A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ezért kellett eljönnünk Magyarországról

via Fővárosi Hírhatár

2014. augusztus 17. 09:43 | 0 hozzászólás

Nehéz mit mondani egy olyan poszt előtt, aminek szinte minden szavával egyetért az ember, így nem is nagyon tehetek mást, mint hogy őszinte szívvel ajánlom mindenkinek: olvassa végig és próbáljunk meg értelmes beszélgetést folytatni Z. írásáról, ami ma is érvényes. „Ez a poszt nem arról fog szólni, hogyan jöttünk el, és nem is arról, hogy a megcsúszott lakáshitel részletek fölött keseregjek (hál' istennek nem vagyok abban a helyzetben, hogy ilyesmi miatt kéne búsulnom). A hely nem is fontos, Európa nyugati felébe jöttünk, ennyi elég. Az ok, amiért elindultunk nem annyira gazdasági, bár egy kicsit az, majd kiderül mennyire.

Én ezt inkább úgy mondanám, dühös, frusztrált. Mindenki frusztrált, van, aki azért, mert ilyen a természete, mások meg azért, mert az előző típus idegesíti. A kilátástalan helyzetek, vagy akár csak nehezen belátható következményekkel járó dolgok fölszaporodása az életünkben frusztrációt okoz. Az elmúlt néhány tíz évben többszörösen fölborult értékrend egy süppedős mocsárrá változtatta a legtöbb magyar ember erkölcsi viszonyítási pontjait. Én is bajban vagyok, mikor a ’jó magyar ember’ fogalmát akarom meghatározni, pláne, ha ennek megfelelően akarok élni.

Ha nem akarok, vagy nem tudok erkölcsi ’véleményvezérré’, mintává válni (mert mondjuk, nem vagyok elég erős hozzá, vagy csak túl aggályoskodó vagyok ahhoz, hogy elhiggyem, a szittya nyereg alatt puhított sámándob ereje adhat nekem erkölcsi támaszt a mindennapi döntéseimhez), keresnem kell egy viszonyítási rendszert, amiben akarok és tudok élni.

Én az európai, liberális értékrendben hiszek (és bár az írásban sokat hivatkozom az erkölcsre, nem vagyok vallásos), és mivel nem vállaltam föl a napi konfliktusokat, nem akartam ’hittérítőként’ mindenáron a saját értékrendbeli válságuk miatt dühös és frusztrált a környezetemet a képemre formálni – el kellett jönnöm. Ez közös kudarcunk az országgal, a gyengeségemnek része van benne, elismerem

Tovább...


A cikk eredetije: Ezért kellett eljönnünk Magyarországról


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges