A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Csúszik a szociális temetés

via Stop

2014. november 30. 10:46 | 2 hozzászólás

Az önkormányzatok kapacitásproblémáira, valamint időhiányra való hivatkozással 2016 január 1-sejére halasztják a szociális temetés bevezetését. A valódi ok azonban minden bizonnyal az, hogy a kormány a jelenlegi helyzetben nem kíván újabb okot adni egy esetleges újabb tüntetés megszervezésére.

Egy évvel későbbre, 2016. januárra halasztotta a kormány a szociális temetés bevezetését - mindezt a költségvetési törvényjavaslatban elrejtve - írja az index. A javaslathoz tartozó indoklás konkrét okot nem mond, csupán annyi áll benne: hogy "a módosítás a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény egyes módosított rendelkezéseinek későbbi időpontban történő hatálybalépését teremti meg". A nyakatekert megfogalmazás oka: a szociális temetés bevezetését egyszer már elhalasztották. Az eredeti határidő 2014. január 1. lett volna, ezt tolták ki tavaly decemberben 2015. január 1-jére.

A Belügyminisztérium a halasztás okáról annyit közölt a portál kérdésre, hogy a települések kapacitásproblémákat jeleztek, az önkormányzatoknak kell még egy kis felkészülési idő. A valódi ok azonban minden bizonnyal az, hogy a kormány a jelenlegi helyzetben nem kíván újabb okot adni egy esetleges újabb tüntetés megszervezésére.

A sokat vitatott - az Országgyűlés által 2013 szeptemberében elfogadott - szociális temetés lényege, hogy külön erre a célra kijelölt parcellákban temethetik majd el szeretteiket azok a gyászoló szegények, akik vállalják, hogy ingyen kapott sírhely és koporsó birtokában maguk oldják meg a temetést, akár egyedül, maguk ássák ki a sírt is. A szabályozás rögzíti egyebek mellett, hogy minden fenntartó minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni koporsós, illetve urnás szociális temetési helynek. A szociális parcellában a sírhely első megváltása ingyenes. A jogszabály szerint szociális temetéshez az állam által biztosított koporsót, urnát, sírhelyet használhatja fel az eltemettető.

A fővárosi közgyűlés első körben a csepeli köztemető tartalék területét jelölte ki a szociális parcellák létesítésére. De az előkészületek során több problémával is szembesültek, többek között azzal, hogy a beruházás nem oldható meg jogszerűen, ezért új terület kijelölésére van szükség. Így végül a közgyűlés az Új köztemetőt jelölte ki nyáron a szociális temetések helyszínéül, szeptemberben alá is írta a kivitelezési szerződést a Budapesti Temetkezési Intézet. A munkálatokkal a közgyűlési döntés értelmében mintegy kétezer halott exhumálása jár együtt.

Az MSZP az embertelen törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezte júniusban. A szociális temetkezés szabályozása "a legékesebben bizonyítja a Fidesz-kormányzat embertelenségét és cinizmusát" - fogalmazott akkor Lukács Zoltán. A törvény szerint, akinek nincs pénze eltemettetni hozzátartozóját, annak személyesen kell részt vennie a temetés lebonyolításában, a sírásásban, a halott lemosdatásában, a sírhelyhez szállításában - mondta a párt frakcióvezető-helyettese.


A cikk eredetije: Csúszik a szociális temetés


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Adtak maguknak  egy évet...

 


titogart
4 éve

Tehát akinek most hal meg valakije, az egy évet várni fog a temetésig?