A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A hiány ellenére sem kellenek a 45 év felettiek

via Népszava Online

2018. január 5. 11:29 | 1 hozzászólás

Nehezen találnak végzettségüknek megfelelő munkát a 45 év feletti diplomások. Elértük a teljes foglalkoztatottságot?

Történelmi mélypontra, 3,8 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta a KSH legfrissebb adatai szerint, a foglalkoztatottak száma pedig a 2017. szeptember–novemberi időszakban 36 ezer fővel bővült, így elérte 4 millió 450 ezer főt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ez azt jelenti, hogy szinte minden magyar embernek, aki képes és akar dolgozni, van munkája. Kérdés persze, hogy milyen munkája. Miközben ugyanis a cégek egyre növekvő munkaerőhiányról panaszkodnak, a 45 évnél idősebb álláskeresők arról számolnak be, hogy - vélhetőleg életkoruk miatt - sorra utasítják el őket, és a sokadik állásinterjú után sem kapnak munkát. Felsőfokú végzettségű, nyelveket beszélő, aktív álláskeresőkről van szó, akiknek a fele már több mint 25 helyen próbálkozott, több mint negyede pedig 50 helyre is beadta életrajzát - mégsem járt sikerrel.

Mindez a 45 év feletti diplomások álláskeresését támogató Restart-up közösségi program kutatásából derült ki, amelynek során 234 diplomás, 45 év feletti álláskeresőt kérdeztek meg. A megkérdezettek több mint kétharmada az adatfelvételkor is dolgozott, csak éppen nem olyan helyen és pozícióban, amely tudásának és végzettségéneknek megfelelő lett volna – jegyezte meg Pethő Anikó, a Restart-up vezetője. Hozzátette: a felmérés még tavaly január-februárban készült, de az "utóvizsgálatok" azt mutatják, hogy a 45 év feletti korosztállyal szembeni előítéletes hozzáállásban most, a fokozódó munkaerőhiány idején sem tapasztalnak jelentős változást. A cégek, ha lehetőségük van rá, inkább elnyújtják a toborzási időt, de még mindig nem szívesen vesznek föl idősebb munkavállalókat.

Tovább...


A cikk eredetije: A hiány ellenére sem kellenek a 45 év felettiek


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Ide vezetett a sok megszűnő munkahely, az oktatás szétverése.  Valószínű sokan  túlképezték magukat, gondolva  arra, hogy  két képesítéssel könnyebben jut  munkához. Most épp ez a  baj, hogy  túlképzett. Ezzel szemben  meg egyre kevesebb  szakmukás  van. A  rosszul működő rendszer oda " fejlődött", hogy   kétkezi munkát  egyre  kevesebben akarnak  végezni.  Igaz, abból nem nagyon lehet megélni, na  de akkor ki végez termelői  munkát? Ezen el kellene gondolkodni  az illetékes uraknak, úrnőknek.