott a nándorfehérvári diadalról, hiszen majd egy hónappal előtte született. Ahogyan PlalyA cáfolt, viszont ő nem vette figyelembe az augusztusit.

Tökéletesen igaz, hogy addig csak pénteken délbe harangoztak, utána mindennap!

Nem féltelek hogy mit hogyan értelmezel, de ha kesze-kusza értelmezéseddel mást kivánsz megcáfolni az nem jó.

Az utolsó mondatodat nem értem, főleg a végét, azt a nemzetisten kifejezést. Fogalmam nincs hogy az mit takar, és hogyan illik Hunyadihoz és a korához!

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Hát én nem tudom... Én soha se éreztem és manapság se érzek semmiféle ellenségeskedést.. Elég gyakran járunk át horgászat után (az Ioplyon szoktunk pecázni a fiammal) vásárolni Ipolyságra (Sahy) és ott az öltözetünkkel nem lehetünk egy világszám (vadásznadrág, fekete vadászmellény, edző cipő) de mindannyiszor kedvesen fogadnak a boltban, akár szlovák az illető kiszolgáló, vagy pénztáros, akár magyar. (Ott szoktunk venni anyósomnak halsalátát - isteni finom - és brindzát mindenkinek, meg néha knédlit). Ha a személyzet gagyog valamit magyarul, akkor rögvest arra fordítja a szót, ha meg magyar akkor meg pláne.. De elutasítást, vagy morc pofát... Igaz, nincs ránk hímezve se nagymagyarország se egyebek... 

Persze, ha valaki pofonért megy ki, akkor simán megkaphatja, de azt itthon is megkapja, csak úgy kell viselkedni... :0)

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Mondjuk ez így nagyjából nem állja meg a helyét. Vegyük sorra. Az, hogy a Magyar Királysághoz éppen melyik terület tartozott, nem jelentette azt, hogy ott magyarok laktak. Sőt. A királyságok nem nemezetiségekhez kötődtek, hanem területekhez. Szlovákia persze nem volt, csak terület, ahol szlovákok éltek nagy többségbben. Mint ahogy Románia se volt nagyon sokáig, meg Ukrajna se. Amúgy, hogy kik is éltek akkoriban ezeken a területeken elég ha olvasol mondjuk Mikszáth Kálmánt... 

A "régi nagyok" tartózkodási területét, vagy éppen származását se érdemes nagyon firtatni. mert monjuk a feléről, vagy még többről kiderülhet, hogy éppenséggel nem magyar nemzetiségűek voltak (Lásd: Hunyadi család), vagy éppenséggel voltak birtokaik külhonban, és életk is ott (pl. Lengyelország). 

Az idegenvezető hölgy pedig nem volt letiltva, csak hülye volt. Azaz pechetek volt. Amúgy szerencséjük ezeknek a váraknak és kastélyoknak, hogy nem maradtak nálunk, mert ők legalább tisztességesen karbantartották őket és a legtöbbjük múzeumként szolgált, nem úgy, mint nálunk, ahol pár nevezetességet kivéve, hagyták szétrohadni. 

Besztercebánya pedig ma már nem csúnya bányászváros. legalábbis a fiam szerint nem, mert úgy két-három éve voltak ott... 

lilla- képe

lilla-
2 éve

A sors fintora, hogy a szlovák  Stúr a magyar Kossuth  harcostársaként pont ugyanazért harcolt anno :)

Hát az lett belőle: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C4%BDudov%C3%ADt_%C5%A0t%C3%BAr  tök érdekes egyébként !

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

"Vannak olyan szomszédaink, akiknek nics történelmük, illetve ami van az  Magyarország történelme."

Hát igen... Ez így igaz!
Egyszer, kb. úgy 30 évvel ezelőtt voltam a megyeszékhelyen egy igazgatói értekezleten, és a megyeháza előcsarnokában történelmi térképkiállítás volt éppen.
Kíváncsi érdekődéssel nézegettem őket így egy kupacban, s csodálkozva vettem észre, hogy "Szlovákia" nevű ország nem volt egyiken sem!!!
Legtöbb régi térképen viszont iyen feliratok voltak:
Csehország, Morvaország, szlovákok, moldovánok, székelyföld, szerbek, horvátok...
Kérdeztem az egyik történelem szakos kollégát:
- Szlovákia miért nincs sehol kiírva?
- Mert olyan ország bizony nem volt sohasem! Hozzánk tartoztak.

