A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ennyit keresnek az MNB vezetői - íme, a részletek

via Napi.hu

2014. február 6. 09:54 | 1 hozzászólás

Miközben az MNB első emberének friss vagyonbevallása szerint nincs tartozása, mindhárom alelnöke néhány millióval tartozik a bankoknak, ráadásul közülük Windisch Lászlónak gyakorlatilag nincs megtakarítása. A KT-elnök szünetelteti nyugdíját, a GVH elnöke cikket írt a HVG Oracnak, az ÁSZ-elnöknek pedig egy 2003-as Skodája van. Friss vagyonbevallásokból szemezgettünk.

Matolcsy György Huba, az MNB elnöke

A jegybank 58 éves első embere már csupán Balatonakarattyán egy 1985-ben vett, 1422 négyzetméteres telken lévő 150 négyzetméteres családi ház tulajdonosa, amelyet fele részben vásárolt, fele részben örökölt. Holott a tavaly tavaszi MNB-elnöki kinevezésekor tett vagyonnyilatkozatában még szerepelt egy 28 négyzetméteres csopaki lakóház is, amelyet 2013-ban fele részben vásárolt, fele részben örökölt - azaz a jelek szerint túladott a friss szerzeményen. A mostani adatok szerint Matolcsynak nincs nagy értékű ingósága, míg a megtakarításai között is csupán 1,2 millió forint takarékbetétet, 11 millió forint készpénzt és 14 millió forint egyéb pénzkövetelést tüntetett fel. A 2013. március 28-i, előző vagyonnyilatkozatában az elnök még kevesebbet, csak 2 millió forint készpénzt és 14 millió forint egyéb pénzkövetelést tüntetett fel. Matolcsynak továbbra sincs tartozása. A dokumentum szerint jegybankelnökként havi bruttó 2,1 millió fizetést kap. Az elnök 100 százalékos tulajdonában van továbbra is az mgfi Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft., a cég árbevétele a a legutóbbi mérlegadatok szerint 2012-ben csupán 2,8 millió forint volt, míg a mérleg szerint eredmény mínusz 5,5 millió forint volt.

Ennyit kap az elnök és az alelnökök
A jegybanktörvény alapján az elnök havi bére márciustól februárig az előző évi, a KSH által számolt nemzetgazdasági átlagos bruttó kereset (ez 2012-ben 223 ezer forint volt) tízszerese (ez bruttót 2,21 millió jelent 2013-ban), a monetáris tanács elnökhelyettesi tisztségét betöltő MNB-alelnöknek az elnök bérének 80 százaléka (ez 2013-ban havi 1,77 millió jelent) jár, az MNB további alelnökeinek pedig az elnök bérének 70 százaléka (így 2013-ra havi bruttó 1,55 millió forint jön ki) a fizetése.

Tovább....
 


A cikk eredetije: Ennyit keresnek az MNB vezetői - íme, a részletek


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Fekháborító ez olyan országban, ahol a nép többsége  a létminnimum alatt él. Az átlag kesethez is nagyon sok. Valakinek  megállt kell parancsolni...Úgy  gondolom az mi, a nép leszünk...