Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Dagad a közmunkásbotrány: dedósoknak szánták az „oktatókönyvet”

via 168 óra Online

2013. december 15. 10:10 | 3 hozzászólás

Elhatárolódik és aggodalmát fejezi ki a közmunkásoknak szóló tananyag miatt a Meixner Alapítvány. A napocskát és felhőt rajzoltató, a közmunkásokat megalázó tananyag a 6-7 éves diszlexiás gyerekek olvasástanítására készült Meixner-módszertan szakszerűtlen, rossz kivonata, mely az alapítvány szerint nem alkalmas felnőttek tanítására.

Ahogy arról mi magunk is beszámoltunk, hogy több szakértő szerint is a téli közmunkaprogram során tanított tananyag nem felel meg több szakmai feltételnek sem. A közmunkára jelentkezőknek egy olyan tesztet kellett kitölteniük, ahol többek között napocska és felhő rajzolása volt a feladatuk.

Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint a Türr István Központ által kidolgozott, „Újra olvasok, írok, számolok” című, felnőtt embereknek szánt tananyag Meixner Ildikó 6-7 éves diszlexiásoknak és diszgráfiásnak írott könyvének egy rossz kivonata. A Meixner Alapítvány, mint Meixner Ildikó végrendeletében megjelölt szellemi hagyatékának örököse most sajtóközleményben határolódott el a közmunkásoknak írt „tananyagtól″.

„Az alapozó/megújító fejlesztés (Újra olvasok, írok, számolok) feladatait a fejlesztő a Meixner-módszertan elemeire alapozta. Az elkészült program minősége azonban komoly aggodalmakra ad okot, többek között abból a szempontból, hogy egy 6-7 éves gyermekek olvasástanítására készült, magas szakmai színvonalú és országosan elismert olvasástanítási módszer alkalmas-e felnőttek olvasástanítására, különösen ebben a kivonatolt, álláspontunk szerint szakszerűtlenül feldolgozott formában” – áll a közleményben, mely szerint a Meixner-módszertan közkincs és az alapítvány afölött őrködik, hogy a módszertani alapelvek az alkalmazások során ne sérüljenek, és belőle magas színvonalú szakmai munkák, tankönyvek szülessenek.

Az alapítvány tudomása szerint „a Meixner-módszertant eddig nem használták felnőttek olvasástanítására, ilyen tapasztalatok nincsenek. Tapasztalatok és módszertani kutatás hiányában pedig felnőtt adaptáció mindeddig nem született. A módszert Meixner Ildikó olvasni tanuló gyermekek számára dolgozta ki, hangsúlyosan figyelembe véve a nyelvi, életkori, személyiségbeli sajátosságokat, melyek nem adaptálhatóak – ebben a formában – felnőttek oktatására.”

A Meixner Alapítvány módszertanilag elhatárolódik az „Újra olvasok, írok, számolok” fejlesztőprogram tartalmától – írja az Index.


A cikk eredetije: Dagad a közmunkásbotrány: dedósoknak szánták az „oktatókönyvet”


Hozzászólások

oregnene képe

oregnene
5 éve

Felháborító. Ha már oktatni akarnak, akkor legalább olyan tananyagot hozzanak össze, ami valóban oktat

kisgalamb képe

kisgalamb
5 éve

Ez a közoktatás megalázó, csak az idejüket rabolják az embereknek. Amíg kis felhőket rajzolgatnak, meg macskákat számolgatnak, addig esetleg tudnának fát szedni az erdőn, vagy valami alkalmi munkát végezni, hogy a családnak ennivalót adjanak.

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Nekem az egész oktatásból az jön le, hogy  " nehogy valaki okosabb  legyen, mint a kormány- kormányzó párt tagjai."  Be kéne már fejezni, ezt a megalázó oktatás politikát folytatásaát. Persze megértem - könnyebb a "buta droidokat" irányítani, mint az okosabbakat..