45 után, mikor lett Csehszlovákia, akkor a morvákat is szépen eltüntették, pedig a "fővárosuk" Brno volt.

Ami Késmárkot, és Thökölyt illeti:

Voltunk egyik nyáron ott, és láttam a sírját is. az egyik koszorú szalagjára ez volt írva:
"Szertenéze, s nem lelé honját E hazában!"..
Igaznak éreztem a feliratot...

Az idegenvezető nő pedig szlovák lévén, csak törte a magyart, és bármit kérdeztünk tőle a magyar vonatkozásokkal kapcsolatban, ezt válaszolta:
- Én le vagyok tiltva! Mert veletek, magyarokkal az a baj, hogy folyton ezt hajtogatjátok:
-Ezt a várat, kastélyt is a MI főuraink építették, és TI mégis úgy büszkélkedtek velük,mintha TI építtettétek volna! Pedig a MIÉNK volt! És nekünk ez bántó, mert igazságtalan!

Nekem nem tetszett a hölgy arroganciája sem, mert csupa ilyen kastélytulajdonosok voltak arrafelé:
Andrássyak, Rákócziak,Thököly.

Besztercebánya meg egy igen elhanyagolt, csúnya bányászváros volt akkoriban.
Kraszna Horkát még a tűzvész előtt jóval sikerült látnunk.
 

 

lilla- képe

lilla-
2 éve

1400 év után :) 

A török éra 150 év volt :) 

"vIII. Callixtus végül jobb híján, isteni csodában bízva rendelte el 1456. június 29-én, hogy a hívek imádkozzanak a kereszténység megmeneküléséért, és kondítsák meg a harangokat.

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy annak születése semmiképpen sem a nándorfehérvári eseményekhez köthető: a konstanzi zsinat határozata szerint ugyanis péntek délben – Jézus szenvedésének emlékére – már több évtized óta rendszeresen megszólaltak a harangok. 

 A két szokást az 1500-as szentév alkalmával kiadott pápai bulla kapcsolta össze, miután VI. Sándor – a növekvő török veszély okán – megerősítette elődje 1456-os rendelkezését, és minden napra elrendelte a déli harangozást. Ez a szokás azután szinte mindenhol elterjedt; 

Ez meg nem kapcsolódó mondat! "a harangok minden délben a magyar történelem egyik legjelentősebb győzelmére emlékeztetik a keresztény világot"

Már aki tud róla :) Nem tudnál témát ajánlani? 

mi a francnak féltesz engem, hogy mit s hogyan értelmezek. 

Harangoznak délben--én is a nándorfehérvári diadalra gondolok, mert azt tanítoották nekem is. Bár azt is tudom, hogy nem sok kronológia köze van ahhoz.Nekem a keblem nem duzzad, hogy mennyi magyar  nóbeldíjas van, mert tudom tudom, hogy egy se magyarországi nóbeldíjas.

Én patrióta vagyuk de nem tiszteletem a nemzetistent --egy kicsit se! 

Vannak olyan szomszédaink, akiknek nics történelmük, illetve ami van az  Magyarország történelme.

Ehhez nem kell nacionalistának sem lenni,  ez igy van. Mondjuk egy szlovák-enyhén nacionalista beütéssel Késmárkon nem fogja magyarul vezetni a turistákat a Thököly várban, mégha anyanyelvi szinten beszéli is a nyelvet. 

A rendszerváltás után úgy tünt hogy eltünik az ellenségeskedés, sőt akkor is amikor az EU-ba léptünk, azután mindkét oldalon tettek arról hogy azok a határok akkor is megmaradjanak, ha már elvileg csak névleges határok vannak!

Ezzel a hozzászólásoddal teljesen egyetértek!

