Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ellentüntetők fogadták a jobbikos Horthy-menetet

via Népszabadság Online

2013. november 17. 23:13 | 2 hozzászólás

Bár az MSZP a rendezvény megakadályozására szólította fel a hatóságokat, a rendőrség részéről a Jobbik akadálytalanul megtarthatta a Horthy Miklós budapesti bevonulására emlékező menetét.

A demonstráció azonban mégsem zajlott le zavartalanul: a Szent Gellért térnél hangosan tiltakozó ellentüntetők várták a jobbikos vonulókat.

Pár hete a református Hazatérés Templomában jobbikos politikusok közreműködésével avatták újra Hothy Miklós mellszobrát. A szélsőjobboldali párt most saját rendezvényt szervezett a volt kormányzó dicsőítésére.

Azt gondolhatnánk, hogy a Jobbiknak veleszületett tulajdonsága a Horthy-korszak fényezése. De ez nem feltétlenül igaz. 2009 tavaszán Novák Előd – jelenleg a Jobbik alelnöke és parlamenti képviselője – egy hungarista portál körkérdésére válaszolva kitért rá, hogy a párt elnökségében éppen vita folyik arról, „mennyire hivatkozzunk Horthyra”.

A pártelnökkel és másokkal szemben Novák úgy vélte, hogy „inkább csak az idő szépít meg néhány dolgot, és nem volt mindenki olyan boldog abban az időben”. Érzékeltette, hogy nem lelkesítené, ha a „mostanihoz képest sokkal durvább, Horthy-korszakbeli rendőrállamban kellene élnünk”. Merthogy a Jobbikot például – tette hozzá – „már fel is oszlatták volna, az valószínű”.

Novák kisebbségben maradt véleményével. Fél évvel később, 2009 novemberében a Jobbik már példaképként magasztalta Horthy Miklóst, és lovas demonstrációval emlékezett a volt kormányzó budapesti bevonulásának 90-ik évfordulójára. A rendezvényen történetesen Novák Előd is felszólalt. Rugalmasságát bizonyítja, hogy beszédében nyoma sem volt kételyeknek: emelkedett szavakkal méltatta a Horthy-rendszert. (Kicsit túl is lőtt a célon. A korszak kiemelkedő költői közé sorolta Ady Endrét, aki 1919 januárjában meghalt – így a Tanácsköztársaságot sem érhette meg, nemhogy Horthy kormányzóvá válását.)

Az évforduló alkalmából idén is vonulást tartott a Jobbik. A rendezvény moderátora Novák Előd volt.

Az MSZP a Horthy-kultusz építésén dolgozó Jobbik újabb provokációjának nevezték a demonstrációt. A szocialisták közleménye szerint alig maradhatott magyar család, amely ne emlékezne személyes tragédiaként is Horthy Miklós negyedszázados országlására. Az MSZP – miközben a Fideszt is határozott fellépésre kérte – felszólította a hatóságokat, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel a rendezvény megakadályozása érdekében.

A felszólításnak nem volt sok foganatja. A demonstrációt megtartották, Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője pedig csak annyit mondott, hogy a volt kormányzó munkásságát történészeknek kell megítélniük.

A jobbikos vonulás résztvevői a Kosztolányi Dezső téren, a használaton kívüli Budai Parkszínpadnál gyülekeztek. A demonstrálók között feltűntek a Nemzeti Őrsereg és több gárdaszervezet egyenruhás alakulatai. Nem egészen négyszázan jöttek össze, az egyik szervező kissé csalódottan oda is szólt társának: „Azt hittem, ennél többen leszünk”.

A beszédek előtt irredenta dalok szóltak („Édes Erdély itt vagyunk”, „Mindent vissza!” és ehhez hasonlók), majd Novák előd bejelentette: pártja igényt tart arra, hogy a Szent Gellért téren Horthy Miklós kapjon „legalább életnagyságú” lovas szobrot.

Ahogyan várható volt, a szónokok egymásra licitálva dicshimnuszt zengtek Horthyról, aztán a menet – egy fehér ló, valamint meglehetősen sok rendőr felvezetésével – elindult a Bartók Béla úton.

Előzőleg magánszemélyek – Eszes Beáta, Hallama János és Trasciatti Attila – a civil társadalom nevében nyílt levelet írtak a Centrál Színháznak, tiltakozva az ellen, hogy a társulat egyik tagja, Vári-Kovács Péter is szerepet vállal a jobbikos rendezvényen. „Horthy Miklóst, vele a magyarországi holokauszt első számú közjogi felelősét éltetni társadalomellenes bűn. Kiállni ez ellen társadalmi kötelesség” – írták.

Válaszában a Centrál Színház sajnálatosnak nevezte Vári-Kovács Péter részvételét a Horthy-vonuláson, és hangsúlyozta: „Egyetértünk azzal, és partnerek vagyunk abban, hogy a kulturális élet szereplői mindenütt utasítsák el a történelemhamisító, kirekesztő, uszító, szélsőséges nézeteket vallókat, és valljuk: mindennél fontosabb, hogy végre valódi, higgadt párbeszéd kezdődjön el a magán és köztörténelem eleddig szőnyeg alá söpört, de részleteiben tárgyalva mindig nagy indulatokat kiváltó eseményeiről. Ehhez a párbeszédhez a Centrál Színház fölajánlja a Kisszínpadát, vállalja, hogy a témákban együttműködik a civil társadalom e három jeles képviselőjével, megszervezi az előadókat, és biztosítja az esemény zavartalan lebonyolítását.”

Ugyanakkor a színház közölte, hogy Puskás Tamás igazgatónak nincs munkáltatói joga a színész eltávolítására, és – „mivel hisz a társulat és a kultúra nevelő erejében” – ezt nem tenné meg akkor sem, ha a jogában állna.

A jobbikos vonulókat a Szent Gellért térnél – ahol újabb szónoklatok következtek – mintegy száz ellentüntető várta. Transzparensükön ez állt: „A diktatúrák ideje lejárt”. A beszédek alatt az ellentüntetők pfújoltak és fütyültek, időnként pedig kórusban kiabálták: „Mocskos nácik!”.


A cikk eredetije: Ellentüntetők fogadták a jobbikos Horthy-menetet


Hozzászólások

bibi666 képe

bibi666
5 éve

„Édes Erdély itt vagyunk”, „Mindent vissza!” és ehhez hasonlók),

 

Azért kíváncsi vagyok ezek a tüntetők közül hányan ismerik Erdély történetét..

A "ria ria Hungária" kórus tagok mit tudnak Erdélyről,Trianonról...Horthyról..

Mi jöhet még ez után?

A fidesz meg csak némán szemléli a dolgokat, semmit nem tesz ellene...

Félelmetes jövőkép...

 

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Már megszoktuk, hogy a Jobbik, akadálytalanul tertja meg rendezvényeit. Menetel - megfélemlítve a népet ... Csak reménykedni tudok, hogy győzelmi zászlójukat  nem találják.