A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Elismerte az Orbán-kormány, hogy eddig kozmetikázták az államadósság adatait

via 168 Óra Online

2018. február 20. 13:22 | 0 hozzászólás

Tavaly év végén a tartozás pontosan hétezer milliárd forinttal volt több, mint nyolc éve. És ebben még nincs benne a paksi, vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal építésére felvett hitel.

Nem a szokásos makrogazdasági adatok miatt érdekes a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikája, amely a tavalyi évi államháztartási folyamatokat értékeli, hanem azért, mert a jegybank ebben ismerte el először nyíltan, hogy Magyarország kapitulált az uniós statisztikai hivatallal, az Eurostattal folytatott küzdelmében. A 2014 óta tartó vitának a lényege, hogy az állami tulajdonú Eximbank adóssága beleszámít-e a hazai államadósságba vagy sem – írja a G7 gazdasági portál.

Ez az állami tulajdonú bank, amely eredetileg a külső piacon terjeszkedni próbáló cégek segítésére jött létre, de az utóbbi években egy több politika-közeli, az exporthoz semmiben nem kötődő üzletet finanszíroz (például a TV2 működését és több különös budapesti ingatlanprojektet), óriási adósságállományt halmozott fel az utóbbi években. Összesen egymilliárd dollár és 400 millió euró értékű kötvényadósság, és további jelentős banki tartozás nyomja az Exim vállát.

Tovább...


A cikk eredetije: Elismerte az Orbán-kormány, hogy eddig kozmetikázták az államadósság adatait


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges