Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Egy katonai üzleten két diplomáciai meccset akar nyerni az Orbán-kormány

via 24.hu

2019. február 11. 10:07 | 0 hozzászólás

Amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer vásárlását tervezi az Orbán-kormány – tudta meg a 24.hu. Ha sikerült tető alá hozni az üzletet, ez a beruházás lesz a több ezer milliárd forintosra tervezett haderőfejlesztési program egyik legdrágább darabja.

Egy ilyen beszerzés a hadiipari piacokon is komoly tételnek számít, ami hatással lehet a diplomáciai kapcsolatokra. Nem véletlen, hogy az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásán is a katonai kérdéseké lesz a főszerep, de a norvég fronton is enyhülést várnak Orbánék.
2011 nyara, Hillary Clinton látogatása óta először érkezik Budapestre az Egyesült Államok külügyminisztere. Mike Pompeo mai budapesti útja nagy fegyvertény a magyar diplomácia számára. A szűkszavú előzetes bejelentésekből azonban az derült ki, hogy a nyolc éve várt diplomáciai gesztus mögött más is meghúzódhat, mint a Trump-kormányzat és az Orbán-kormány közötti viszony javulása.

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója eleve a NATO-val kapcsolatos elkötelezettség és a védelmi stratégiák ügyét emelete ki, amikor a Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott két héttel ezelőtti megbeszélése után bejelentette a Pompeo-látogatást, majd pedig Orbán Viktor kormányfő is arról beszélt, hogy katonai és biztonsági kérdéseket tűznek napirendre az amerikai külügyminiszterrel.

A 24.hu információja szerint a tárgyalások egyik sarkalatos témája a magyar honvédség új légvédelmi rakétarendszerének beszerzése lehet.

Erről írt szombaton a Direkt36 is, megemlítve, hogy az elmúlt években Lengyelország és Románia is megállapodott légvédelmi beszerzésekről az amerikai Raytheon nevű vállalattal, a románok 395 millió dollárért (nagyjából 111 milliárd forintért), a lengyelek pedig 4,75 milliárd dollárért (körülbelül 1,3 ezer milliárd forintért) vásárolnak a cégtől rakétarendszert.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban egy rádióinterjúban hozta nyilvánosságra, hogy hamarosan új rakétarendszerrel növelik a honvédség légvédelmi képességeit. A miniszter azt mondta, hogy a szerződést a tervek szerint az év első felében kötik meg, de a rendszer típusát nem árulta el.

Lapunk úgy tudja, a honvédség egy amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer mellett teheti le a voksát.

Ez a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) rendszer lehet. Szombaton a Népszava arról írt, az elavult An-26-os szállítógépek és a szintén elavult BTR-80-as csapatszállítók lecserélése mellett a Kongsberg típusú légvédelmi rendszer beszerzése is felvetődhet a tárgyalásokon, amely ugyan norvég, de erős amerikai közreműködéssel gyártják.

Tovább...


A cikk eredetije: Egy katonai üzleten két diplomáciai meccset akar nyerni az Orbán-kormány


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges