A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Egyre kíváncsibbak a netezőkre az állami szervek

via HVG

2013. április 29. 11:46 | 0 hozzászólás

A tartalomeltávolítási kérések mellett emelkedett a felhasználóiadat-kérelmek száma is:

Minden eddiginél több kormányzati tartalomeltávolítási kérelem érkezett a Google-höz a tavalyi év második félévében – derül ki a keresőcég által közzétett friss átláthatósági jelentésből. Magyarországon a Jobbik listázási beszédét akarták volna eltávolítani, a magyar kormányzati szervek pedig egyre több felhasználói adatot próbálnak kikérni.

A Google adatai szerint tavaly júliustól decemberig 2 285 alkalommal keresték meg a céget kormányok azzal, hogy távolítsanak el bizonyos tartalmakat, szám szerint 24 179-et. A tavalyi év első feléhez képest ez jelentős emelkedést mutat: akkor 1 811 alkalommal 18 070 tartalom eltávolítását kérték világszerte az állami szervek.

A tartalomeltávolítási kérések mellett emelkedett a felhasználóiadat-kérelmek száma is: a világ kormányai és igazságszolgáltatási szervei 21 389 kérésben összesen 33 634 felhasználó adataira voltak kíváncsiak. Érdekesség, hogy bár a kérések száma nő, a teljesítések aránya folyamatosan csökken: míg 2010 második félévében 76 százalékukat teljesítette részben vagy egészében a Google, a tavalyi év hasonló időszakára 66 százalékosra csökkent ez az arány. Mindez alighanem összefüggésben van azzal a Google jogi eljárási szövegében olvasható elvével, hogy “a felhasználókat helyezik előtérbe” az ilyen esetekben.

Tovább...


A cikk eredetije: Egyre kíváncsibbak a netezőkre az állami szervek


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges