A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

„Egy fityinggel sem tartozunk” - Közgazdászok cáfolják Orbánt

via ATV

2016. március 1. 10:32 | 1 hozzászólás

A miniszterelnök szerint hazánkat az Európai Uniós források megvonásával fenyegetik, mert nem vagyunk elég hálásak. Szerinte azonban a valóság az, hogy egy fityinggel sem tartozunk, mert amennyi pénzt az unió betolt Magyarországra, annyit a multik ki is vittek. De össze lehet-e hasonlítani ezeket a gazdasági folyamatokat, van-e köze a nyugati vállatoknak az unió kasszájához?

Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjén többek között azokra a hangokra is reagált, miszerint Magyarország csak a markát tartja, a közteherviselésből azonban nem veszi ki a részét, és ezért az Európai Unió pénzügyi megtorlással fenyeget.

Orbán szerint a valóság az, hogy semmivel, egyetlen fityinggel sem tartozunk egymásnak.

„Magyarország negyvenöt évnyi kommunizmus után legyengülve, kivérezve, versenyképtelen és tőkehiányos állapotban megnyitotta kapuit a nyugati vállalatok előtt. Ebből mindenki profitált. Amennyi pénzt az unió beküldött, annyit a nyugati cégek ki is vittek innen.

Kvittek vagyunk, nincs mit egymás szemére hánynunk. Egy fityinggel sem tartozunk” – mondta.

De mi köze van a nyugati multicégeknek az Európai Unió kasszájához? Mire gondolhatott a miniszterelnök, van-e realitása az általa elmondottaknak? Vezető közgazdászokat kérdeztünk.

Nyomják Krahácsot!

Csillag István közgazdász az atv.hu-nak egyből leszögezte: fogalma sincs arról, hogy mire gondolhatott a miniszterelnök. Szerinte, ha eltekintünk ettől a „Nyomják Krahácsot!” szövegtől, akkor többféleképpen is lehet értelmezni Orbán Viktor szavait. Például úgy, hogy a Magyarországon befektető külföldi cégeket nem elsősorban emberbaráti megfontolások vezérelték, hanem az, hogy fokozatosan meg fog térülni a pénzük. Az elmélet azonban ott megbicsaklik, hogy

ezek a vállalatok nem ez Európai Unió cégei, sőt, még csak nem is mind az unión belüliek, hiszen nagy számmal található közöttük például dél-koreai, japán, amerikai, de még orosz is. Ezek a multik persze visznek ki pénzt az országból, mint ahogy minden normális üzletből.
Tovább...

A cikk eredetije: „Egy fityinggel sem tartozunk” - Közgazdászok cáfolják Orbánt


Hozzászólások

csejoska képe

csejoska
2 éve

Minden a megszokott mederben folyik ! Egy beteg elme habratyolása történt, nem érdekes  -szerinte-  a kimondott szó valóságtartalma ! a lényeg, hogy a "mélymagyarok" (mélyen nemzeti érzelműek és mélyen tudatlanok) bevegyék.

 

Persze elgindolkoztató, hogy "magasabb szinten" is előadta a blődséget!(De ezt tudjuk be annak, ami.)