A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben

via Pénzcentrum

2018. július 20. 10:41 | 0 hozzászólás

„Úgy döntöttünk idén, hagyjuk is az egészet, mert azért, hogy mi itt megdögöljünk, nem érdemes ezt csinálni” – mondta egy elkeseredett termelő.

Idén is komoly gondot okoz a munkaerőhiány a gyümölcstermesztőknek: hiába emelkedtek az elmúlt években az alkalmi munkabérek Magyarországon, alig találni embert. A gazdálkodók pedig akkor sem nyugodhatnak meg, ha megvan a szükséges számú napszámos, dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója szerint a megtartásuk az, ami nehéz. A Pénzcentrumnak elmondta, szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy ne morzsolódjanak le a munkások. A cég jelenleg 90 hektáron termeszt almát és 85 hektáron meggyet Hajdú-Bihar megyében.

Az új közmunkaprogram 2011-es bevezetése mérte ránk az első csapást, hiszen a közmunkaprogram elszívta az idénymunkásokat. A második csapás a munkavállalók külföldi kivándorlása"

- mondta a Pénzcentrumnak dr. Szabó Viktor. Az almát augusztus 1-jétől október végéig fogják szüretelni, és a legoptimálisabb esetben naponta 150 emberre lenne szükség a földjeiken.

Tovább...


A cikk eredetije: Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges