A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ételosztásokon laknak jól az elszegényedett nyugdíjasok

via Abcug.hu

2016. március 29. 11:44 | 0 hozzászólás

Egyre több normálisan öltözött környékbeli jelenik meg a nagyszatyros hajléktalanok mellett a segélyszervezetek ételosztásain. Nekik ugyan van otthonuk, de szegénységük miatt rákényszerülnek az ingyenebédre. Elsősorban a segélyszervezetek telephelyein szervezett ételosztásokra mennek.

“BAR-listára tett az unokám, a havi 85 ezres nyugdíjamból nem nagyon ugrálhatok” – Erzsébet több tucat emberhez hasonlóan ingyenebédért áll sorban a Máltai és a Baptista Szeretetszolgálat közös ebédosztásán a Batthyány tér szomszédságában. Akár születésnapi ajándéknak is tekintheti a forró teával kiegészített ebédet, előző nap ünnepelte 67. születésnapját. Az ételre várakozók között többen is kilógtak a sorból: nem volt náluk például erős nylonszatyor, amit gyakran látni hajléktalanoknál, és ruházatuk is rendezettebbnek tűnt.

Az ebédosztásokra már egy ideje nem csak a legelesettebb, otthontalan emberek járnak el. Megfigyelhető, hogy lakással, fedéllel rendelkezők is jönnek – mondta az Abcúgnak a Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársa. Az utcára kivitt ellátást – teajárat, ételosztás – főleg hajléktalanok veszik igénybe, míg a segítő szervezetek telephelyein kínált hasonló lehetőségekkel többen élnek a környéken élő szegényebb emberek közül is – mondta.

Erzsébet például egy 30 négyzetméteres önkormányzati lakásban él a VIII. kerületben, de épphogy csak ki tudja gazdálkodni a rezsit, mert unokája hitele után 50-60 ezer forintot kell fizetnie havonta. Egy-két alkalommal jár ebédosztásra egy hónapban, most az ismerősei szóltak neki, hogy lesz. Gyakran keresi fel például az Üdvhadsereg Dobozi utcai ingyenkonyháját is, de otthon is megfőz mindent magának, ha ki tudja gazdálkodni a rávalót.

A máltai-baptista közös akcióban kiosztott több mint ötszáz adag ételre jócskán volt jelentkező. A sorban állókat negyvenesével engedték be a sátrakhoz, ahol kinyitható padokon ülve, asztalnál tudtak megebédelni az emberek. Repetázni is lehetett a paprikás krumpliból, de ezért újra végig kellett állni a sort. A segítők nem mérlegelik, kinek járna és kinek nem az ingyenebéd. “Aki beáll a sorba, az biztos, hogy rászoruló” – mondta a máltaiak forró teát osztogató egyik munkatársa.

Tovább...


A cikk eredetije: Ételosztásokon laknak jól az elszegényedett nyugdíjasok


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges