A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hiába a folyamatos vészcsengő: nagy bajban leszünk nyugdíjasként

via HVG

2017. november 1. 12:18 | 1 hozzászólás

Ma már mindenki tudja, hogy ha csak megközelítőleg is tartani akarja az életszínvonalát nyugdíjas korában, jó előre el kell kezdenie félretennie, mégis nagyon kevesen tudnak vagy képesek valamilyen megtakarítási formához csatlakozni. Pedig az állam is támogatja ezt. A Szülősors sorozatunk 3. része.

Néhány évtized múlva egészen másképp fog kinézni a magyar társadalom szerkezete, mint jelenleg, erről mi is többször írtunk részletesen. Miközben az itt élők várható élettartama fokozatosan nő, a születések száma továbbra is rendkívül alacsony. E képlet végeredménye, akárhogy nézzük, az, hogy mind több embert kell eltartania (és mint láttuk, gondoznia) egyre kevesebb munkavállalónak.

Míg 1990-ben még száz aktív korú tartott el 20 időskorút, utóbbi szám 2016-ban már 27-re nőtt, de 2060 körül már akár 50 százalékra is fölmehet. Azaz míg ma négy aktív korú tart el egy nyugdíjast, belátható időn belül kettőnek kellene.

A várható élettartam növekedése azzal jár együtt, hogy egyre hosszabb nyugdíjas évekre számíthatunk, de sajnos azzal nem, hogy ez az időszak unokázással, kirándulással, pihenéssel, olvasgatással, a hobbijaink kiélésével, azaz aktív nyugdíjas évekkel jár majd együtt, mert az egészségben eltöltött időszak Magyarországon kifejezetten alacsony. Az uniós országokhoz képest 8-10 évvel hamarabb jelentkeznek a krónikus megbetegeskedések.

Tovább...


A cikk eredetije: Hiába a folyamatos vészcsengő: nagy bajban leszünk nyugdíjasként


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Mindenki tudja, hogy  idős korára, nem lesz  miből élnie. Aki napjainkban családot alapított, alapít  több  gyereket  nevel, annak többsége  nem tud félretenni.  Az  adatok is  azt  mutatják, hogy egyre  több  nyugdíja jut  az aktív keresőkre. Ez azt  is  jelenti, hogy  egyre  többen  hagyják el az országot a megélhetés jobb  reményében. Ők talán  tudnak időskorukról gondoskodni, míg  itthonmaradottak csak kevés része  tudja ezt megteni. Nem a  vészcsengőt kellene nyomkodni, hanem ösztönözni  a  fiatalok  nagyobb  munkavállalási kedvét itthon, azt  pedig  mindenki tudja, megfelelő bérrel érhető el. Sajnos mi, még  mindig  nagyon levagyunk maradva ezen  a téren. Ahogy  elnézem, egyelőre nagy  változásra nem is  törekszik a  kormány, nem ez a legfontosabb  nekik.