A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Drágább lesz a hal az év végén

via Index

2017. december 12. 11:28 | 1 hozzászólás

Lesz elég magyar hal az év végi ünnepekre, sőt még bőven jut exportra is - mondta az MTI-nek a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője. A hal néhány százalékkal drágább, mint tavaly a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt, az áremelkedés mértéke azonban nem éri el a 10 százalékot

Lévai Ferenc - aki egyben az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója is - közölte: az idei édesvízi haltermelés mintegy 19 ezer tonna lehet, további mintegy 4 ezer tonnát a magyar intenzív telepeken termeltek meg.

 

Magyarországon az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja. Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző. Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka.

A szóvivő ugyanakkor jelezte, hogy a jövő évtől a fogyasztók által is érzékelhető, mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfacsökkentésnek (27-ről 5 százalékra) köszönhetően, ami az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. A belföldi halfogyasztás számításaik szerint várhatóan 10 százalék körül nő majd.

Tovább...


A cikk eredetije: Drágább lesz a hal az év végén


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Oszt  azt  mondják, hogy  túltermelés van halból. Ki érti ezt?