Szerkesztők ajánlják Lakner Zoltán: Oké...
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Csak az fontos, aki a Fideszre szavaz

via HVG

2016. április 21. 09:55 | 1 hozzászólás

Erdélyben lehet levélben szavazni, Londonban nem. Ennyit az Alkotmánybíróságról. Vélemény.

Az erdélyi, felvidéki, délvidéki magyar szavazó fontosabb, mint aki maga ment külföldre – lényegében ezt mondta ki kedden 8:5 arányban az Alkotmánybíróság.

A bírák többsége igen szellemes megoldást talált. Szerintük csak akkor lehet diszkriminációról beszélni, ha egy csoport azonos helyzetű tagjai között tesznek különbséget. Itt pedig nem erről van szó, hiszen a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, külföldön élő és a Magyarországon bejelentett, de külföldön tartózkodó állampolgár két különböző csoportba tartozik. Persze, ez igaz, ha így választjuk meg a csoportképzés kritériumát. De mi lenne, ha a választás napján külföldön tartózkodókat vennénk egy csoportnak? Akkor már nyilvánvaló lenne, hogy kit ér hátrányos – és öt alkotmánybíró szerint alkotmánysértő – megkülönböztetés. Továbbá a bírák úgy tettek, mintha nem értenék, mi a panasz. Hiszen a beadvány írója, egy angliai vidéki városban dolgozó magyar érthetően leírta: nem tud elmenni a nagykövetségre, mert az neki öt óra utazásba és sok pénzbe kerülne, továbbá mivel egy idősek otthonában vasárnap is dolgozik, a munkahelyén is bonyodalmat okozna az elkérezkedése. Erre mi a válasz? Nincs itt semmi baj, hiszen szabadon eldöntheti, hogy elmegy a külképviseletre, vagy inkább hazajön az itthoni lakóhelyére szavazni. Ez utóbbi talán kevesebb pénz, idő és macera?

Tovább...


A cikk eredetije: Csak az fontos, aki a Fideszre szavaz


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Nagyon egyszerű a válasz arra, hogy miért lehet Erdélyből levélben, Angliából viszont nem szavazni.

Angliában azok vannak, akik a kormány miatt mentek el boldogulást keresni. Erdélyben pedig - végül is - szeretett kormányunknak csak az előnyeit látják :(