A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A HaHa nem olyan

via 168 Óra Online

2013. április 28. 09:43 | 1 hozzászólás

Múlt heti számunkban a HÖOK elnöke, Nagy Dávid elmondta: szerinte a hallgatói szerződésnek csekély a jelentősége, az ELTE BTK-s listabotránynak nincs tanulsága, az alkotmány bírálata pedig nem a HÖOK feladata, noha abba a felsőoktatást is érintő passzusok kerültek.

A Hallgatói Hálózat másképp látja. Tóth Fruzsina Mártával, a HaHa tagjával, elsőéves szociológushallgatóval a hálózat további terveiről is beszélgetett KRUG EMÍLIA.

– Olyan érzése van az embernek, mintha partvonalról kiabálnának.

– A HaHa másképp működik, mint a HÖOK. Mi nem hierarchizált szervezet vagyunk, ezért tudunk gyorsan reagálni. Mindenki akkora szerepet vállal a munkában, amennyire ideje jut, fizetést sem kapunk. Nem féltjük a pozíciónkat, a hálózatot nem használja senki politikai ugródeszkának, ahogy ezt néhányan a HÖK-ökben teszik. A mi szisztémánkat nem lehet egy HÖK-ön belül érvényesíteni. A HÖK-ök mellett működnie kell a hallgatói önszerveződésnek is.

– Sokat változott a HaHa megítélése. Decemberben Orbán még azt mondta a tüntetőkről: „Fiatalok vagyunk, egészségesek, szerelem van, együtt vagyunk. A diákmozgalom tehát nagyszerű dolog.” Januárra kiderült, hogy gaz amerikai kapitalisták, élükön Soros Györggyel, pénzelik a hálózatot. Márciusban a székházfoglalásban részt vevőket feljelentették, előállították, és „megszületett” a Bajnai-gárda.

– A székházfoglalás nem a Hallgatói Hálózat akciója volt. De valóban, decemberben hallottuk: teleeszik magukat bejglivel, és otthon maradnak. Januárban viszont még mindig utcán voltunk. Ezen meglepődtek. Aztán megijedtek. Ezt meg is értem. Kicsit olyanok vagyunk, mint a Fidesz és Orbán Viktor volt ’89-ben. Ugyanúgy recseg a bömbi, és hasonlóak a követelések. Orbán Viktor találkozott a saját fiatalságával, és megijedt tőle. Egy aktivistánk nemrég úgy fogalmazott: mélységes büszkeséggel tölti el a lejárató kampány, mert ritka, hogy egy kormány egy csapat húszéves fiatalt szid hónapokon keresztül. Egymás között csak röhögtünk a támadásokon, annyira abszurdak voltak. Mégis sokan elhiszik a vádakat, ezért jobban kellene kezelnünk azokat. De ha valaki eljön egy tüntetésünkre, csak egy csapat huszonéves fiatallal találkozik, akik jószándékúan tenni akarnak valamit.

Tovább...


A cikk eredetije: A HaHa nem olyan


Hozzászólások

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Ha a Kapcsolatra jovok, akkor ket dolgot olvasok el eloszor. Az egyik a HaHa-rol szolo hirek, a HaHa fiataljainak a velemenye, a masik Szanyi Tibor bejegyzese.

A HaHa fiatal, onallo gondolkodasu diakok laza szovetsege. Nem egy hierarhikusan felepitett szervezet, amelyet egy vezetoseg iranyit, amely megmondja a tagjainak, hogy mi legyen a velemenyuk es annak elfogadasat minden tagjatol elvarja. Az erdekes az, hogy barmelyik kepviselojuk szolal meg, en ugy erzem, hogy eppen azt mondja, ami a temarol az en velemenyem is.

Orban Viktor, a fidesz, de a tobbi part sem tud veluk mit kezdeni. Csak duhongeni tudnak, ha a fiatalok velemenye ellentetes az ovekevel, vagy elegedetten nyilatkozni, ha egyetertenek veluk.

Ami kulonleges az egeszben az az, hogy nincs nagy, hangos tamogato bazisuk, de megis szinte mindenki, partallastol fuggetlenul, figyel arra, amit mondanak. Orom latni, hogy mennyire tudnak onalloan gondolkodni. A sajat gondolataikat mondjak el es nem masoket szajkozzak.

Szamomra nagyon szimpatikusak es sok sikert kivanok a celjaik eleresehez.