A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Gyógyítók jajkiáltásai - Visszatartja a kórházak egyes számláit a kincstár

via Népszava Online

2018. augusztus 24. 10:24 | 0 hozzászólás

Most még "csak" az üzemanyag és a közüzemi számlákat nem tudták fizetni. Megkérdezett intézményvezetők szerint a következő a gyógyításhoz szükséges anyagok és a gyógyszerek fizetése lehet... :(

Noha a kánikula hétvégétől várhatóan kifullad, a kórházak finanszírozási válsága éppen most látszik felforrósodni. Információink szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központban (ÁEEK) már stócban állnak a Magyar Államkincstár (MÁK) által stornózott számlák. A Kincstár augusztusban nem engedte utalni azokat a követeléseket, amelyekre nem volt fedezete az adott költséghelyen az intézménynek. A lapunk által megkérdezett intézményvezetőknél jellemzően az üzemanyag és a közüzemi számlák ragadtak be. Megjegyezték, az utalások letiltása még a bérfizetést nem érinti.

Voltak, akik úgy vélték, a következő gondjuk a gyógyításhoz szükséges anyagok, gyógyszerek fizetése lehet. Mint arról korábban beszámoltunk: megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól. Idén az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyomatékosan jelezte a kincstárnak: a türelmi időnek vége. Így a jövőben nem költhetnek többet, mint amennyi egy-egy költséghelyen a keretük, akkor sem, ha egyébként van pénzük. Korábban ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. Az „alulfinaszírozás” következtében keletkezett adósságokat az állam eddig hagyományosan év végi konszolidációs csomagokkal rendezte.

Tovább...


A cikk eredetije: Gyógyítók jajkiáltásai - Visszatartja a kórházak egyes számláit a kincstár


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges