A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

EP: nyugtalanító a sajtószabadság helyzete Magyarországon

via Hírklikk.hu

2019. február 20. 18:19 | 0 hozzászólás

"Kijelentette: a Kesma létrehozása "valószínűleg további romlást fog eredményezni" a magyar médiaviszonyokban."

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrehozása nyugtalanító, drámai hatással van a sajtószabadság magyarországi helyzetére, és a demokrácia alapjait is veszélyezteti - jelentette ki Petra Kammerevert európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP kulturális bizottságának (CULT) elnöke Brüsszelben szerdán, az EP-testületnek az Európai Bizottsággal közösen tartott, a magyarországi média helyzetével foglalkozó vitáján.

Hangsúlyozta, hogy az uniós intézmények rendkívül nyugtalanító jeleket kapnak a Magyarországról, ezért fontos összegezni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy az uniós bizottság az európai jogot érvényesítse.

Giuseppe Abbamonte, az Európai Bizottság médiapluralizmust vizsgáló, készülő éves jelentését ismertetve aggályosnak nevezte, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke és az elnökség tagjai a kormánypárthoz kötődnek.


A jelentés szerint az alapítvány létrehozása a magyar médiára gyakorolt hatásában - egyebek mellett a médiapluralizmus vagy a tulajdonkoncentráció, kereskedelmi és tulajdonosi befolyás, valamint az erőforrások állami kezelésének vonatkozásában - kockázatot jelent. A politikai függetlenség szempontjából közepes kockázatot állapított meg, ami azt jelenti, hogy politikusok vagy politikai pártok közvetett vagy közvetlen befolyással bírnak a médiában.

Abbamonte kijelentette: a Kesma létrehozása "valószínűleg további romlást fog eredményezni" a magyar médiaviszonyokban. Aggodalmat okoz az is, hogy az ellenzéki, kritikus hangot használó sajtótermékek nem kapnak állami támogatást, ami jelentős bevételi forrásoktól fosztja meg őket. Ez piactorzulást eredményez - húzta alá.

Tovább...


A cikk eredetije: EP: nyugtalanító a sajtószabadság helyzete Magyarországon


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges