A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Drágább lesz a Balaton

via Népszava Online

2017. március 30. 11:53 | 0 hozzászólás

Áremelésre készül több balatoni település, miután az állam januártól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét. Van, ahol fizetőssé teszik a strandokat és a parkolókat.

Drágább lesz a Balaton. Áremelésre készül több balatoni település, miután az állam januártól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét. Van, ahol fizetőssé teszik a strandokat és a parkolókat. Magasabb idegenforgalmi adó, ingyenes helyett belépődíjas strandok, fizetőparkolók – így készülnek a balatoni települések a 2017-es szezonra. Az önkormányzatok nem jókedvükben hoznak ilyen intézkedéseket, a kényszer viszi rá őket. Az állam ugyanis január­tól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét.

Anno az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz kívánt hozzájárulni az állam az ifa­kiegé­szítés bevezetésével. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből, jó néhány éve már csak másfelet, idén január­tól pedig mindössze egy forintot. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség tavaly a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, tiltakozva az idegenforgalmi adó mellé járó állami kiegészítés csökkentése ­miatt, ám elutasító választ kapott.

Zamárdiban 400-ról 450 forintra nőtt az idegenforgalmi adó mértéke januártól. – A sok tízmilliós kiesést valahonnan pótolni kell – mondta Csákovics Gyula polgármester. – Hiszen a fenntartási költségek nem csökkennek, sőt, ha fejlesztünk, azzal már növeljük is. A tavalyi nyárra például három új szabadtéri tusolót létesítettünk a strandterületeken, ami csak növeli a fizetni valónkat. Ezt az adót nem a helyi szállásadók fizetik, hanem a vendégek. Márpedig minden az ő kényelmüket, komfortosabb időtöltésüket szolgálja. Ezért aztán a vendég is hozhat némi áldozatot, főleg akkor, amikor elvonások sújtják az önkormányzatokat – véli a polgármester. Csákovics hangsúlyozta: a parkolók és a strandok továbbra is ingyenesek maradnak Zamárdiban.

Tovább...


A cikk eredetije: Drágább lesz a Balaton


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges