A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ennyit hoz a nyugdíjpostás - mi lesz a 2018-as választások után

via Vasárnapi Hírek

2017. március 29. 10:44 | 2 hozzászólás

Mintegy 1578 forint havonta – átlagosan ennyi pluszpénzt kérnek a nyugdíjasok a kormánytól. Azaz majdnem a dupláját a hivatalos emelésnek. Emlékeztetőül: a kormány 1,6 százalékkal (1937 forinttal) tornászta feljebb idén a nyugdíjat, ám a statisztika azt mutatja: februárban az infláció 2,9 százalékkal magasabb, mint 2016 azonos időszakában.

Azaz a nyugdíjemelés nem fedezi a költségek emelkedését: különösen igaz ez az úgynevezett nyugdíjas vásárlói kosárra, amelynek egyes portékái – például gyógyszer, olcsó felvágott, kenyér, különböző lakáskarbantartási szolgáltatások – az inflációnál nagyobb mértékben drágulnak.

Ez az oka annak, hogy az idősek nem várnak, noha a törvény úgy rendelkezik: ha a pénzromlás mértéke meghaladja a nyugdíjemelését, akkor az állam novemberben köteles kipótolni a különbözetet.

A Nyugdíjasok Országos Érdekképviselete mégis azt kéri Orbán Viktortól: ne várjon az ősz végéig, májustól folyósítsa a 2,9 százalékkal megemelt járandóságot. Így – mivel egy átlagnyugdíj 121 040 forint – átlagosan 3512 kilenc forinttal kapnának havonta többet az idősek.

A pluszkiadás évi 22,5 milliárd forinttal terhelné meg a 2017-es büdzsét. Hogy a kormány bevállalja-e, arról csak találgatni lehet, de a válasz valószínűleg az, hogy: igen.

Az ok kézenfekvő: jövőre választások, és a kabinet nem haragíthat magára egy több mint 2 millió fős – többé-kevésbé azonos élethelyzetben lévő – szavazói csoportot.

Tovább...


A cikk eredetije: Ennyit hoz a nyugdíjpostás - mi lesz a 2018-as választások után


Hozzászólások

oregnene képe

oregnene
2 éve

Talán még megígérik a 13., 14. havi nyugdíjat is a szavazatok érdekében. Aztán négy évig úgyis nyugodtan lesznek újra

Treszkes képe

Treszkes
2 éve

Semmi nem lesz a 2018-as választás után. Ha Orbánék maradnak hatalmon, akkor a választástól kezdve négy évig ismét csak koppogathatnának a nyugdíjasok. Most a választásra készülve, majd év évégén bedobnak egy valamivel jelentősebb nyugdíjemelést - de azért túlzottan nem merülnek bele.