A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Elhunyt az a tervező, akinek művei tényleg világhírűvé tették Magyarországot

via Hírhugó

2018. július 5. 12:20 | 0 hozzászólás

Évtizedeken át volt az Ikarus designere, de nem ő kapta az Állami Díjat a világ legsikeresebb és legnépszerűbb autóbuszaiért.

Elhunyt az a tervező, akinek művei tényleg világhírűvé tették Magyarországot, s nagyon büszkék voltunk rá.

Túlzás nélkül állíthatjuk, ha egy emberről el lehet mondani, hogy valóban Magyarország jó hírnevét keltette a világban és büszkék lehetünk rá az az Ikarus 200-as sorozat megálmodója..

Meghalt Finta László, ő volt az a legendás formatervező, aki az Ikarus 200-as sorozat megálmodjóa. A Munkácsy Mihály-díjas formatervező 84 éves volt.

Az Ikarus 200-as sorozat a mai napig a világ legnagyobb darabszámban eladott autóbusztípusa volt, ezt a rekordot még soha semelyik gyárnak sem sikerült megugrania . Ráadásul az Ikarus 200-as formaterve a mai autóbuszok formájának ősanyja.

Finta László tökéleteset alkotott, ugyanis időtálló formát sikerült alkotnia azzal, hogy az autóbusz szögletes kialakítását sikerült a lágyabb vonalvezetés esztétikai élményével ötvöznie.

A típust 1969-ben Nizzában a luxus kategória szépségdíjával, 1971-ben a Monte-Carló-ban a Monacói Herceg Ezüstserleg-nagydíjával tüntették ki.

Tovább...


A cikk eredetije: Elhunyt az a tervező, akinek művei tényleg világhírűvé tették Magyarországot


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges