A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Heti két napot a kormány megrendelésére dolgozhatnak a tudósok

via 24.hu

2018. június 21. 12:02 | 0 hozzászólás

Ilyen nincs, és mégis van. :( Ha a kormány kéri, majd biztosan kapálnak is. Azért tanultak kutatónak. :(

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója szerint a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormányzat által megjelölt témákon dolgozhatnának. Rudas Tamás arra nem lát lehetőséget, hogy a kormány a tudományos szabadságot korlátozó terveitől teljesen elálljon, szerinte ez lehetne a kompromisszum. A kutatóközpontban többen felháborodtak, úgy látják, Rudas javaslata a vezetői alkalmatlanság jele, a kutatási szabadság önkéntes feláldozása.
A kormány azt tervezi, hogy jövőre a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Eközben a kormányoldal célkeresztjébe a társadalomtudósok kerültek: a Schmidt Mária tulajdonában álló Figyelő listát közölt azokról, akik az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézeteiben a bevándorlást, a genderelméletet, illetve a homoszexualitást kutatják, megjegyezve, hogy ezek a témák „feltűnően népszerűek” a kutatók között.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Rudas Tamás válaszul közleményt adott ki, kiállt kollégái mellett:

Mi az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. A Társadalomtudományi Kutatóközpontban a témaválasztás szabad, mert csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció.

Csakhogy a 24.hu információja szerint Rudas néhány nappal korábban egy másik szöveget is közzétett, amely egyes értelmezések szerint épp a kutatók témaválasztási szabadságát korlátozná jelentősen. A főigazgatója azt javasolja, hogy

a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormány által megjelölt témákon dolgozzanak.

Tovább...


A cikk eredetije: Heti két napot a kormány megrendelésére dolgozhatnak a tudósok


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges