A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség

via Klubrádió

2013. március 10. 09:47 | 2 hozzászólás

Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség - mondta Martonyi János külügyminiszter a román Digi24 hírtelevízióban.

Martonyi János arra a felvetésre válaszolt így, hogy Romániában sokan attól tartanak: Budapest az autonómiatörekvések támogatásával Erdélyt szeretné visszaszerezni. A külügyminiszter szerint ez olyan képtelenség, hogy nem is kíván reagálni rá. Ugyanakkor rámutatott, a közösségi autonómiaformák elismerése nem gyengíti, hanem erősíti az adott államot, mert növeli a közösség otthonosságérzetét, és hozzájárul az ország stabilitásához.

A televíziós csatorna "Diplomata-útlevél" című félórás külpolitikai műsorát a magyar-román kapcsolatoknak szentelte: ennek keretében tűzték műsorra a magyar külügyminiszterrel bukaresti látogatása alkalmával kedden készített interjút.

Martonyi János a műsorban beszélt arról, hogy sokféle autonómia létezik, Magyarország például - kollektív jogként - elismeri a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját, másutt különböző területi autonómiák működnek. A lényeg az, hogy az illető közösség óhaját figyelembe vegye az adott állam: Magyarország pedig nem tehet mást, mint hogy támogassa a külhoni magyar közösségek törekvéseit - magyarázta Martonyi János.

A székely zászlóval kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője elmondta, a túlfűtött érzelmek veszélyeztetik a két ország kapcsolatát, ezért önmérsékletet és megértést kért Bukarestben román tárgyalópartnereitől. Rámutatott: a jelképhasználat ügyét nagyon könnyű lenne megoldani. Nem növelné ugyan az anyagi jólétet, de nagyban javítana a hangulaton, a két ország viszonyában is, és a Romániában élő, jelentős lélekszámú magyar közösség berkeiben is - fűzte hozzá.

A román sajtó visszatérő kritikájára utalva a magyarországi politikusok részvételét a romániai választási kampányban Martonyi János természetes, európai gyakorlatnak nevezte. Emlékeztetett rá, hogy Victor Ponta román miniszterelnök is kiáll a magyar szocialisták mellett, és szerinte normális dolog, hogy az európai pártcsaládok tagpártjai támogassák egymást.

Tovább...


A cikk eredetije: Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség


Hozzászólások

puputeve képe

puputeve
5 éve

A határon túli magyarok magyaroreszági szavazati joga is teljes képtelenség volt, meg még mennyi minden, oszt tessék.

Mondjuk ez azért keményebb dió lenne, mint a visszamenőleges törvénykezés, de ezek az idióták képesek lesznek a százéves évfordulóra ismét román csapatokat hívni Budapestre...

Ami meg a csináltzászlót illeti, azt most is lehet használni - kivéve a középületeket.
Nálunk is így kellene legyen, ez a normális.

:O))) 

Elvira78 képe

Elvira78
5 éve

A trianoni békeszerződést meg lehet kérdőjelezni, de amíg Erdély Romániához tartozik, addig nincs értelme a székely autonómiáért küzdeni.