 

Igazad van ki ezt hisz ji azt! Viszont ez megint mellébeszéd!

Arról volt szó, hogy idecitáltál egy cikket, ami szerinted is hiteles, hogy cáfold amit én irtam.

Ennek a cikknek a vége nekem ad igazat, nyilván odáig nem jutottál!

A dolgokat kezeljük a helyén, éppen ezért nem értem, hogy miért kell részedről rögtön megcáfolni, olyan témában- nem sértésnek szánom, amiben nem vagy tájékozott, és utána pedig miért kell ennyi sületlenséget idehoznod.

Nem engem, saját magadat járatod le.

A spanyolok nem tanultak meg együttélni a mórokkal, vagy legalább is úgy ahogyan mi a török elnyomás alatt. Amint tehették kizavarták a mórokat Hispániából!

 

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Nono... Újra itt vagyok, nem menekültem el, csak éppen szabadságon voltam. Most el vagyok havazva rendesen, de amint lehet, írok többet...

lilla- képe

lilla-
2 éve

A saját identitás védelmük okán!  

Ha a magyarok nem úgy kezelték volna a nemzetiségeiket ahogy kezelték századokon át, akkor lehetne jogos igény legalább a nyelv ápolására. 

Voltak kormányok, akik autonomiát támogattak, és kultúrális megmaradást a határokon túl, és vannak, akik kettős állampolgárságot adnak a kultúra támogatása elhanyagolásával. Mégsem lehet kettős állampolgár is meg autonom is ugyanaz a terület, mert akkor nem lehet tudni, hogy melyik országhoz is adózzon?

Ha már az Európai Egyesült Államok éppen most van szétveretőben :( 

131 -96
ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Na ezért tudok mérges lenni, hogy sok ország népe jól megél abból a turizmusból, amit a területükön régen élő MÁS népek alkottak, építettek! (Várak, kastélyok, egyéb képzőművészeti alkotások.)

De legalább 3 világnyelven (nyilván nem kívánható, hogy magyarul) ismertetőt írnának ezekhez a műemlékekhez, de sajnos, derogál, vagy ki tudja, minő okból nem teszik... Pl. a szomszédjaink...:(((

 

lilla- képe

lilla-
2 éve

Ki ezt hiszi, ki azt :) 

Én azt gondolom, hogy az attól függ, hogy Magyarországnak mekkora jelentőséget tulajdonítunk .

Én azt hiszem, hogy van egy nemzeti heroizmus, ami még egészséges, és patriotizmus és kell az identitás okán, és van egy fajnagyszerűségi tudat, amely a többi fölé helyezne. No az meg már manipuláció.

Ezért aztán azt gondolom, hogy a dolgokat kezeljük helyén! 

Nem a magyarok akadályozták meg a további török hódítást, hanem a távolság Konstantinápolytól. 

Spanyolországban 700-1400 évig volt mór uralom, és túlélték. És megtanultak együtt élni! És maradtak csoda épületek, amelyeket együtt építettek és átívelt századokon! 

 

Kifelejtettem: Örülök hogy a Rubicont emlitetted, szinvonalas folyóirat, több éve minden számát megveszem! 

95 -90

Nem olvastad figyelmesen amit irtam. Nyilván nem lehet semmi köze az események előtt majd egy hónappal hozott pápai rendeletnek, viszont az augusztus 6-i( vagy aug 8-i) rendeletnek igen, és az általad cikben emlitett 1500-as rendeletnek.

A cikket felületesen olvastad, hiszen ezt irja a végén:

Már csak egy kérdést kell megválaszolnunk: hogyan alakult ki a déli harangozás szokása, ha Callixtus azt a délutáni órákra rendelte el? Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy annak születése semmiképpen sem a nándorfehérvári eseményekhez köthető: a konstanzi zsinat határozata szerint ugyanis péntek délben – Jézus szenvedésének emlékére – már több évtized óta rendszeresen megszólaltak a harangok. A két szokást az 1500-as szentév alkalmával kiadott pápai bulla kapcsolta össze, miután VI. Sándor – a növekvő török veszély okán – megerősítette elődje 1456-os rendelkezését, és minden napra elrendelte a déli harangozást. Ez a szokás azután szinte mindenhol elterjedt; 1500 óta a húsvéti nagyhét utolsó napjainak kivételével – mivel ekkor „Rómába mennek” – a harangok minden délben a magyar történelem egyik legjelentősebb győzelmére emlékeztetik a keresztény világot.

lilla- képe

lilla-
2 éve

A rubikon egy jónevű folyóirat! 

A cikk se régi! Én nem cáfollak, csak más forrást is megnéztem

 

Alapvetően nem a wikiből vagy a google találataiból veszem amit leirok.

Amit leirtam az valóság, utána lehet nézni, igy nagyon sajnálom, ha személyemnek szólóan, vagy csak megszokásból csipőből cáfoljátok a történelmi tényeket! Mellesleg butaság is!

A könyvtárban vadászni kell rá, mert gyorsan viszik, és lehet hogy éppen az a rész nincs amire várok!

Nekem meg van az eddig megjelent nyolc, igy egyenként, évente félévente egy meg tudtam venni, nyilván egyszerre az sok lenne, hiszen több mint 30000 Ft.

Tökéletes regény folyam, és még folytatódik. Kivánom Bán Jánosnak ( Bán Mór) hogy sikerüljön a műve,  nehéz téma mert rengeteget kell ahhoz dolgozni, kutatni, hogy amellett mint regény olvasmányos legyen, megbizható történelmi háttere legyen. Ismervén A szerzőt tudom hogy mindkettőnek meg kiván felelni!

Nem olvastam hogy plalyA nem lesz oktoberig! Sok sikert a munkájához! Ha tudom hogy nincs akkor nem is reagáltam volna  a hozzászólására. Nem voltam  én sem vagy egy hétig!

 

 

lilla- képe

lilla-
2 éve

Az a helyzet, hogy a google 3500 hivatkozást adott, azok között több az, amely nem a magyarokhoz köti a déli harangszót. Én ezt választottam , hogy idehozzam. Én mindig igen sok hivatkozást nyitok ki. 

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1456_junius_29_iii_callixtus_papa_elrendeli_a_deli_harangszot 

Egyikünk sem erősít és cáfol meg senkit, mert az eredeti dokumentumokhoz nem férünk hozzá. 

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

"A Hunyadi témához: Ajánlom Bán Mór Hunyadi ciklusát olvasásra! Kitünő regényfolyam, ahol utána lehet járni hogy történelmileg minden stimmel, csak a történelmi keretben született egy zseniális regénysorozat."
 

Kedves Ferdinánd Béla!

A minap a rádió egyik irodalmi műsorában a déli órákban szó volt a Hunyadiakról, nevezetesen éppen Hunyadi Jánosról fiatalkorában játszódó rész ment éppen. Tetszett!
És ha jól hallottam, Bán Mór nevét említették a regény írójának.

Nos, én utána néztem már akkor neki a neten, mikor beírtad ide az ajánlást.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Ban_Mor_Hunyadi_A_felhold_tundoklese&id=275984&type=22

Valóban hatalmas regéyfolyam, talán 8-10 kötetes is... És nem olcsó még internetes webáruházban megrendelve sem.
20 e ft fölött van, asszem... Kár. mert én onnan szoktam rendelni könyveket, mert olcsóbb sokkal, mint a boltokban, és ki is hozzák ingyen bizonyos értékhatár felett.
De sajnos, nem tudja ezta sok könyvet egy nyugdíjas megfizetni, bármennyire is szeretné.
Nem tudom, könyvtárban meg vannak-e?

Egyébként egy másik blogban PlalyA elbúcsúzott tőlünk, októberig nem jön, azt írta, hivatalos dolga akadt, a szokásos szolgálat.Úgyhogy nyugtod leszen tőle...
Én sajnálom, meg a többieket is! Sajnos, a "fiaink" nem igazán aktivizálják mostanság magukat....
Kár!
Nehezményeztem is a Témába vágósban, Téged is hiányoltalak.
 

Oldalak