A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ezekben az országokban vezetik be az eurót január 1-től

via Femina

2013. december 30. 16:34 | 3 hozzászólás

Nálunk mikor esedékes? Az európai parlamenti választás 2014 májusában lesz esedékes.

A jövő év májusában nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is parlamenti választásokra kerül majd sor. Az EU lényegében egy alkotmányosan működő európai szövetségi államnak tekinthető, amelyben egyszerre érvényesülnek a közösségi intézmények által alkotott és a nemzeti kormányok által hozott döntések, jogszabályok. Az Európai Unió egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. 17 tagállamban közös fizetőeszközt is bevezettek, az eurót - ezek az országok alkotják az eurózónát.

Az Európai Unió bonyolult rendszerében az Európai Bizottság tekinthető az EU kormányának, az Európai Parlament pedig az EU törvényhozó testületének, egy fontos megszorítással: egyik sem rendelkezik olyan kiterjedt jogkörrel, mint egy nemzetállam kormánya és parlamentje. Az EU fontos intézményei és szervei között található tehát a már említett Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Tanács, az Európai Unió Tanácsa - ez utóbbiak nem összetévesztendők egymással -, az Európai Bíróság, az Európai Számvevőszék és az Európai Központi Bank.

Az Európai Parlament tagjait öt évre választják a tagállamok állampolgárai. Az Európai Unió közös fizetőeszközének, az eurónak bevezetésére Magyarországon még várni kell, ugyanakkor 2014. január 1-től Románia, Bulgária és Lettország is bevezeti az eurót saját valutaként.

Tovább....


A cikk eredetije: Ezekben az országokban vezetik be az eurót január 1-től


Hozzászólások

Luca59 képe

Luca59
4 éve

Kicsit erős szilveszteri tréfa...de üsse kavics...:-))))


Irvine_81
4 éve

Románia és Bulgária hogy a fenébe vezetné már be az EUR-t holnaptól? Honnan a fenéből vettél ekkora marhaságot???????