A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Erdogan nem áll le

via Népszava Online

2016. július 25. 10:24 | 0 hozzászólás

A sikertelen puccs után egy hét elteltével is még tombol a törökországi tisztogatási hevület. Hét végén az elnöki gárdát is utolérte az elnök bosszúja. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a letartóztatottakat kínzásnak vetik alá a török börtönökben. Recep Tayyip Erdogant bírálja a nyugat is, de a török államfő szerint az Európai Unió egyszerűen elfogult.

Tetőfokára hágott a tisztogatási hullám Törökországban, vasárnap elérte az elnöki gárdát is. A két és fél ezer főt számláló elitcsapatból 283 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy ők is részesei voltak a múlt pénteken este kudarcba fulladt puccskísérletnek. Binali Yildirim kormányfő már úgy nyilatkozott, hogy valójában nincs is szükség az elitalakulatra.

A kormányzati kommunikáció szerint kézre kerültek a puccsért felelősnek tartott Amerikában élő török hitszónok, Fethullah Gülen legközelebbi törökországi bizalmasai is. Güllen egyik unokaöccsét, Muhammet Saitot azzal a váddal tartóztatták le, hogy közvetlenül ő állt a katonai hatalomátvételi kísérlet mögött.

Ugyancsak őrizetbe vették a puccskísérlet a hitszónok legfőbb segítőjének tartott Halisz Handzsit is.

A múlt héten bevezetett szükségállapot lehetővé tette Recep Tayyip Erdogan elnök számára, hogy 30 napra emelje azt az időtartamot, ameddig bárkit is őrizetben lehet tartani. Ezt szombaton meg is tette és újabb letartóztatásokat illetve intézménybezárásokat rendelt el.

A tisztogatás olyan méreteket öltött, hogy az oktatás- és igazságügy működésképtelenné vált. Az oktatásügyi miniszter vasárnap közölte, hogy több mint 20 ezer tanárt vonnak be idén a közoktatásba, hogy feltöltsék az elbocsátottak helyét. Az igazságszolgáltatásba a tervezett 1500 helyett 3000 bírát és ügyészt vesznek fel.

Engedményt is tett a hatalom, a korábban őrizetbe vett alacsonyabb rangú katonák közül 1200-at szabadon engedtek.

Az egyre inkább elszabaduló tisztogatás miatt Erdogant sorra bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek valamint az Európai Unió illetékesei, több német és francia vezető politikus. A török államfőt azonban mindez nem zavarja, a France 24 televíziónak nyilatkozva azt állította, hogy az EU elfogult és előítéletes Törökországgal szemben.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet vasárnapi közleménye szerint alapos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a puccskísérlet miatt őrizetbe vettekkel rosszul bánnak, kínzás és megerőszakolás is előfordult már. Nem egyedi esetekről van szó, hanem szisztematikus eljárásról, állítja az AI.

Tovább...


A cikk eredetije: Erdogan nem áll le


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges