A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Fiatal volt, kellett a pénz

via Népszava Online

2018. február 12. 11:44 | 0 hozzászólás

„Nálunk az ilyesmit korábban lopásnak hívták, és van rá némi remény, hogy hamarosan megint lopásnak fogják hívni, jelenleg azonban a nemzeti tőkés osztály megteremtésének nevezik.”

Az Orbán-rendszer haszonélvezői – rokonok, barátok, üzletfelek és nemzetközi szélhámosok – helyében én aggódnék, amikor a mesterük elérendő célként beszél az illiberális demokráciáról. Az illiberalizmus nem csak annyit jelent, hogy kevesebbet kell eltűrni a sajtótól meg az ellenzéktől, és nehezebb kiesni a hatalomból. Van más különbség is: az illiberális demokráciákban nem sikk az államtól lopni. Előfordul, de nem büszkélkednek vele, sőt, kiirtandó rendszerhibának tekintik, és igyekeznek leszámolni vele. Egy liberális demokráciában az államot korrupciós cselekmények útján megkárosítók általában megússzák hivatal- és (esetleg) szabadságvesztéssel. Az illiberális demokráciák kevésbé elnézőek. Botozás (Szingapúr), kézlevágás (Irán), halálbüntetés (Kína) – biztos, hogy ebbe az irányba szeretnénk menni?

Az Elios-ügyben – az EU sokszor töketlennek tűnő, de a nyilvánvaló bizonyítékokkal, hangfelvételekkel, számlákkal, tanúvallomásokkal azért elboldoguló csalás elleni ügynöksége, az OLAF munkája nyomán – fölsejleni látszik, hogyan fosztogatja nálunk az Orbán-közeli elit az államot. Most éppen a miniszterelnök vejére esik a reflektorfény, aki fideszes politikusok - legalább egy miniszter és egy polgármester – segítségével, többszörös összeférhetetlenség útján a személyére szabott pályázatokon, túlárazott és hibásan elvégzett munkákkal, az utolsó fillérig a mi pénzünkből jutott hozzá a trónörökös pár saját lábra állásához szükséges első milliárdokhoz

Tovább...


A cikk eredetije: Fiatal volt, kellett a pénz


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges