A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hajléktalan emberek üldözése a szabálysértési törvényben – újra a Parlament előtt

via Kettős Mérce

2016. április 10. 10:19 | 0 hozzászólás

Immár hatodik éve küzd A Város Mindenkié, hajléktalan emberek érdek-, és jogvédő civil csoportja az ellen, hogy ne üldözzenek, ne büntessenek embereket csupán csak azért, mert nincs tető a fejük felett.

Ennek a harcnak 2012-ben eredménye is lett az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a szabálysértési törvény ellenkezik az emberi jogokkal, a hajléktalan emberek élethelyzetét nem büntetéssel, hanem szociálisan kell megoldani! Ennek alapján szüntették meg a hajléktalan emberekkel szembeni diszkriminatív törvényt. Lakatosné Jutka, A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistájának írása.

A kormányra kerülő Orbán Viktor, valamint a főváros vezetője, Tarlós István nem nyugodtak bele abba, hogy a hajléktalan embereket nem tarthatják kordában, ezért a „közterületen életvitelszerű tartózkodás” tényállást beírták az Alaptörvénybe, miközben csökkentették az Alkotmánybíróság jogkörét, ami azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróságnak a továbbiakban nincs jogköre ebben a kérdésben döntést hozni.

A szabálysértési törvény egyértelműen kimondja, hogy a Világörökségbe tartozó területeken egyáltalán nem tartózkodhatnak hajléktalan emberek. Ez pl.: a budai Vár, a Margit-sziget és a Belváros. De ennél sokkal megdöbbentőbb volt Tarlós István Főpolgármester intézkedése, miszerint összehívta és felszólította a kerületi/területi polgármestereket, hogy jelöljék ki azokat az övezeteket, ahol hajléktalan emberek nem tartózkodhatnak. Így került sor a hajléktalanmentes övezetek kijelölésére.

Megdöbbentő és embertelen kijelölések történtek. A 13. kerület MSZP-s polgármestere (Tóth József) az egész kerületét kijelölte, és általánosságban pedig szinte minden kijelölésre került. Ezek alapján többek között a parkok, közösségi közlekedési eszközök megállói, egyes utak, utcák, egészségügyi intézmények és iskolák-óvodák meghatározott körzete. Ami azt jelentette, hogy a hajléktalan embereket el akarták tüntetni,vagy a szállórendszerbe bekényszeríteni, vagy pedig külterületekre kiszorítani.

Itt újra belépett az Kúria, kimondta, hogy a kerületek/területek hajléktalanmentes övezetei csak nagyon indokolt esetben jelölhető ki, az embereket nem lehet mindenhonnan eltiltani. Akkor ugyan visszavettek ennek alapján, de újra elindult egy hullám, ahol egyre nagyobb területeken büntethetők ismét a legelesettebb rétegbe tartozó emberek.

Tovább...

 


A cikk eredetije: Hajléktalan emberek üldözése a szabálysértési törvényben – újra a Parlament előtt


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges