A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Csak a szikét ismerik a pénzügyesek

via Népszava Online

2018. augusztus 7. 11:29 | 0 hozzászólás

„Kórházvezetők korábban úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy két módon lehet elkerülni az eladósodott kórházaknál a betegellátás szünetel tábla kifüggesztését: vagy megemelik az elkölthető keretüket, vagy vissza kell kapniuk a Pénzügyminisztérium által korábban biztosított speciális mentességüket.”

Egyre látványosabb az ellentét a kormány pénzügyi és egészségügyi vezetői között. Az utóbbi hetekben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Pénzügyminisztérium (PM) egy jól felépített kommunikációs kampány keretében többször is egyértelművé tette, hogy elfogyott a türelem a kórházak és szakrendelők gazdálkodásában hosszú ideje tapasztalt szabálytalanságok, az újratermelődő hiány miatt.

Domokos László ÁSZ-elnök a Magyar Időknek adott hétfői interjúban azt mondta, hogy kaotikus viszonyokat találtak sok egészségügyi intézményben, sokszor a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat, például a közbeszerzési kötelezettséget sem tartják be a vezetők.  - Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut - mondta a vizsgálat eredményeit összegezve. 

Korábban a Népszava már megírta, hogy az egészségügyi intézmények elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. A kincstári rendszerhez tartozók esetében egy számítógépes program le is tiltja az összes olyan vásárlást, amelyre nincs fedezetük. A pénzügyi tárca azonban korábban úgy döntött, ezt a szabályt a betegellátás fenntartása érdekében nem érvényesítik az egészségügyben.

Tovább...


A cikk eredetije: Csak a szikét ismerik a pénzügyesek


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges