Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Felcsút: az igazi magyar csoda

via Hír24

2014. január 30. 10:08 | 2 hozzászólás

Magyarországon talán nincs olyan ember, aki ne hallott volna már az 1800 fős Felcsút 3500 fős focistadionjáról, azt viszont kevesen tudják, hogy a stadion csak a jéghegy csúcsa.

A miniszterelnök kedvenc törpefaluja az elmúlt néhány évben elképesztő fejlődésen ment keresztül. Olyanon, amilyenről sok más település csak álmodozik. Összeszámolni is nehéz, hogy hány új létesítményt, épületet adtak át Felcsúton a közelmúltban.

Magyarország népességének majdnem ötöde él olyan kistelepülésen, ahol a lakosok száma nem éri el a 2 ezer főt. Közülük mégis csupán egy falu lakosai örülhetnek többmilliárdos fejlesztéseknek. Ez a település pedig nem más, mint Felcsút.

A Budapesttől 40 kilométerre található Fejér megyei település nem sokban különbözik a hozzá hasonló törpefalvaktól: az egész falu gyakorlatilag egy hosszabb útból áll, amin autóval 3 perc alatt áthajt az ember. Régen az ilyen településeket festették le úgy, hogy "egy sor ház, egy sor wc". Felcsút egyvalamiben azonban mégis más, mint a többi falu: itt nőtt fel a miniszterelnök, Orbán Viktor, aki később földeket és hétvégi házat is vásárolt a településen.

Fociakadémia orvosi központtal és egy hotel

A falu többek által irigyelt gigafejlődése 2006-ban kezdődött, ekkor indult útjára a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, amit Orbán Viktor alapított. A felcsúti komplexum 6,5 hektáros területet foglalt el akkoriban, rajta 11 pályával, közte egy olyan fedett, bekamerázott tesztpályával, ahol videofelvételek és számítógépes mérések alapján elemezhető és értékelhető minden játékos. Önmagában ez a pálya 85 millió forintba került.

Az akadémiának emellett építettek egy szakmai és orvosi központot, valamint egy bentlakásos kollégiumot, majd 2010-ben elkészült az étteremnek, a konyhának, a kommunikációs osztálynak, továbbá a körtágyalónak otthont adó új épületszárny is. Felcsút ezen felül az utca túloldalán kapott egy új focikollégiumot.

A pályák és a kollégiumok mellett egy felújított hotelnek is örülhettek a környékbeliek. 2009-ben átadták ugyanis az akadémiától 8 kilométerre található, háromcsillagos Sport Hotelt is, ami 18 szobával és 38 férőhellyel várja azokat, akik megnéznék Felcsút "nevezetességeit", tehát az akadémiát.

Tovább...


A cikk eredetije: Felcsút: az igazi magyar csoda


Hozzászólások

bibi666 képe

bibi666
5 éve

Azt várom, hogy építsenek egy hajókikötőt!!

Felcsútot csatorna kösse össze a Dunával, és indulás a Fekete tengerre..

Így aztán kis túlzással Felcsút tengeri kikötővé válik...., 

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Az lenne az igazi csoda, ha  minden település fele ennyit fejlődött volna...