A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Czeglédy Csabát arra kértük, tisztázzuk végre a szombathelyi drogos ügy kérdéseit

via Nyugat.hu

2014. október 7. 10:45 | 0 hozzászólás

A szombathelyi szocialista politikus volt az, aki nyilvánosságra hozta azt a bizonyos "poros" videót, amely végigszáguldott az országon.

A nyomozást felfüggesztették, a videó folytatása nem jött, az érintettek egy része szép csendben eltűnt, páran közülük pedig Czeglédy szerint újra képviselőjelöltek lettek.

Kezdjük az elején. Jókor hozta nyilvánosságra azt a videót? Sokan mondják, ha megvárja vele, hogy Lazáry Viktor a Fidesz polgármesterjelöltje legyen, és két héttel a választások előtt teszi ezt, akkor valószínű, hogy nem fideszes polgármestere lesz Szombathelynek.

Én elsősorban nem politikusként tekintettem erre az ügyre. Mint korábbi alpolgármester és jelenlegi képviselő tudom, hogy egy városvezetőn emberi sorsok múlnak. Ezek az emberek nem dolgoztak, nem tudtak felkelni reggel, nem jártak be délelőtt a városházára, akadoztak az ügyek. Itt sem taktikai, sem stratégiai megfontolásnak nem volt helye.

Ráadásul már közel másfél éve folyamatosan kaptuk az információkat arról, hogy a fideszes képviselők egy része, az ő szűk baráti körük, illetve az ő vonzáskörzetükben lévő emberek drogoznak és kapcsolatba kerültek a szombathelyi alvilággal. Vannak köztük intézményvezetők, városházi dolgozók, olyanok, akik trafikokat nyertek, olyanok, akik adósságot hajtanak be önkormányzati cégeknek.

Ezeknek a híreknek egy része a szombathelyi közgyűlésben is ismert volt? Már csak azért, mert egy képviselőtársa azt javasolta, minden városatya készíttessen drogtesztet. Igaz, ő nem vádolt senkit, a drogprevencióhoz akart csatlakozni.

Örültem, amikor Balassa Péter 2012-ben ezt javasolta. Akkor nem lett semmi belőle, ezért egy évvel később én is szavazásra tettem fel, és meg is szavazta a közgyűlés, hogyan csináltassunk drogtesztet magunkon. Hosszú hónapokig én voltam az egyetlen, aki meg is csinálta. Ekkor már sok információval rendelkeztünk, tudtuk, hogy előbb vagy utóbb biztosan botrány lesz az érintettek szinte nem is titkolt kábítószer fogyasztásából.

Azonban ki kell hangsúlyoznom, ez az ügy nem Lazáry Viktorról szól, inkább arról, hogy azok az alvilági körök, akik legalább egy évtizede prostitúcióval, kábítószer-terjesztéssel foglalkoznak Szombathelyen és összefonódtak a döntéshozókkal.

Lehet tudni, hogy kik ezek az alvilági körök?

Valahogyan létrejött egy egyensúlyi állapotot az alvilág és a rendőrök között. Van egy elkövetői kör Szombathelyen, aki békében dolgozhat. Gondolom, azért bizonyos határokat nem léphetnek át. Nem lehet fegyveres leszámolás, emberéleteket nem veszélyeztethetnek… És elvárás feléjük, hogy adjanak információkat, ha más szervezett bűnözői körök feltűnnek a városban.

Tudom, hogy a rendőrök egy végeláthatatlan küzdelemként élik meg a kábítószer-terjesztők elleni harcot, ha egy fejet levágnak, három nő a helyébe. De nem vezetheti őket az a megfontolás, hogy azért nem vágnak le itt egy fejet, mert akkor felborul az egyensúlyi helyzet és három fej lehet egy helyett. Ezért inkább olyan látszatot teremtenek, mintha nem is lenne kemény droggal foglalkozó szervezett bűnözés Szombathelyen.

Pedig vannak, és az elmúlt négy évben behálózták a fideszes döntéshozókat, illetve az ő holdudvarukban lévő embereket. Ez a szörnyű, és ezért hoztuk nyilvánosságra ezt a dolgot.

Nem tudtam volna elszámolni a lelkiismeretemmel, ha üldögélünk egy komoly bizonyítékon, és megvárjuk, hogy Lazáry Viktor legyen a Fidesz polgármesterjelöltje.

Az előbb nagyon súlyos állításokat fogalmazott meg - a rendőrséggel kapcsolatban is. Mintha egy maffia film forgatókönyvét hallanák. Mindezt megosztotta az illetékes szervekkel, például a Nemzeti Nyomozóirodával?

Persze, és a Nemzeti Nyomozóiroda egyik munkatársa meg is jegyezte nekem, számukra eléggé meglepő, hogy az elmúlt öt-hat évben nem volt nagy drogfogás Szombathelyen. Az, hogy elkapnak valakit, aki hat tő marihuánát termeszt, vagy elkapnak néhány embert, akiknél szintetikus drogok vannak, olyan volt - de nem tudunk igazán nagy drogügyről. Márpedig tény, hogy azon a hajón, ahol feltételezhetően Lazáry Viktor és többen drogoztak, megtalálták a kokain nyomait.

Mire jutott végül a Nemzeti Nyomozóiroda?

Tudom, hogy egy esetben volt razzia, ráadásul jó helyen. De nem tartom kizártnak, hogy a razzia időpontjáról a meglévő kapcsolatokon keresztül értesítést kaptak az érintettek. Az biztos, hogy tavaly ősszel új időszámítás kezdődött. Mert a drogterjesztők azóta nem lehetnek teljes mértékben nyugodtak.

Arról tud, hogy működik-e még ez az ön által feltételezett hálózat?

Biztosan működik. Mert körülbelül tavaszig tartott a fideszes képviselők és köreik nagy ijedtsége. Késő tavasszal újra jöttek az információk, hogy ki drogozik, ki vonul félre a szórakozóhelyen e célból, és ki az, aki jattol az ismert drogterjesztőkkel…

Megnéztük a kihallgatási jegyzőkönyveket foto: Vágvölgyi Bálint

Ön is láthatta rajtunk, hogy eléggé megdöbbentünk mindezek hallatán, ezért állításai bizonyítékaként az imént megmutatta nekünk a rendelkezésére álló rendőrségi jegyzőkönyveket. Ezekben azt is láttuk, hogy négy jelenlegi képviselő neve is szerepel drogfogyasztóként, és mellettük néhány másik név is.

Akik a vallomásokban megnevezésre kerültek, azok többsége újra él a kábítószerrel. Egy-két emberről nem jött több információ, ők lehet, hogy tényleg abbahagyták.

És mi van a többi emberrel, akik érintettek? Kik ők? A jegyzőkönyvben négy jelenlegi képviselő szerepel. Három most már nem képviselőjelölt.

Ám a negyedik most is az. Illetve ezekben a jegyzőkönyvekben nincs benne egy olyan jelölt neve, aki a Fidesz listáján most is szerepel.

A rendőrségnek el kellett mondania, most ossza meg velünk is: hogyan jutott az ominózus poros videóhoz?

A Nyugat is írt arról, amikor én bejelentettem, hogy egymillió forintot ajánlunk fel annak, aki konkrét bizonyítékokkal szolgál politikusok drog ügyiről. Egy jó barátomat keresték meg valakik azzal, hogy ők tudnak több dolgot, de én velük nem találkozhatok. A barátom folytatta le az egyeztetéseket, és a saját pénzéből ki is fizetett 500 ezer forintot azért, hogy megkapja a felvétel egy részét. Azért csak 500 ezret, mert először egy hosszabb felvételt ígértek neki. Ebből végül a Lazáryra vonatkozó részt kapta meg.

Akkor itt rögtön meg is kell kérdeznünk, hol a többi rész? A sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lesz. Sokan várták és kérdezték: hol vannak azok a felvételek, amiket Ön említett?

Az informátor arra hivatkozott, hogy még bennem bízik leginkább, de bennem sem annyira, hogy mindent egyszerre odaadjon. Mert mindenki arról beszél a városban és az országban, hogy milyen összefonódás van a politikai szereplők között, és hogy én majd jól bevédem a fideszeseket.

Nem védte be. Akkor odaadták Önnek van a hosszabb videót is?

Erre a kérdésre nem szeretnék válaszolni.

Miért nem?

Mert ha nekem lenne egy hosszabb felvételem, akkor azon valószínűleg olyan embereket is látnánk, akik vagy nem közszereplők, vagy olyan politikusokat, akik már nem lesznek politikusok egy héten belül. Nem az én dolgom ebben az ügyben mindent részletesen kinyomozni.

És az ügyészségnél ott van a hosszabb felvétel? És ők tudják az informátor kilétét?

Ami bizonyítékom van, azt átadtam a hatóságoknak. De ha még lenne nálam, akkor azt is át kellene adnom.

Az informátor személyét tőlem nem tudhatták meg, arról pedig nem tudok, hogy kinyomozták-e a kilétét. Csalódnék a Nemzeti Nyomozóirodában, ha nem lenne meg ehhez az eszközrendszerük.

Lazáry nyilvános drogtesztet is csináltatott, de ez a módszer nem mutathatta ki a kokaint foto:Garai Antal Atom

De azt hozzáteszem, hogy rendelkezésemre álló okiratokból, jegyzőkönyvekből gyakorlatilag mindenki beazonosítható, aki ezeken a drogozásos, prostizós partikon részt vett. Azt is tudjuk, hogy kihallgatták a hajóskapitányt, Pintér Zoltánt: ő felsorolta, kik voltak ott a hajón. (Úgy néz ki egyébként, hogy ő nem volt benne a kábítószerezésben és a prostizásban.) A rendőrök kihallgattak legalább két prostituáltat, őket vitte egy szombathelyi intézményvezető a drog társaságában az Adriára.

Azt tudjuk, hogy Lazáry-videó ügyében felfüggesztették a nyomozást, minden más kapcsolódó ügyben is ez történt?

Egy ügy volt, ebbe tartozott minden. A nyomozóhatóságnak azt sem sikerült kideríteni, ki érintett még az ügyben, és azt sem, hogy honnan származik a drog.

Ami azért furcsa számomra, mert a történet több szereplője tett saját magára és másokra is terhelő vallomást. Plusz ott a nyomozási alku is. Mondjuk, az egyik prostituált elmondja, hogy ő miért is volt ott a hajón, és hogy ő kapta és vitte a kábítószert, és hogy kiknek a társaságában drogoztak. Vagyis ő feltár egy bűncselekményt, tanúvá válik, ahelyett, hogy gyanúsítottja lenne az ügynek.

De látni kell, hogy mégiscsak egy politikával átitatott ügyről van szó, hallottam olyat egy nyomozótól, ha nem lenne politikai szál a történetben, akkor azért pikk-pakk végigdarálták volna ezt az eljárást…

Azért furcsa volt, hogy tavaly szeptemberben volt egy nagy bejelentés, egy hónappal később egy újabb, aztán sokáig semmi. Ez úgy nézett ki, mintha a Czeglédy Csaba húzná az időt, taktikázna.

Nem voltam boldog, hogy ezt az ügyet nekem kellett elkezdenem, de valakinek meg kellett tennie. Ezután elindult egy több hónapig tartó nyomozás, engem vagy hatszor hallgattak ki. Több olyan ember volt, akinek a háza elé leparkoltak a nyomozók, aztán elvitték Győrbe, kihallgatni. Csak mindez nem volt látványos.

Másrészről a politikusok és a városszerte ismert embereknek úgy kellett volna gondolkodniuk, hogy csak úgy úszhatják meg az ügyet, ha együttműködnek a hatósággal és feltárnak mindent. Egy Lazáry Viktornak nem lett volna szabad abban bíznia, hogy ezt megússza, mert majd a politika megmenti. Igenis el kellett volna mondania, hogy kitől, hogyan kapta a drogot.

Az a baj, hogy valószínűleg a politika folyamatosan jelen volt ebben az ügyben, ezért nem tudták úgy sarokba szorítani az érintetteket, hogy felgöngyölíthessék az összes szálat. Ha tavasszal nagy csinnadrattával elvisznek két-három embert, ahogyan szokták, akkor nekem sem kellene magyarázkodnom, hogy miért nem megy előre ez az ügy.

Nem a rendőrségtől várták az ügy megoldását, hanem Öntől?

Ha én akarnék a szombathelyi Batman lenni, akkor nem a politikusokkal foglalkoznék, hanem a drogterjesztőkkel. Nekem is van két gyermekem, a lányom hét-nyolc év múlva már társaságba jár majd a barátaival…

Hiába tudom, kik terjesztik a drogot - van olyan köztük, aki magát városszerte elismert üzletembernek akarja bemutatni, miközben a város fele tudja róla, hogy prostituáltakkal foglalkozik, egy kisebb része azt is, hogy kábítószert terjeszt - nekem mégsem az a dolgom, hogy igazságosztó legyek. Másrészt Don Quijote sem akarok lenni, aki szélmalmok ellen küzd.

Czeglédy két héttel ezelőtt újabb hangfelvételekről beszélt foto: Vágvölgyi Bálint

Ahogy hallom, most szépen mindenki megnyugodott. Akik drogot árultak, most is árulnak, akik pénzelték a fideszes döntéshozókat, a jövőben is próbálják pénzelni őket, és most abban bíznak, hogy az ő barátaik újra a hatalom közelébe kerülnek.

Engem nem mernek fenyegetni, másokat azonban igen. Nemrég pont arról tartottam sajtótájékoztatót, hogy egy informátorom kilétét kiderítették, és a torkának az elvágásával fenyegették meg

Reménykedik még bármiben?

Abban, hogy a nyomozás felfüggesztése nem akadályozza meg, hogy információkat gyűjtsenek, hogy előbb utóbb beszakad a jég azokon, akik rajta táncolnak. Reménykedem benne, hogy a nyomozóhatóság figyelemmel követi, hogy mi folyik itt. Bármikor érhet minket az a meglepetés, és ebben bízom, hogy lecsapnak az elkövetői körre.

Tervez-e még további lépéseket az ügyben?

Azért mentem bele ebbe az interjúba, mert egyértelművé akartam tenni a jegyzőkönyvek megmutatásával, hogy igenis vannak kézzelfogható bizonyítékok a kezemben. Nem a levegőbe puffogtatok. A szombathelyiek láthatták, hogy Puskás Tivadar környezetében milyen emberek voltak - és vannak részben most is.

És Puskás ezt hagyta. Ha tudott róla, az a baj, ha nem tudott meg az. Az biztos, hogy azért egy mentőorvosnak bizonyos jeleket észre kellett volna vennie. Ezekkel az emberekkel együtt dolgozott, látnia kellett volna, hogy mennyire munkára képtelen állapotban vannak, hogy be sem járnak a munkahelyükre.

Ez egyértelműen az ő felelőssége.

Hozzáteszem, mindenkinek saját magával kell elszámolnia, hogy ha érintett a drog ügyben, miért vállalta mégis a képviselőséget. Igen, Marton, Szakály, Lazáry nem indul. Az, hogy valaki tudja, hogy érintett a drogügyben és kapcsolatban van a szervezett bűnözéssel és mégis elindul a választásokon, az legyen az ő személyes felelőssége. Meg az esetleges szégyene, ha kiderül.

Azt mondják, ha egy üzlet egyszer beindul… Jöttek Önhöz más információk, bizonyítékok is ezen az állítólagos drogos videón kívül?

Igen. Kaptunk két legénybúcsúról is felvételeket. De ha nyilvánosságra hozunk ilyeneket, akkor miben különbözünk azoktól a miskolci fideszesektől, akik épp a baloldal polgármesterjelöltjét próbálják tíz évvel ezelőtti legénybúcsús felvételekkel lejáratni?

Czeglédy még bízik a hatóságokban foto: Vágvölgyi Bálint

Ne az döntse el a választás kimenetelét, hogy egy politikus hogyan és miként szórakozott egy legénybúcsún. Már a kampány előtt eldöntöttük, hogy ilyen jellegű személyeskedésbe nem akarunk belemenni.

Akik eltűnnek most a politikai életből, nagyon csendben tűnnek el, mindenféle további következmény nélkül. Ön kiteszi magát annak, hogy nem annyira fogja szeretni egy feltételezett bűnözői csoport. A nyomozást bizonyítékok hiányába leállították. Megérte ez az egész?

A szombathelyiek nem hülyék, pontosan látják az összefüggéseket, és azt is, hogy miért kellett majdnem a felét lecserélni a fideszes képviselőknek. Ami történt, szerintem még mindig jobb annál, hogy: „nekem is van bizonyítékom rólad, neked is rólam, egyébként mindketten legyünk pozícióban, és hagyjuk egymást békén”.

Nekem senki ne mondja, hogy természetes, ha szervezett bűnözői körök prostituáltakkal és drogokkal hoznak függő és zsarolható helyzetbe döntéshozókat. Én magam megdöbbentem azon, hogy ezek már a szombathelyi beruházások, például a stadion építés osztogatásáról beszélnek. Nyilvánvaló, ha ezeknek a körök meg tudnak venni politikusokat, akkor szeretnének belefogni a legális pénzszerzésbe is.

Én ezért bízom benne, hogy az államnak lesz annyi esze, hogy ezt nem engedi. Még mindig inkább a Közgép építse a szombathelyi stadiont, mint a szervezett bűnözés.

Megkereste Önt bárki a drogügyben érintett politikusok közül?

Közvetlenül senki. Azzal próbálta egy-két ember bevédeni magát, hogy a környezetükben lévőkről adtak negatív tartalmú bizonyítékokat.

Egyébként döbbenetes, hogy a fideszesek egymásról milyen nyilvántartást vezetnek, sokszor középiskolás koruk óta. El tudom képzelni, hogy ezek után rólunk milyen dossziékat csinálnak!

Azt hittük, most mindent megtudunk Öntől, de azért vannak itt még bőven hiányos pontok…

Továbbra is abban bízom, hogy a nyomozók azért a háttérben teszik a dolgukat - ezért nem akarok itt például az önöknek bemutatott jegyzőkönyvvel nyilvánosan előjönni. Van mi az én feladatom, és van a mi a rendőrségé.

Végül is Ön nyert, vagy vesztett ezen a kábítószeres videón?

Mint közszereplőnek nem tett jót, hogy beleálltam az ügybe, ez látszik a mérésekből. Az elmúlt években félévente csináltattunk közvélemény-kutatást. Én 2010-ig megosztó szerepben voltam, közel annyian utasítottak el, mint ahányan kedveltek. Majd növekedni kezdett az elfogadottságom, tavaly ősszel aztán visszabillent a korábbi állapotába. A környezetemben lévőktől, barátoktól viszont sok bátorítást kaptam, illetve sokan ismeretlenül is megköszönték, hogy felvállaltam ezt az ügyet, amiről egyébként évek óta beszélt a fél város…

De azért előnye is származott a dologból, hiszen a neve országosan ismertté vált.

Máshogyan lett előnyös. A legutóbbi kutatásnál volt egy olyan kérdés, hogy ha Ipkovich György lesz a polgármester, akkor az általános helyettese Czeglédy Csaba lesz. Ezzel egyetért? Kétszer annyi ember támogat ebben, mint aki ellenzi – sőt, még fideszes szavazók jó része is támogat. A kutatók szerint ez azt jelenti, megosztó személyiség vagyok, de ugyanakkor én vagyok az, akire rá lehet bízni a dolgokat.

Az országos hírnév pedig engem egyáltalán nem érdekel, nem akarok országos politikával foglalkozni, bőven kielégít, hogy Szombathelyen foglalkozhatok a közélettel. Van egy hat és egy hároméves gyermekem, a két munkám mellett szeretnék velük minél több időt tölteni. Nem tudom, minek kellene történnie ahhoz, hogy én beleártsam magam az országos politikába. Nekem itt van dolgom Szombathelyen.

 

 

 

 

 


A cikk eredetije: Czeglédy Csabát arra kértük, tisztázzuk végre a szombathelyi drogos ügy kérdéseit


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges