A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A fideszes polgármester nem hagyta, hogy Mécs felszólaljon Czeglédy védelmében

via 168 Óra Online

2017. szeptember 15. 10:08 | 0 hozzászólás

A szombathelyi közgyűlés nyilvános ülése helyett csak a városháza előtt tartott tüntetésen szólalhatott fel az 1956-os Mécs Imre, illetve Szendrő-Németh Tamás ügyvéd az előzetes letartóztatásban lévő helyi MSZP-s önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba védelmében

Az ügy néhány napja kezdődött, amikor Czeglédy levelet írt Puskás Tivadar fideszes polgármesternek, hogy – mivel ő előzetesben van – szeretné, ha Szendrő-Németh és Mécs is felszólalhatna a szombathelyi közgyűlésben, amely így az ő álláspontját is megismerhetné. Egy-egy közgyűlési felszólalásról a polgármesternek 24 órával az ülés előtt kell szólni, amit Czeglédy meg is tett, Puskás viszont a jogszabályokra hivatkozva elutasította a kérését. A polgármester arra hivatkozott, hogy nincs alapja annak, hogy egy megválasztott képviselő nevében valaki más szólaljon fel, a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé sem Szendrő-Németh, sem Mécs felszólalását.

Bár Puskás Szendrő-Némethtől és Mécstől is ugyanarra hivatkozva tagadta meg a felszólalás jogát, Czeglédy hivatalosan csak az ügyvédnek adott meghatalmazást arra, hogy képviselje, így Mécset – akit Czeglédy ügyvédként korábban sikerrel védett meg néhány polgári perben – a polgármesternek valószínűleg más indokkal kellett volna elutasítania. Szendrő-Németh a polgármesteri  elutasítástól függetlenül meg is kísérelt felszólalni a közgyűlés előtt, hogy felhívja a figyelmet erre az anomália, Puskás azonban szünetet rendelt el. Húsz perccel később a polgármester már azzal állt elő, hogy büntetőügyről van szó, és ezért nem lehet felszólalni, csakhogy – feszegette ennek kapcsán Szendrő-Németh – akkor vizsgálják ki, milyen jogszabály írja elő,  hogy téma szerint nem lehet felszólalni. És azt is – fűzte hozzá – hogy eredetileg miért nem erre hivatkoztak.

Tovább...


A cikk eredetije: A fideszes polgármester nem hagyta, hogy Mécs felszólaljon Czeglédy védelmében


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges