A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Együtt éltünk a terrorral 2016-ban is

via Népszava Online

2017. január 3. 10:47 | 3 hozzászólás

Európában terrortámadások szempontjából nem lehetett felülmúlni a 2015-ös évet, de a terrorizmus fenyegetése 2016-ban is végigkísérte a vén kontinens mindennapjait. Az iszlamista terrorcsoportok azonban egyre véresebb merényleteket követtek el ebben az évben Törökországban és Irakban, s a tálibok egykori felségterületén, Afganisztánban és Pakisztánban is bejelentkezett az Iszlám Állam. A január elsején Isztambulban elkövetett vérfürdő pedig arra utal: idén sem számíthatunk sok jóra.

A 2015. januári Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrorakció sokkolta Európát és a világot. Lélektani hatása 2001. szeptember 11-éhez mérhető, de az amerikai terrorellenes intézkedésekhez hasonló szigorítások (ujjlenyomat stb.) azonban nem születtek az Európai Unió tagállamaiban. A tagállami terrorelhárítások együttműködése is igencsak hiányos maradt, legalább is ezt bizonyította a 130 halálos áldozatot követelő novemberi párizsi merényletsorozat. Ezt követően azonban mintha kissé felébredt volna Európa, rádöbbent volna az együttműködés szükségességére, mert 2016 során egyre több bejelentés látott napvilágot meghiúsított terrorakciókról.

Ez azonban nyilván nem jelentette a terrorfenyegetettség felszámolását. Már 2015-ben elmondhattuk, de 2016-ban végképp bebizonyosodott, hogy a korábban inkább csak közel-keleti, távol-keleti/afganisztáni-pakisztáni, ezen túlmenően pedig az Egyesült Államokat fenyegető problémának tekintett iszlamista terrorizmus globális fenyegetéssé vált, a legnagyobb biztonsági problémává, amely a hidegháború óta felütötte fejét.

Különös módon nemcsak 2017-ben, hanem 2016-ban is Törökországban hajtották végre az első Európát érintő terrorakciót. 2016. január 12-én Isztambulban 12 turista, köztük 8 német állampolgár halt meg az Iszlám Állam (IS) öngyilkos robbantásában. Ezt a merényletet nem vállalta a terrorcsoport, de az elkövetés módja és eszközei a kalifa halálbrigádját sejtették a háttérben.

Tovább...


A cikk eredetije: Együtt éltünk a terrorral 2016-ban is


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Akkor vak vagy, kisapám! :P

 

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Ez a Népszava Online cikke....

kirschner képe

kirschner
2 éve

Látom , már a kapcsolaton is terjed az idegengyűlölet.