A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A CEU rektora: Egy pisztolyt szorítanak a fejünkhöz

via Pesti Bulvár

2017. április 27. 09:50 | 0 hozzászólás

Ujhelyi István MSZP-s Európa Parlamenti képviselő Facebook-oldalán lehetett élőben nyomon követni a ma, az EP-ben megrendezett CEU-konferenciát. Michael Ignatieff a CEU rektora az egyetem jövőjéről és a magyarországi helyzetről, a törvényről és szabad oktatásról beszélt a legnagyobb frakciók képviselőivel, vezetőivel.

A frakciók egységesen elítélték a Fidesz által gründolt – az oktatás szabadságát és ezáltal az ország jövőjét súlyosan veszélyeztető törvényt.

Ujhelyi a Facebookon közzé is tette az előadás leiratát, amit itt el is olvashat – mi a kivonatot közöljük.

Sabine Verheyen, az Európai Néppárt (EPP – melynek egyelőre a Fidesz is tagja) szerint az Orbánék által megírt és elfogadott törvény az oktatás szabadságán túl, alapvető szabadságjogokat is veszélyeztet. Elmondta, hogy a “nyíltságot és toleranciát hirdető CEU értékei azonosak az EPP értékeivel is.”

Hozzátette: “Az Európai Bizottság vizsgálja az ügyet, és ha úgy döntenek, a magyar kormánynak kötelezően változtatnia kell ezen a törvényen. Mi, a Néppárt tagjai folyamatos figyelemmel követjük a helyzetet, hiszen ez nem csak az EU-ról szól, hanem szélesebb fontossággal és erővel bír.”

Michael Ignatieff a CEU rektora szerint 1945 óta ez az első alkalom, hogy egy szabad egyetemet egy európai állam bezárjon. Ignatieff európai képviselők előtt elmondta; a törvény alapvető értékeket sért – több ponton alkotmányellenes is – ráadásul azt gyorsított eljárásban tárgyalta meg a Fidesz önmagával, előtte pedig nem egyeztetett az egyetemmel, nem volt párbeszéd.

Tovább...


A cikk eredetije: A CEU rektora: Egy pisztolyt szorítanak a fejünkhöz


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges