A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ételosztások felfüggesztve: megszólalt Tarlós hivatala

via HVG

2014. január 16. 15:33 | 1 hozzászólás

Egységes koncepciót készít a főváros a közterületi ételosztások engedélyezéséről. Ennek elkészültéig viszont az egyedi, közterületen történő ételosztási kérelmeket egyelőre nem bírálják el – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön.

Budapest közterületeinek csak egy részét kezeli a Fővárosi Önkormányzat, a kerületi önkormányzatokhoz tartozó területeken az érintett önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a hozzájuk tartozó közterületek használatának engedélyezéséről, így például az utcai ételosztásról is, mint ahogyan arra jelenleg is számos példa akad – közölte a hivatal.

A karitatív szervezetek pedig a közterületi ételosztás mellett saját területükön, intézményeikben is oszthatnak élelmet a rászorulóknak – tették hozzá.

Mint írják, "szó sincs arról", hogy a Fővárosi Önkormányzat adminisztratív eszközökkel akadályozná a rászorulók segítését, "nemes és támogatandó" gesztusnak tartják a karitatív akciókat, mint az ételosztások, több ilyen kezdeményezést támogatnak is.

Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a frekventált fővárosi közterületeken rendezett állapotok legyenek, és megjegyezték, hogy az érintett fővárosi közterület rendeltetésszerű használatának biztosításával kapcsolatban számos lakossági panasz érkezett a fővároshoz.

Közölték, hogy a Fővárosi Önkormányzat támogatásával jelenleg kilenc helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha. Három helyszínen utcai, közterületi étkeztetés működik. A főváros által fenntartott nappali melegedőkön – ahol összesen 3600 férőhely áll rendelkezésre – reggelit is kapnak a rászorulók – tették hozzá.

A Fővárosi Önkormányzat a közterületi ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez kapcsolódó koncepciót – többek között a Menhely Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei bevonásával – hamarosan elkészíti – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Szerdán az Index írt arról, hogy hiába kérte, nem kapta meg az engedélyt az ételosztásra Budapesten jó néhány civil szervezet, ezért – hacsak a kérelmezők nem vállalják az illegalitás kockázatait – számos helyszínen, számos időpontban hiúsul meg a rászorulók megvendégelése.


A cikk eredetije: Ételosztások felfüggesztve: megszólalt Tarlós hivatala


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Mert nem a kormányhoz közeli szervezetek osztják az ingyen ételt.  Nem lepődtem meg, választás előtt  vagyunk...