A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Furcsa siker - vagy csak ócska propaganda?

via Stop

2014. január 3. 13:57 | 1 hozzászólás

Nem túl meglepő módon a kormányzati sikerpropagandához illeszkedő foglalkoztatási adatokat tett ma közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel párhuzamosan kiderült: az államháztartás mégsem áll olyan jól, mint remélte a Fidesz.

Bár az adatok csak a tavalyi év szeptember-november közötti időszakra érvényesek, még nem látszanak bennük a december elsejével indított - azóta több botrányt is kiváltott -, 200 ezer embert érintő közfoglalkoztatási akció, azért a kabinet így is büszkélkedhet a kimutatott eredményekkel. "2013. szeptember-novemberben a foglalkoztatottak 4 millió 12 ezer fős létszáma 2,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Közülük 3 millió 979 ezer fő volt 15-64 éves, ami 88 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az említett korcsoportot 59,6%-os foglalkoztatási arány jellemezte, ez 1,5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt." - írja a Központi Statisztikai Hivatal.
Mindez azonban sajátos megvilágításba kerül, ha megnézzük a Statisztikai Hivatal legutolsó jelentését az átlagkeresetek alakulásáról. Igaz ugyan, hogy erre vonatkozóan csak a január-szeptemberi időszakról van még adat, de a drasztikus eltérés igen meglepő lenne két hónap leforgása alatt. A keresetekről szóló jelentés tartalmazza az alkalmazásban állók számát, mégpedig a közfoglalkoztatottak nélkül is. Ebből viszont az derül ki: tavaly az első kilenc hónapban 2012-höz viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent azon állampolgárok száma, akik havi fizetést visznek haza. Még a közfoglalkoztatottak adatait tartalmazó sor is csupán 0,1 százalékos bővülést mutat.

Az eltérés javarészt módszertani okokra vezethető vissza. A ma napvilágot látott adatsorba beszámítja a KSH a külföldi munkavállalókat, valamint mindazokat, akik arra a kérdésre, hogy "az elmúlt egy hétben végzett akár csak egy órányi munkát?" - igennel válaszolnak. A mintavétel hatalmas, hisz közel 40 ezer embert interjúvolnak meg, az adat mégis erősen félrevezető. (Régi vesszőparipánk: komolyan gondolja-e a kormány, hogy 2012-ben is emelkedett a foglalkoztatottak száma, amikor a gazdaság erős, 1,7 százalékos recesszióban volt? Mert ha igen, az azt jelentené, hogy egyre több magyar dolgozott, egyre rosszabbul.)

Az államháztartás azonban még a KSH szerint sincs jó bőrben: "A kormányzati szektor 2013. első három negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 555,6 milliárd forint volt, a GDP 2,5 százaléka, amely az előző év azonos időszakának hiányánál 168,0 milliárd forinttal, GDP arányosan 0,7 százalékponttal volt magasabb." Ez persze nem jelenti azt, hogy a választások előtt a kétharmad engedné, hogy a hiány kicsússzon a 3 százalékos szint fölé, azonban ennek tartásához könyvelési trükkök százaira lesz szükség. Már el is kezdődött az egyezkedés az EU-val, hogy se az E.On gázüzletágának megvásárlására, se a Takarékszövetkezetek államosítására fordított százmilliárdokat ne kelljen hiányként elkönyvelni.


A cikk eredetije: Furcsa siker - vagy csak ócska propaganda?


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Ócska profaganda - a papír  mindent elbír...