A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Digitális Oktatási Stratégia: üdvözlünk 1986-ban!

via HVG

2016. augusztus 8. 11:42 | 0 hozzászólás

Harminc éve az előző pártállam messzebb látott a digitális oktatásban, mint a mai. A magyar kormány képviseletében Deutsch Tamás internetes trollkodás- és sértegetésügyi miniszterelnöki biztos a minap bejelentette, elkészült a nagy mű: a kormány Digitális Oktatási Stratégiát hirdet!

Bármilyen kezdeményezést, ami az oktatás digitalizációját szolgálja, érdemes lenne támogatni. Akármilyen csökött, akármilyen megkésett, akármennyire végiggondolatlan is a terv, minden forint, ami valóban megjelenik a közoktatás digitalizációjában – és nem fideszes zsebekben köt ki ezen a jogcímen – jó helyre megy. A magyar oktatás ugyanis már ma is olyan mértékben lemaradt a világtól, beleértve a közép-kelet-európai régió képzési rendszereit a kódolás területén is, hogy itt a lehető legbutább, legfideszesebb ráfordítás is jobb, mint a semmi.

No de nézzük, mit tudunk eddig erről az elképzelésről.

Először is, a Digitális Oktatási Stratégia (e cikk lezárásának időpontjában, augusztus 4-én) nincs fent a neten, sem a kormány honlapján, sem máshol. Vagy kézzel írták, vagy nem létezik, vagy egyszerűen odáig sem jutottak el, hogy kitegyék valahová online.

Másodszor: az árulkodó név. A stratégia DOS néven fut. A DOS egy először 1966-ban (!) megjelent operációs rendszer volt, idén ünnepelhetnénk 50. születésnapját. Öregebb a kockaladánál. Igazi jelentősége a mindennapi felhasználók számára nagyjából a 90-es évek elejéig volt, ekkor már a ma ismert Windows elődei igen elterjedtek voltak, 1995 után pedig gyakorlatilag eltűnt a mindennapokból. A névválasztás túlmutat önmagán: ez a kormány 2016-ban egy tényleg évtizedek óta lejárt technológiával szeretne haladni a korral.

Tovább...


A cikk eredetije: Digitális Oktatási Stratégia: üdvözlünk 1986-ban!


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges