Szerkesztők ajánlják Közös jelöltekkel verhető a Fidesz
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Drágább lesz még a mankó is

via Népszabadság Online

2012. május 2. 10:25 | 0 hozzászólás

Már a betegek mankójára is rászorul az egészségbiztosító költségvetése. Június elsejétől az állam csökkenteni akarja a gyógyászati segédeszközök támogatását is, így azok ára, például a vérnyomásmérőké, mankóké, ortopéd cipőké, a kötszereké, a hallókészülékeké emelkedhet – derül ki a Népszabadság birtokába került kormányzati döntés-előkészítő javaslatból.

A parlament előtt lévő legújabb salátatörvény javaslata szerint a forgalmazók öt százalékkal maguk is emelhetnék termékeik árát, ám ez a drágulás szinte elenyésző ahhoz képest, amit a kormány intézkedéscsomagja tartogat. A kormányzati tervek már idén hétmilliárd forinttal mérsékelnék az egészségbiztosító gyógyászati segédeszközökre költhető keretét, jövőre pedig 14 milliárddal.

A csomaggal a kormányzat szigorítaná az eszközökhöz való hozzáférés szabályait, és az eddiginél kisebb összeget adna ártámogatásként a betegeknek. Megszűnne az a lehetőség is, hogy a közgyógyellátottak térítésmentesen kapjanak bármilyen segédeszközt, azaz a jövőben ezt a társadalmi csoportot is vénydíjfizetésre köteleznék.

A gyógyászati segédeszközök piacán is, mint ahogy két hónapja a gyógyszerek esetében már megtörtént, bevezetnék, hogy három hónap helyett csak 30 napra lehetne terméket felírni és kiváltani. De szűkítenék a 24 órán belül fölhasználható mennyiségeket is. Így például felnőtt-nadrágpelenkából a napi három helyett kettőt rendelhetnének az orvosok. Rosszul járnak azok is, akik valamilyen okból rendszeres sebkötözésre szorulnak, ők a jövőben gézlapból, nedvszívó sebpárnából támogatással havonta 30 helyett már csak 20-at kaphatnak. A vények kiválthatósága is rövidülne háromról egy hónapra.....
 


A cikk eredetije: Drágább lesz még a mankó is


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges