A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Erdoğan három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el

via 168 Óra Online

2016. július 21. 11:10 | 0 hozzászólás

Törökországban három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el az államfő a múlt heti puccskísérlet nyomán. Recep Tayyip Erdoğan a török nemzetbiztonsági kabinet ülése után, éjjel jelentette be, hogy az intézkedés célja gyors és hatékony lépéseket tenni a demokráciát, a jogállamiságot és az emberek szabadságjogait fenyegető tényezők felszámolására.

A meghiúsított katonai puccskísérlet után nagyszabású tisztogatás vette kezdetét a török hadseregben, igazságszolgáltatásban és oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből.

Három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a múlt heti puccskísérlet nyomán Törökországban szerda éjjel Recep Tayyip Erdoğan államfő, elmondása szerint a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok védelmének érdekében. Erdoğan a török nemzetbiztonsági kabinet ülését követően jelentette be Ankarából élőben sugárzott beszédében, hogy a rendkívüli intézkedés célja „gyors és hatékony lépéseket tenni a demokráciát, a jogállamiságot és az emberek szabadságjogait fenyegető tényezők felszámolására”.

A meghiúsított katonai puccskísérletet követően nagyszabású tisztogatás vette kezdetét a török hadseregben, igazságszolgáltatásban és oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből az államcsínnyel összefüggésben. A török kormány és maga az elnök szerint is az államcsínykísérlet hátterében Fethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő hitszónok és az általa kiépített „árnyékkormány” áll. Erdoğan, utalva a Gülenhez hű katonákra, hangsúlyozta: „főparancsnokként magam is teszek róla, hogy megtisztítsuk a fegyveres erőket az összes vírustól”.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi az elnöknek a rendeleti úton történő kormányzást és korlátozhatják az állampolgárok alapvető szabadságjogait. Elrendelését a török alkotmány – amelyet a török kormány népszavazás útján akar módosítani – 120-as cikkelye szabályozza, és kiköti, hogy kiterjedt erőszakos cselekmények, a demokratikus rend szétzilálása vagy a közrend szétesése esetén lehet elrendelni az intézkedést, amelynek keretében kijárási, járműforgalmi tilalmat lehet életbe léptetni, be lehet tiltani a gyűléseket és demonstrációkat, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést. A hatóságok továbbá korlátozhatnak vagy betilthatnak média- és sajtótermékeket az intézkedés idején. A rendkívüli állapotot a hivatalos közlönyben kell bejelenteni, majd a parlament elé terjesztik. A törvényhozásnak áll jogában ugyanis az intézkedés idejéről, feloldásáról és meghosszabbításáról dönteni. A rendkívül állapot a parlament jóváhagyása után lép életbe – írja az MTI.

Tovább...


A cikk eredetije: Erdoğan három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges