A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Füstbe ment vendéglátás? - A nikotinstop első hete

via Stop

2012. január 9. 09:28 | 6 hozzászólás

Január elseje óta tilos a dohányzás a nyilvános vendéglátóhelyek zárt tereiben. A korábbi korlátozások után immár végleg kiszorították a füstölgőket, bár áprilisig csak figyelmeztetik, nem büntetik az engedékeny kocsmárosokat. A nemdohányzók üdvözlik, a vendéglátósok átkozzák a szigorítást.

 

- Fölháborítóan diszkriminatív intézkedés, ráadásul teljesen értelmetlen - fakad ki maga által sodrott cigarettát szívó erdőkertesi barátom. Mint mondja, a helyi Kismackó nevű műintézmény "ótvaros" terében még szabad füstölögni, miként a koszlott vasúti restiben is. A fiatalok számára dizájnolt puccos helyen viszont már tilos a dohányzás, az ifjak az egység előtti járdaszakaszon szívják mindennapi betevő nikotinjukat.
Az egyik mátrai zsákfalu kocsmárosa ragaszkodik az anonimitáshoz, még a település nevét sem engedi föltüntetni. Mint mondja, nincs szüksége a hatóságok esetleges piszkálódására. Ők köztes megoldást választottak: napközben a vendégek zúgolódása dacára tilos a helyiségben dohányozni, délután öttől viszont kedvére füstölhet bárki, persze csak áprilisig. Utána már csak az italmérés udvarának hátsó frontján szállhat a füst.
 
Az alternatív fővárosi helyeket látogató ismerőseim benyomásai vegyesek. A Kiadó nevű belvárosi intézményben például már tilos rágyújtani, ami egyes dohányos törzsvendégeket arra ragadtat, hogy új állandó kocsma után nézzenek. Akad, aki már talált is magának pótlékot a Csendes névre hallgató műintézményben, ott ugyanis kihúzzák a türelmi időt, és csak áprilistól állnak át a nikotinstopra.

A cikk eredetije: Füstbe ment vendéglátás? - A nikotinstop első hete


Hozzászólások

kiskoboldok képe

kiskoboldok
1 éve

Ez a cikk 2012-ben íródott. Akárhogy is nézem már öt éve is több idő telt el azóta. Tudja valaki, hogy most mi a helyzet a nyilvános helyeken való dohányzással?

Végül is érthető mindkét oldal indoka. A dohányosoké, hogy dohányohassanak, a nem dohányosoké pedig, hogy ne csináljanak belőlük passzív dohányosokat.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Először:
Ilyen erővel én is KÖVETELHETEM, hogy a szomszéd kéménye ne az én ablakomra füstöljön, hogy ő melegedhessen, mert visszaállt a drága gázról a még mindig ingyen kapott szénre!:P:P:P
Másodszor:
Az állam - tudtommal! - igen magas adóbevételt tervez mindig a dohányra... Ezzel majd mi lesz?!
Ezért (is) lesz drágább a kenyér? A liszt ugyanis 27%-os adókulcsos!:(((

 

kiskoboldok képe

kiskoboldok
7 éve

Biztos, hogy szükség van valamiféle szabályozásra, mert ez örök ellentét a dohányosok és a nem dohányzók között. Aki dohányzik, méltatlan, hogy megalázó helyzetet teremtenek neki a szenvedélye miatt, aki pedig nem dohányzik, méltatlan, hogy passzív dohányosként károsuljon a szervezete más szenvedélye miatt. Azonban azt hiszem, jó magyar szokás szerint ismét átestünk a ló másik oldalára. Tiltás van, a megfelelő körülményt nem biztosítják

Babett képe

Babett
7 éve

Lakodalomban voltam, s az étteremben nem lehetett rágyújtani. Találékony a magyar, kimentek az utcára. Az eredmény: a 300 fős vendégseregből hárman maradtak az étteremben.

kisgalamb képe

kisgalamb
7 éve

Nekem vannak dohányos ismerőseim, akik azt mondták, hogy inkább nem járnak el vendéglátóhelyre, mert ha rá akar gyújtani, akkor ott kell hagyni a társaságot, arról nem beszélve, hogy hideg időben fel kellene öltözni, hogy ne fagyjon agyon a hideg helyiségben, vagy az utcán, hogy elszívhasson egy cigarettát. És a kávéját sem fogja kivinni az utcára, hogy a megszokott kávé, cigaretta "szertartást" megejtse.

Citoyen képe

Citoyen
7 éve

A dohányosokat ezekkel nem fogják elrettenteni... viszont szereztek maguknak megint egy fekete pontot sokaknál... - nemcsak dohányosoknál!