A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Döbrentei Kornél babérkoszorúja külföldön is szemet szúrt

via Huppa.hu

2019. március 15. 09:49 | 0 hozzászólás

"...miért kellett tehát éppen ez a kitüntetés éppen most, éppen ennek a költőnek?”

Miközben Manfred Weber még azon van, hogy elsimítsa a hullámokat a magyar miniszterelnökkel kapcsolatos válságban, máris jön a következő hullám: egy antiszemita költő kitüntetése kétségbe vonja Orbán sok fáradozását – írta Stephan Löwenstein, a FAZ tudósítója.

Döbrentei Kornél babérkoszorújáról egyébként világszerte nagyon sok tekintélyes orgánum beszámolt, túlnyomórészt rövid hírben. Manfred Weber látogatása nyomén úgy tűnt, hogy az ENP-ben elsimulnak a hullámok, és a jelek arra utaltak, hogy Orbánnak lehetősége van az arca megőrzése mellett teljesíteni Weber feltételeit, hogy ne zárják ki a pártcsaládból.

De máris itt van a következő nyugtalanító lépés: a 72 éves Döbrentei Kornél költő és esszéista a kormánytól elnyerte az írók és költők számára alapított Babérkoszorú kitüntetést. „Mármost Döbrentei Magyarország határain túl messzemenően ismeretlen, és aki mégis ismeri, az nem a költészete, hanem egy botrány alapján hallott róla” – írta Löwenstein.

Felidézte, hogy hogy 14 évvel ezelőtt több mint száz író, köztük Kertész Imre, Esterházy Péter és Konrád György lépett ki az írószövetségből, hogy így tiltakozzon Döbrentei antiszemitának tartott megnyilvánulásai, pontosabban az ellen, hogy a szövetség ezekből nem vonta le a konzekvenciákat. Löwenstein részletesen felidézte azt is, hogy Döbrentei akkoriban egy olyan szélsőjobboldali megmozduláson vett részt, ahol izraeli zászlókat égettek el, s ott egyebek között azt mondta: „tiltakozni kell a magyar nép elleni morális holokauszt ellen, amelyet kosztümös és maszkot viselő hamis próféták vezényelnek, csak a szakálluk valódi”. Ezt, és Döbrentei más kijelentéseit a zsidókra történt utalásként értelmezték.

„Most tehát ez az ember kap kitüntetést a magyar kormánytól, mégpedig gyakorlatilag abban az órában, amikor Weber, az ENP küldötte az Orbánnal folytatott megbeszélés után a budapesti nagy zsinagógában a magyar zsidó hitközségek vezetőivel találkozik, és megerősíti, az ENP kiközösít bármiféle antiszemitizmust. Miközben Orbán és az övéi jól tudják, hogy az antiszemita idézetekkel összefüggésbe hozható személyek kitüntetése külföldön mindig nagy hullámokat ver – még akkor is, ha ezt a felháborodást Magyarországon némelyek felfújtnak tekintik”.

Az antiszemitizmus vádja újra és újra felmerül Orbánnal és pártjával szemben. Ez azon is múlik, hogy korábban alkalmazták a történelmileg terhelt „idegenszívű” kifejezést, de múlik az Európában elsőként zsidóellenes törvényeket bevezető Horthy Miklós személyiségével kapcsolatos, finoman szólva is kétes történelemlátáson is.

A legfőbb okot azonban a Soros György elleni összeesküvés-elméleti kampányok szolgáltatják. Pedig Orbán sokat tett azért, hogy cáfolja az antiszemitizmussal kapcsolatos vádakat. A korábbi kormányoknál világosabban beismerte a holokausztban viselt magyar részt, és sajnálkozását fejezte ki. Ismertetett a szerző több más példát is, és megállapította: ennek megfelelően beszélt Heisler András a Weberrel tartott találkozó után a kormánnyal való jó együttműködésről. Azt mondta, az emlékezetpolitika és a közbeszéd radkalizálódása terén vannak nézeteltérések, de a kormány tiszteletben tartja a hitközségek szükségleteit a vallásgyakorlásban, a hagyományok és a biztonság terén. Heisler azonban hangsúlyozta: „A vitáknak nincs közre az antiszemitizmushoz” – idézte Löwenstein.

Hozzátette:

„Természetesen még mindig kérdés: miért kellett tehát éppen ez a kitüntetés éppen most, éppen ennek a költőnek?”


A cikk eredetije: Döbrentei Kornél babérkoszorúja külföldön is szemet szúrt


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges